Hlavní navigace

Iniciativa „Vím, co jím“ získala dalšího partnera

23. 5. 2012

Sdílet

Inspekční a certifikační společnost Bureau Veritas se rozhodla podpořit iniciativu „Vím, co jím“ a stala se jejím partnerem. Zvyšuje se tak snaha ČR o zdravé a vyvážené stravování. Vím, co jím – značka nutričně vyvážené potraviny Iniciativa Vím, co jím v České republice uděluje stejnojmennou značku, která poukazuje na nutričně vyvážené potraviny. Na rozhodnutí o udělení značky se bude nyní podílet právě i společnost Bureau Veritas Czech Republic. Tato nezávislá kontrolní organizace s…

Inspekční a certifikační společnost Bureau Veritas se rozhodla podpořit iniciativu „Vím, co jím“ a stala se jejím partnerem. Zvyšuje se tak snaha ČR o zdravé a vyvážené stravování.

Vím, co jím – značka nutričně vyvážené potraviny

Iniciativa Vím, co jím v České republice uděluje stejnojmennou značku, která poukazuje na nutričně vyvážené potraviny. Na rozhodnutí o udělení značky se bude nyní podílet právě i společnost Bureau Veritas Czech Republic. Tato nezávislá kontrolní organizace s akreditovanou laboratoří působící na území naší republiky bude analyzovat parametry výživových hodnot potravin, které jsou součástí kritérií celého posuzovacího systému.      

Iniciativa Vím, co jím je součástí celosvětového programu The Choices International, jehož posláním je bojovat proti nadváze, obezitě a civilizačním chorobám. Cílem programu je co nejsnadnější cestou spotřebitelům představit nutričně vyvážené potraviny tak, aby se spotřebitel dokázal orientovat v nabídce přímo v místě nákupu. Nejsilnějším nástrojem pro orientaci se stala značka „Healthy Choices“ v jednotlivých národních mutacích – oranžový terč s modrým zaškrtávacím znaménkem, který je znakem nutričně vyvážené potraviny. Logem je v současnosti označeno na čtyři tisíce výrobků od 130 výrobců. V ČR nesou označené potraviny logo s heslem „Vím, co jím“.

Zajímá vás, co jíte? Podívejte se na galerii a přečtěte si: Nejlevnější nákup: stojí nám to za to?

Logo na potravinách má spotřebiteli zjednodušit výběr nutričně kvalitních potravin. Podle statistických dat totiž u nás zhruba 40 % lidí bojuje s obezitou, některé prameny však udávají dokonce 60 až 65 %. Mezi příčiny pak kromě nedostatku pohybu a nepravidelného stravování patří i nadměrný příjem energie. Ten je i z větší části  způsoben zvýšeným příjmem špatných tuků s převažujícím obsahem nasycených a trans mastných kyselin, případně i konzumací sladkostí. Nasycené a transmastné kyseliny vedle obsahu sodíku a cukru jsou předmětem hlavní analýzy před udělením značky Vím, co jím.

Každý produkt, který se uchází o značku, musí doložit, že daná výživová kritéria splňuje. Jinými slovy – před samotným vstupem do programu je potřeba předložit jasnou a nezávislou zprávu o složení výrobku.

Další informace bureauveritas.cz, vimcojim.cz

Zdroj: tiskové materiály

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).