Hlavní navigace

Imunitu posiluje i sexuální abstinence

27. 1. 2017

Sdílet

 Autor: depositphotos.com
Potřebujete se dostat do kondice, posílit imunitu? Nestudujte nejnovější detoxikační kůry a nedržte hladovku, možná vám více pomohou aktivity, které jsou zdarma a dostupné úplně každému.

Počátek roku je nejen v naší zemi obdobím, v němž se buď díky (obvykle dočasným) novoročním předsevzetím, častěji ale díky zvýšené nabídce „zaručených“ metod detoxikace organismu snaží mnozí upravit svůj jídelníček. Napomáhá tomu i medializace výsledků různých vědeckých výzkumů, jejichž generálním společným jmenovatelem je teze, že za všechno může jídlo, a proto je nutné ve prospěch naší kondice, zdraví či vzhledu něco změnit právě v této oblasti.

Hladovění je pro tělo spíše zátěž

Téměř nikdy se ale nic nezmění, pokud příslušný jedinec nezmění také celkově svůj životní styl, a to především zvýšenou pohybovou aktivitou. Plánované hladovění nebo cílené vynechávání takzvaně rizikových skupin potravinářských výrobků, navíc dočasné, představuje pro organismu spíše zátěž a riziko nižší odolnosti vůči nemocem právě v období, kdy je imunitní systém přirozeně oslaben nutností vyrovnat se s poklesem teplot, sníženou kvalitou vzduchu díky smogovému riziku a do určité míry i částečně omezenou nabídkou čerstvých potravinářských produktů, jejichž surovinu tvoří komodity, které prostě u nás v zimě nerostou.

Pokud se přitom týká výše zmiňovaných výsledků výzkumů, pak je třeba vědět, že se prakticky každý z nich soustředí na zcela konkrétní detail či působení zcela konkrétních látek v těle, přestože právě vědcům a výzkumníkům musí být známo, že složky potravin působí v interakci a ještě na každého jinak, podle individuálních genetických (in)dispozic. Nelze je tedy interpretovat plošně.

Jídlo nemůže za všechny zdravotní potíže. Ani za půlku ne

Platí tak, že jídlo za všechno nemůže, a na možných zdravotních problémech se podílí ani ne z poloviny. Zároveň platí, že základní příčinou civilizačních nemocí je civilizace sama, neboť jejím hlavním projevem je nedostatek pohybu jak úbytkem reálné fyzické práce v pracovních procesech, tak poklesem volnočasových aktivit, které jsou s pohybem provázány.

Právě letošní zima a její průběh je přitom šancí, jak míru fyzické zátěže přirozeně zvýšit. Nebývalý dostatek sněhu umožňuje více než v předchozích letech množství zimních radovánek, od bruslení přes lyžování až k prostému koulování, což jsou všechno procesy, při kterých se organismus čistí od nežádoucích látek zcela samovolně a zároveň procesy přispívající k prevenci obezity. Pravidelné lyžování a pohyb je tak pro zlepšení atraktivity vzhledu a prevenci nemocí podstatně vhodnějším řešením než rozličné detoxikační kůry podporované užíváním rozličných potravinových (například vitamínových) doplňků.

Hurá do lesa

Stačí přitom i jen procházka v lese. Známé rčení „dobít si tímto způsobem baterky“ není totiž kupodivu tak daleko od pravdy, jak by se mohlo na první pohled zdát. Pobytem v přírodním prostředí se totiž opravdu v jistém slova smyslu nabíjíme, aniž bychom o tom věděli. Jde o důsledek produkce kyslíku, který vyrábějí prostřednictvím fotosyntézy rostliny. Tento kyslík přitom spolu s vodní párou vytváří elektricky nabité molekuly – ionty, které při procházce přírodou dýcháme ve větším množství než ve městech a které mají příznivý vliv na lidský organismus.

Pobytem v lese také prokazatelně roste aktivita takzvaných NK buněk (z anglického názvu natural killer cells – „přirození zabíječi“), které jsou součástí imunitního systému a jejich funkcí je obrana proti infekcím a likvidace nádorových buněk. Pozitivní vliv má i vdechování vzduchu, který obsahuje fytoncidy, což jsou éterické oleje obsažené ve dřevě stromů. A pohyb jako takový je i prevencí osteoporózy.

Imunitu posiluje i sexuální abstinence

Uvedený výčet možných „nepotravinářských vlivů“ na naše zdraví a kondici je jen minivýsekem příkladů, co vše člověka ovlivňuje, přičemž svou roli dokonce hraje i sexuální aktivita. I když se to možná někomu nebude moc líbit, posiluje naši imunitu například i sexuální abstinence. Má to svou logiku – v tomto případě je totiž okamžitý výdej energie tak vysoký, že se tím organismus oslabí a je pak náchylnější třeba i jen k nachlazení. Tedy, ani s výdejem energie a intenzitou pohybu se to nemá přehánět a i pro pohyb platí, stejně jako pro konzumaci potravin, známá jednotka míry „přiměřeně“. Jestli vůbec něco pro dnes moderní detoxikaci organismu obecně platí, pak je to právě tohle: Nepřejídat se ani nehladovět a zvýšit přirozené (ne extrémní) pohybové aktivity.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).