Hlavní navigace

Hygienici varují: pedikúru rybičkami si dobře rozmyslete

9. 6. 2017

Sdílet

 Autor: HSHMP
Chcete mít na léto paty bez prasklin a kůži kolem nehtů jako nemluvně? Chopte se pemzy a krému, skočte na pedikúru, ale vyhněte se rybičkám, které lidem ve výlohách oždibují odumřelé vrstvy kůže. Proč?

Už před lety hygienikům nevoněly a nevoní jim ani dnes. Rybičky Garra rufa, které okusují nohy lidem ve výlohách na pěti místech v centru metropole (Staroměstské a Václavské náměstí, Celetná, Mostecká a Karlova ulice) jsou sice turistickou atrakcí, ale z hlediska hygienického to nic pozitivního není. „Riziko přenosu infekce buď z ryb na člověka, nebo z člověka na člověka (skrze vodu a ryby), případně z vody samé, nelze vyloučit. Proto nemohu takovou proceduru doporučit,“ upozorňuje Jan Jarolímek, ředitel Hygienické stanice hlavního města Prahy (HSHMP).

Ani pro lidi s lupénkou rybičky vhodné nejsou

Podle výzkumu, o němž jsme vás informovali již v roce 2011, je procedura nebezpečná nejen pro lidi s oslabenou imunitou, ale i pro pacienty s lupénkou, jimž se doporučovala. I v Česku byly publikovány studie, z nichž vyplývá, že rybičky mohou být nositeli atypických mykobakterióz, atypické TBC, která se může projevit poškozením kůže, a mohou přenášet plísně.

Jak procedura probíhá:

Nohy ponoříte do vody v proskleném akváriu a malé, sladkovodní ryby, které nemají zuby, vám oždibují odumřelé vrstvy kůže. Je to zábava a vcelku příjemný proces. V českých podmínkách je ošetřována pokožka dolních končetin ponořených do nádrže s rybkami, ale ve světě existují i celotělové aplikace.

Rybu nevydesinfikujete

Problém je zejména v tom, že vodu v nádrži nejde kvůli přítomnosti ryb chemicky dezinfikovat tak, jak je to předepsáno u umělých bazénů. Logicky nelze v žádném případě dezinfikovat ani ryby samotné, jak je to podle hygienických předpisů vyžadováno u některých nástrojů používaných při pedikúře. Je třeba si uvědomit, že nebezpečná může být také voda, do níž vnořila nohy spousta lidí před vámi, tím, že obsahuje nejrůznější bakterie a plísně.

Britský Health Protection Agency publikoval závěry studie rizikovosti používání rybiček Garra rufa, kde zmiňuje též možnost přenosu infekce HIV a žloutenky typu B. Riziko přenosu výše uvedených infekcí v akváriích s rybičkami je velmi zanedbatelné, na rozdíl od množnosti přenosu jiných infekcí. Neznamená to však, že lze tuto aktivitu doporučit. Používání rybiček Garra rufa zakázaly některé státy – například USA či Kanada.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).