Hlavní navigace

Horská služba v Beskydech použila poprvé laický defibrilátor

23. 2. 2010

Sdílet

O tomto víkendu použili poprvé členové horské služby v Beskydech laický defibrilátor, a to při oživování staršího muže na parkovišti v prostoru Soláně. „Naši záchranáři byli přivoláni k návštěvníkovi hor, který nejevil známky života. Když zjistili, že má zřejmě zástavu srdce, použili poprvé v naší praxi laický defibrilátor a pacientovi obnovili životní funkce,“ uvedl k akci náčelník Horské služby Beskydy Radim Pavlica.
hory

O tomto víkendu použili poprvé členové horské služby v Beskydech laický defibrilátor, a to při oživování staršího muže na parkovišti v prostoru Soláně.

 

„Naši záchranáři byli přivoláni k návštěvníkovi hor, který nejevil známky života. Když zjistili, že má zřejmě zástavu srdce, použili poprvé v naší praxi laický defibrilátor a pacientovi obnovili životní funkce,“ uvedl k akci náčelník Horské služby Beskydy Radim Pavlica.

Horská služba ČR má od roku 2007 k dispozici celkem 25 laických defibrilátorů. Jsou součástí takzvaného záchranářského setu a jejich zásluhou se už několikrát podařilo předat pacienta s obnovenými životními funkcemi zdravotní záchranné službě.

Financování Horské služby ČR zajišťuje Ministerstvo pro místní rozvoj. Objem peněz se pro záchranáře navzdory krizi nesnížil, MMR vyčlenilo na provoz Horské služby stejnou částku jako loni, tedy 110 miliónů korun.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).