Hlavní navigace

Firma pěstuje již třetí druh nehnědnoucích jablek

18. 11. 2016

Sdílet

 Autor: Okanagan Specialty Fruits
Jablka, která nehnědnou, jsou geneticky modifikovaná. Podle názoru vědců jsou stejně bezpečná jako jejich klasické protějšky.

Geneticky upravené jablko Artic® Fuji je již třetím nehnědnoucím jablkem v USA. Počátkem minulého roku ve Spojených státech schválili dvě podobně upravená jablka, Artic® Golden a Artic® Granny.

„U jablka bylo sníženo množství enzymu polyfenoloxidázy. Tento enzym způsobuje hnědnutí u ovoce, když je jeho dužina vystavena vzdušnému kyslíku například při krájení nebo při konzumaci. Nehnědnoucí jablka jsou tak výbornou variantou pro zpracování. Pro jejich zlepšení vzhledu a chuti není nutné použít konzervanty a aditiva,“ informuje server pro moderní technologie Biotrin.cz.


Autor: abcNEWS.com

Firma Okanagan Specialty Fruits, která jablka vyvinula a pěstuje, předpokládá velký zájem odběratelů. Jablka však současně sklidila kritiku, například mezi odpůrci geneticky modifikovaných potravin. Podle vědců jsou bezpečná: „Geneticky modifikované odrůdy jablek, které nepodléhají hnědnutí, prošly rigorózním posouzením i pokusy, které trvaly přes deset let. To z nich činí patrně nejprověřenější a nejzkoumanější jablka na světě. Tato jablka jsou podle názoru vědců stejně bezpečná jako jejich klasické protějšky. Až budou jablka za několik let dána do oběhu, nepředpokládají se žádné komplikace nebo jakýkoli negativní vliv na spotřebitele nebo životní prostředí,“ psali jsme v souvislosti s předchozími GM jablky v článku V USA schválili „zmutovaná jablka“. Nehnědnou.

Jablka jsou zatím schválena pouze v USA, nicméně firma se údajně snaží o povolení pěstování svých nehnědnoucích jablek a o jejich uvolnění na trh také v dalších zemích světa. „V EU není žádná odrůda GM ovoce schválena a ani nebyla dosud podána žádost o její povolení,“ uvedl server Biotrin.cz. Spojené státy mají ke GMO dlouhodobě odlišný přístup, na konci minulého roku se tak losos stal prvním GMO živočichem povoleným k jídlu a nedávno prezident Obama schválil zákon, který ruší povinnost označovat potraviny vyrobené z geneticky modifikovaných surovin.

V Evropě plochy s geneticky modifikovanými plodinami stagnují nebo klesají. V mimoevropských zemích jsou tyto plodiny naopak významnou složkou zemědělské výroby.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).