Hlavní navigace

Farmářské trhy 2012: začíná se dřív než loni - přehled otevřených trhů

23. 1. 2012

Sdílet

 Autor: Copyright © 123RF Stock Photos
Většina farmářských trhů skončila zhruba před měsícem, ale namísto dlouhé zimní přestávky už se pomalu, ale jistě opět rozjíždí prodej. Zjistili jsme, kam už můžete vyrazit za nákupy.

Farmářská tržiště Praha – Jiřák, Kubáň, Náplavka

Farmářské tržiště Náplavka zahajuje sezónu 2012 v sobotu 4. února. Farmářské trhy se tedy opět konají každou sobotu na Náplavce pod Rašínovým nábřežím u Palackého mostu. Těšit se můžete na zeleninu, ovoce, čerstvé maso z českých farem, uzeniny z malých rodinných řeznictví, dobré pečivo, klasicky pečený chléb, zákusky a sladkosti z regionů, domácí kysané zelí a nakládanou zeleninu, mléčné výrobky v ne-bio i v bio kvalitě, vajíčka z domácích chovů a z malých farem, kuřata, chlazené domácí těstoviny. Jak si už návštěvníci zvykli, jsou součástí sortimentu farmářského trhu na Náplavce i mořské ryby z Jadranu jako exotický vodní host, součástí tržiště je i rybí gril, síly můžete načerpat z fair trade kávy.

Na zahájení sezóny Farmářské tržiště oživí a nabídne v sobotu 4. února také jednu specialitu – Podskalské grundle. Ty se lovily přímo z Vltavy ještě za první republiky. Připravovaly se velmi jednoduše v každé poctivé hospodě svérázného světa bývalé vořařské a dělnické čtvrtě Podskalí.

Pořadatelé upozorňují návštěvníky, že z technických důvodů (kvůli opravě vrchního nábřeží bude jeden jízdní pruh sveden právě přes Náplavku ve směru z centra na Výtoň) budou první dva trhy na Náplavce (dne 4. 2. a dne 11. 2.) posunuty směrem k Železničnímu mostu… více.

Od 21. ledna 2012 mohou nejen obyvatelé Vinohrad navštěvovat opět i farmářské trhy na Jiřáku, tedy na náměstí Jiřího z Poděbrad, které se konají stejně jako loni každou středu a v sobotu. Sortiment trhu je zatím samozřejmě zimní. Budou to mléčné výrobky, čerstvé maso z českých farem: vyzrálé hovězí, vepřové, skopové, kuřata i drůbež z malých chovů s výběhem, vajíčka. Tradičně uzeniny a delikatesy z od malých dobrých uzenářů. Pečivo z bílé i celozrnné mouky, tradičně pečené chleby s kváskem, žitné chleby, regionální pekárny se specialitami. Čerstvou zeleninu a ovoce si užijeme jen ve dnech, kdy nebude výrazně mrznout. Vždycky bude v sortimentu také zelenina nakládaná, marmelády a džemy, domácí kysané zelí, nebo jablečné, hruškové a višňové křížaly sušené bez síření, čerstvě mleté mouky, sirupy z bylin, zkrátka všechno, v čem nás zima neomezuje… více.

A poslední z trojice Farmářských tržišť Praha, tedy trh na Kubáni? Stále platí: Budoucnost farmářských trhů na Kubáni je pro rok 2012 nejistá

Polabské farmářské trhy

Trhy v Poděbradech, Nymburce a Benátkách již opět probíhají. Jsou v poněkud menším rozsahu, ale velkou část vašich oblíbených výrobků zde naleznete i v zimních měsících a s příchodem jara se sortiment bude opět rozšiřovat, slibují pořadatelé. Více…

Vysočanské farmářské trhy

Již zaběhlý trh na Praze 9, jehož stánky najdete v prostoru Galerie Fénix, pokračuje i letos. Pravidelně každou sobotu tu od 8 hodin můžete kupovat produkty od farmářů. V aktuální nabídce je ovoce a zelenina, med, koření, vejce, mléčné výrobky, pečivo – slané i sladké, mošty a vína, uzeniny, ovčí sýry a uzeniny ze Slovenska, čerstvé ryby ze Šumavy, sušené plody i v čokoládě a mnoho dalšího… více.

Farmářské tržiště Holešovice

V podstatě bez přerušení pokračuje prodej na farmářském tržišti v Holešovicích. V zeleninové hale v Pražské tržnici najdete celoročně jak farmáře, tak ostatní prodejce s běžným sortimentem. Termín speciálního velkého farmářského trhu, který se tu konal jednou či dvakrát za měsíc, zatím není vyhlášen a ani není jisté, zda se bude v jejich pořádání pokračovat vzhledem ke sporům a změnám ve správě tržnice… více

Farmářský trh ve Dvoře

Prozatím omezená otvírací doba a sortiment čekají návštěvníky na trhu ve Dvoře v pražských Kobylisích. Oficiální otevření a pravidelný provoz je plánován na jaro… více.

Farmářská tržnice Brno

Každou sobotu od 10 do cca 14 hodin najdete několik prodejců na prostranství mezi Ikeou a Avion Shopping parkem. Všichni jste zváni k nákupu čerstvých potravin, výrobků a produktů přímo od farmářů. … více.

Hanácké farmářské trhy

Tradiční trhy na přerovském výstavišti pokračují i v tomto roce. Prodává se za každého počasí v kryté hale, a to vždy třetí neděli v měsíci. Nejbližší termín je tedy 19. února od 8 hodin.

K dostání budou mléčné výrobky, uzeniny, zabíjačkové speciality, koření, vajíčka, med a výrobky z medu, bylinkové masti a další sortiment… více.

Karlínské farmářské trhy

Oblíbené trhy v pražském Karlíně mají zimní přestávku, ale přece jenom – v sobotu 4. února se konají mimořádné trhy v rámci masopustu! Běžné farmářské trhy začnou pravděpodobně na přelomu dubna a května… více.

Co dál…

Jak nás upozorňují návštěvníci, farmářské trhy se znovu pomalu rozjíždějí také v Klecanech farmářské trhy – dostanete tu pečivo, maso, uzeniny, med, medovina, čaje, ryby a další dle počasí… více. Každou středu už také najdete prodejce v Čakovicích. V zimních měsících bude sortiment místních Venkovských trhů v omezeném rozsahu a to na prodej masných výrobků, pečiva, vajíček, nápojů a vín… více. Při výrazném zhoršení klimatických podmínek mohou být trhy zrušeny.

Zboží od farmářů koupíte taky ve farmářských prodejnách a to celoročně, sortiment je samozřejmě s ohledem na sezónu. Nově byla otevřena již osmá prodejna Český Grunt, tentokrát v Českých Budějovicích. Seznam všech prodejen najdete zde.

Situaci budeme nadále sledovat, pravidelný přehled aktuálních trhů u nás najdete jako vždy v pondělí. Budeme rádi za další tipy na trhy a také za vaše zkušenosti.

Vše o farmářských trzích najdete u nás:

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).