Hlavní navigace

Existuje otcovský pud?

11. 4. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
FEJETON – Mateřský pud všichni známe, ale existuje něco alespoň vzdáleně podobného i v mužském provedení? Pokud ano, zaslouží si ten jev pojmenování pud?

Mateřský pud u lidí i zvířat je něco, co se po narození dítěte (mláděte) objeví a zajistí, že je o potomky většinou dobře postaráno. Doktor Höschl definuje v jednom svém textu mateřský pud jako změny v chování ženy poté, co se stala matkou; změny jsou několikerého druhu a mají různé příčiny. Obecně v přírodě platí, že porod mláděte zvyšuje u matky agresivitu, která, je-li správně obrácena navenek, působí jako „mateřský pud“, jako obrana bezmocného dítěte.


Autor: SXC

Zajímavé pak je, že samec (respektive muž) něco takového nemá, i když je fyzicky silnější a byl by tedy teoreticky pro boj o život mláděte (dítěte) lépe vybaven a připraven. Přesto ve světě zvířat a i lidí platí pravidlo, že o potomstvo se více bojí matky. Mateřský pud je tak zvláštním jevem, který pravděpodobně způsobilo to, že právě matka dítě nosí v sobě a porodí ho. Vznikne pak zvláštní pouto, které matku nutí být stále ve střehu a bít se za dobré životní podmínky pro své dítě.

Muži pragmatici

Co je mateřský pud, jsem pocítil doma. Zatímco jsem klidně spal, manželka se budila při každém kníknutí dcery a okamžitě byla připravena krmit. Já jsem se obvykle neprobudil, nic jako otcovský pud, který by mě držel stále ve střehu, jsem na sobě necítil.

Pokud bychom něco jako otcovský pud přece jen diagnostikovali, šlo by o něco úplně jiného, než v případě žen a matek. Onen otcovský pud by byl postaven na striktně reálných základech, na snaze zabezpečit rodinu materiálně a nedovolit, aby se jejím členům cokoliv stalo. Ale ono tajemno by chybělo. Ženy to mají v sobě zakořeněné tisíce generací, kdežto my muži k tomu přistupujeme pragmaticky a otcovský pud stojí na silně reálných základech. Jediné trochu tajemné pozadí může pocházet z předpokladu, že muž bude také svoje potomstvo bránit, aby se zachoval rod.

Záhada žen

Je tedy otcovský pud pouhou tužbou po zachování rodu, šíření genetických informací? Chrání v dítěti muž vlastně sám sebe, pokračování svého rodu? Ano, jde o čiré spekulace neodborníka. Ale vy sami jste někdy slyšeli o otcovském pudu? Pokud se o něm mluví, tak pouze v nevážných souvislostech, což ukazuje jeho pravděpodobnou neexistenci.

Přečtěte si: Nechci mít dítě. Nikdy!


Autor: SXC

Muži (a samci) své potomky chrání, milují, živí a opečovávaní, přesto je ani nenapadne, že jimi cloumá nějaká zvláštní pud. Dělají to všechno opravdu z rozumu, a ne pudově. Jejich strachy o rodinu tedy pravděpodobně nemůžeme nazývat pudem, ale nějak úplně jinak. Co třeba otcovská péče? To by asi odpovídalo lépe. Otec pečuje, kdežto matka se v podstatě jenom řídí pudem, který má hluboko v sobě a který zajistí v naprosté většině případů, že bude o dítě dobře postaráno.

Mateřský pud je něco, co prostě nepochopím. Jako kdyby byla matka s dítětem opravdu nějak zvláštně spojena a jako kdyby fungovala telepatie. My muži můžeme tuto záhadu ženám jenom závidět. Mimochodem, pud je podle definice vrozeným nutkáním. A to je popis, který těm otcovským pocitům neodpovídá ani velmi přibližně.

Jaká je váš názor? Tátové, co myslíte, máte otcovský pud?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného internetový publicista, více informací najdete v jeho profilu na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).