Hlavní navigace

Evropa chce léčit koně homeopatiky

2. 9. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
Poslanci Evropského Parlamentu chtějí dát miliony eur na léčení zvířat homeopatiky. Část zákonodárců se bouří, další tvrdí, že homeopatika fungují a jejich účinky byly prokázány.

Krávy či ovce v budoucnu možná budou léčeny homeopatiky. Europoslanci totiž chtějí dát dva miliony eur (48 milionů korun) z unijního rozpočtu, tedy z peněz daňových poplatníků, na výzkum využití homeopatik pro hospodářská zvířata. Někteří zákonodárci to však považují za „naprosté šílenství“, píše agentura ČTK.

Návrh na poskytnutí dvou milionů eur byl schválen před několika dny v zemědělském výboru Evropského parlamentu jako dodatek k návrhu unijního rozpočtu. Upozornili na to britští europoslanci z Evropské konzervativní a reformní skupiny (ECR), do níž patří i ODS.

Mělo by se šetřit

Podle europoslance Richarda Ashwortha je „vyhazování milionů na vysoce diskutabilní léčbu pro krávy a ovce“ v době ekonomické krize, kdy vlády po celé Evropě přistupují k tvrdým úsporným opatřením, naprostým šílenstvím. „Utrácení takové významné sumy z veřejných peněz na něco tak marginálního a podivného by bylo špatné i za dobrých časů,“ řekl Ashworth.

Je to jen jeden z mnoha příkladů zbytečného utrácení peněz v době, kdy by naopak evropská administrativa měla šetřit,“ řekl europoslanec ODS Hynek Fajmon. „V oblasti zemědělství máme navíc před sebou pro české zemědělce mnohem důležitější témata, jako rovné podmínky pro nové členské státy nebo zastropování plateb,“ doplnil.

Konzervativci dodávají, že většina veterinářů je velmi skeptická ohledně účinnosti homeopatické léčby pro hospodářská zvířata. Konec konců i britská asociace veterinářů BVA před tím už před časem varovala. „BVA nemůže souhlasit s používáním homeopatických léků, u nichž není prokázána účinnost,“ uvedla asociace.

přečtěte si ještě: Má homeopatika hradit pojišťovna? 

Ovšem homeopatika jsou regulérním lékem, a už i v Česku už proběhly výzkumy na toto téma, a na veterinárních univerzitách, které pokusy dělaly, se prokázala účinnost léčby homeopatiky u koní stejná, jako když se používaly běžné (a drastické léky). Testovaly se například léky na parazity. 

Homeopatie přesto zůstává formou alternativní léčby. Používá vysoce ředěné přírodní látky, které ve vyšší dávce u zdravého člověka vyvolávají příznaky podobné těm, jaké má léčená choroba – podle principu podobné léčí podobné.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).