Hlavní navigace

Duel: Pro koho má očkování proti chřipce smysl

15. 10. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Chřipková sezóna je tu, výzvy k očkování sílí. Má smysl se proti chřipce nechat očkovat? Na 10 otázek odpovídá Viktorie Plívová za MZ ČR a Anna Strunecká, jež očkování zpochybňuje.

Ministerstvo zdravotnictví vydalo před několika dny (jako obvykle touto dobou) zprávu o přínosech očkování proti chřipce (celý text: MZ informuje o přínosech očkování proti sezónní chřipce). Hlavní hygienik vyzval pojišťovny, aby toto očkování finančně podpořily. VZP vyhlásila očkování zdarma (pro všechny, nejen pro rizikové skupiny), některé další tento krok zvažují…


Autor: Isifa.cz

Tak se šíří chřipka… Má smysl dávat se proti ní očkovat?

Média to vzala zkratkou a tvrdí: Ministerstvo vyzvalo občany k očkování proti chřipce. Varují: Nechte se očkovat! Chřipka minulou zimu zabila v Libereckém kraji osm lidí (Deník.cz) nebo přímo straší: CHŘIPKA? Seniorům jde o život! Nechtějí se očkovat ZDARMA! (Ahaonline.cz).

Lidé se do očkování přesto zrovna nehrnou (rozhodně ne dostatečně podle představ MZ ČR) a ozývají se i výhrady vůči přínosu tohoto očkování.

Požádali jsme proto o odpovědi na deset otázek k tématu. Odpovídá VIKTORIE PLÍVOVÁ, tisková mluvčí ministerstva zdravotnictví, a ANNA STRUNECKÁ, jež význam očkování proti chřipce aktuálně zpochybňuje ve své nové knize Jak přežít dobu jedovou?

1. Člověk očkovaný proti chřipce již chřipkou neonemocní?

VP: U zdravého dospělého očkování zabrání onemocnění v 70–90 % případů, u starších osob až v 70 % sníží pravděpodobnost hospitalizace z důvodu pneumonie a chřipky a v 80 % snižuje riziko úmrtí u všech věkových kategorií.

AS: Ne, to netvrdí ani největší propagátoři očkování proti chřipce. Neonemocní pouze lidé, kteří ve svém životě onemocněli chřipkou typu B, ta zanechává imunitu na celý život.

2. Může očkování proti chřipce následně způsobit horší průběh chřipky, případně jiného onemocnění? 

VP: Ne, nemůže. Navíc chřipkové vakcíny jsou dlouhodobě považovány za jedny z nejbezpečnějších.

AS: Ano.

3. Kolik lidí musí být očkováno, aby jeden člověk nedostal chřipku?

VP: Díky vysoké účinnosti vakcinace (71–99 %) každá očkovaná osoba riziko nákazy chřipkou snižuje.

AS: Se statistickými údaji se různě manipuluje. Oficiálně se udává, že očkování proti chřipce má asi 59 % účinnost, já to však interpretuji tak, že se musí naočkovat 200 lidí, aby 3 nedostali chřipku (viz Varovné signály očkování, 2012).

Sezónní chřipka patří každoročně k onemocněním postihujícím v České republice velkou část populace. Tato choroba mívá mnohdy těžký průběh a může být i smrtelná, a také náklady spojené s léčbou jednoho pacienta dosahují nemalé částky. Ministerstvo zdravotnictví proto vyzývá občany, aby seriózně zvážili možnost očkování proti sezónní chřipce.

Ministerstvo zdravotnictví ČR informuje o přínosech očkování proti sezónní chřipce (www.mzcr.cz)

4. Chřipkové viry mutují, očkování chrání vždy jen před konkrétní variantou viru?

VP: Podmínkou efektivního očkování je vysoký stupeň podobnosti cirkulujícího kmene s kmenem zařazeným ve vakcíně, v posledních letech se toto vakcinologům daří určit velmi přesně.

AS: Ano, výběr virů se provádí každoročně na základě hlášení ze 100 světových center a každý rok je zpravidla vakcína jiná.

5. Jsou aktuálně nabízené vakcíny účinné proti „letošnímu modelu“ viru?

VP: Složení chřipkových vakcín je každoročně upravováno podle doporučení Světové zdravotnické organizace, tak aby co nejvíce odpovídalo předpokládaným cirkulujícím kmenům chřipky. Významnější odlišnost cirkulujícího kmene od vakcinálního je zaznamenávána výjimečně.

AS: Nevím, nejsem klinik a předpokládá se, že by měly být.

6. Je očkování pro zdravé lidi zbytečné?

VP: Ne, není. Chřipková epidemie může i v mladé zdravé populaci způsobit výraznou nemocnost. Typická chřipka může způsobit minimálně pětidenní pracovní neschopnost. Navíc, i u zcela zdravých lidí mimo rizikové skupiny může mít chřipka velmi těžký – i smrtelný – průběh.

AS: Ano, o tom jsem já přesvědčená.

Víte, kolik peněz by ušetřilo naše zdravotnictví, kdyby se přestalo zbytečně očkovat proti chřipce? Kolik peněz by ušetřila armáda, kdyby její představitelé byli ochotni akceptovat zjištění amerických epidemiologů a CDC, že očkování proti chřipce stejně nezabrání propuknutí infekce mezi vojáky? A co kdyby nás vzdělaní moderátoři přestali strašit zprávami, že zase zemřel jeden senior s chronickým onemocněním na chřipku?

Prof. Anna Strunecká: Jak přežít dobu jedovou? (Almi, 2013)

7. Existuje jiná (stejně účinná nebo účinnější) obrana proti chřipce než očkování?

VP: Ne, neexistuje. Vedle očkování se na prevenci chřipky podílí také dodržování zásad zdravého životního stylu. Antivirová terapie není náhradou očkování.

AS: Prodělání nemoci nebo ulehnutí do postele, Tamiflu hned v počátku, teplé čaje, česnek, kurkumin, vitamín D3 a C.

8. Snižuje očkování proti chřipce její výskyt v zemi v dalších letech?

VP: Ne, nesnižuje, očkování proti chřipce se provádí každý rok, aplikací jedné dávky vakcíny.

AS: Nevím, mělo by se ukázat, jak vypadá výskyt chřipky v ČR, kde je extrémně nízká proočkovanost obyvatel a výskyt chřipky v jiných evropských zemích, které se nám uvádějí jako příkladné s vysokou proočkovaností.

9. Pokud člověk prodělá chřipku, je již do budoucna proti jejímu viru imunní?

VP: Po prodělaném onemocnění chřipkou vzniká přísně specifická imunita vůči konkrétnímu typu chřipky, která efektivně přetrvává necelý rok, protilátky pak v nízkých (neprotektivních!) hladinách mohou perzistovat dlouhodobě.

AS: To se týká virů z kmene B a C, u kmene A dochází k různým mutacím, ale pokud se opakuje infekce stejným virem, pak by imunní být měl.

10. Jste vy osobně očkována proti chřipce?

VP: Ano.

AS: Ne.

Čtěte dále: Očkování pro a proti: šéf vakcionologů versus rebelující lékařka

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).