Hlavní navigace

Dost chemie v těhotenství, zkuste přírodní kosmetiku

12. 8. 2009

Sdílet

Bezpečnou cestou, jak o sebe pečovat v těhotenství, aniž by to nějak ohrozilo miminko, je používat přírodní kosmetiku. Pokud sáhnete pro přírodní kosmetice bez chemických látek, můžete si být jista, že nevystavujete své dítě negativním účinkům kosmetiky.

Obecně platí, že zvláště v prvních třech měsících by se těhotné ženy měly vyhýbat jakýmkoliv negativním chemickým vlivům, které by mohly poškodit plod. Nemusíte se ale bát, že by nákup nového krému znamenal vážný problém, pouze se snažte být obezřetná a raději se vždy poraďte s lékařem.

Hlídejte si certifikát

Přírodní kosmetika, šampon

Zárukou toho, že si kupujete opravdu přírodní kosmetiku, nikoliv pouze chemický produkt nesoucí označení „přírodní“, je certifikát kvality. Jestliže na výrobku objevíte označení „z přírody“, „natural“, „přírodní“, „bez chemie“, „bez konzervantů“, neříká to vůbec nic o jeho kvalitě. Bohužel platí, že označení „přírodní“ si může na své produkty dát jakýkoliv výrobce, aniž by byl kýmkoliv hlídán nebo omezován.

Skutečně přírodní kosmetika nese titul například CPK-Certifikovaná přírodní kosmetika, BDHI-Kontrollierte Natur Kosmetik, EcoCert, Soil Association Organic Standard, Soil Association Certification Limited, Eco Bio Cosmesi. Certifikát zajišťuje, že výrobek je přírodního původu, neobsahuje nebezpečné chemikálie a například je místo umělého chemického parfému použit přírodní rostlinný esenciální olej. Certifikovanou přírodní kosmetiku lze koupit ve specializovaných obchodech s bioprodukty, lékárnách, drogériích s bio koutky a nebo na internetu.

Čtěte speciál Vitalia.cz: Těhotenský kalendářtěhotenství

Zkuste nejprve vzorek

Bohužel ani certifikovaná přírodní kosmetika vám nezaručí, že na ni nebudete nepříjemně reagovat. Je to dáno tím, že obsahuje přírodní látky, které mohou vyvolávat alergické reakce. Řešením je buď požádat o vzorky kosmetických produktů, anebo při nákupu postupovat tak, že zkusíte výrobek na svém zápěstí. Pokud se u vás neobjeví zarudnutí, svědění nebo vyrážka, pak si můžete výrobek s klidným srdcem koupit. Obecně platí, že neparfemované produkty jsou bezpečné.

Dárek od budoucího tatínka

Ženy jsou zvláštní stvoření a pro mnoho z nich má luxusní parfém za vysokou částku podobnou nebo stejnou hodnotu jako drobnost, kterou pořídíte spolu s ní a necháte ji samotnou vybrat. Pokud chcete nakoupit sám a připravit partnerce překvapení, volte spíše jemně parfemované produkty nebo zcela bez parfemace. Vaše partnerka jistě ocení masážní olej s vůní levandule nebo růže. Příjemně působí také citrusové vůně jako grapefruit, limetka anebo pomeranč.

Tip: Hlídejte si vždy, zda má přírodní kosmetika na obalu uveden certifikát kvality. Pokud chybí, nejedná se o přírodní produkt.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).