Hlavní navigace

Dočkáme se charterových letů pouze pro dospělé?

26. 8. 2010

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Hotely pouze pro dospělé se staly hitem turistického průmyslu. Nyní se ve Skandinávii objevila myšlenka, že i doprava do těchto míst by mohla probíhat bez účasti dětských turistů.

„Zvažujeme výhody a nevýhody ´bezdětských´ letů do vybraných velkých destinací jako jsou například Gran Canaria, Mallorka a Kréta. Tam máme často dva odlety denně, a jeden by byl pro rodiny s dětmi a druhý pro cestující bez dětí,“ vysvětluje návrh Torben Andersen, ředitel odboru informací norské pobočky známé cestovní kanceláře Thomas Cook. Věková hranice u takovýchto „bezdětských“ letů by měla být stanovena na 12 let.

„Hotely pouze pro dospělé jsou dnes na trhu velmi úspěšné a zákazníci mají stále vyšší požadavky na naše produkty, takže lety pro dospělé se jistě mohou za několik let stát skutečností,“ potvrzuje Andersenova slova tisková mluvčí další z norských cestovních kanceláří Elisabeth Larsen-Vonstettová.

Čtěte téma: Proč se někteří lidé tolik bojí létání?

„Protože mají rozum!“ říká psycholog. „Létat je prostě pro člověka nepřirozené.“

Bez dětského křiku

Zatímco internetová diskusní fóra se naplnila příznivými reakcemi typu „když už jedu na dovolenou bez dětí, bylo by báječné mít také cestu bez dětí“ nebo „bylo by hezké se vyhnout všemu tomu dětskému křiku“, zástupci dalších společností se k návrhu staví kritičtěji.


Autor: Isifa.cz

Marie Malmrosová, zastupující švédskou cestovku Fritidsresor, odmítá, že by její společnost zaváděla podobné novoty. V této souvislosti připomíná, že Fritidsresor před několika lety zavedla ve svých letadlech „bezdětské“ zóny, neboť se zdálo, že je po takovém opatření poptávka, ale skutečný zájem u cestujících zůstal daleko za očekáváním.

Také zástupci dalších cestovek popřeli, že by jejich společnosti zvažovaly zavádění podobných opatření. „Rodiny s dětmi patří k našim cílovým skupinám. Jistěže to občas může být trochu náročné, ale není to žádný problém,“ vyjádřila se jedna z nich. „Ani jsme nezaznamenali u našich zákazníků poptávku po něčem takovém,“ potvrzuje její slova konkurence. Samotný výše zmíněný Andersen pak přiznává, že jeho společnost žádné konkrétní plány na zavedení takovýchto letů vlastně nemá.

Využili byste možnosti letět spojem bez dětí?

Kdo další půjde z letadla ven?


Autor: Isifa.cz

Zdá se tedy, že se leteckých spojů, kam by děti měly zakázaný přístup, v nejbližší době nedočkáme. Kromě oněch několika nejoblíbenějších destinací, kam se cestovkám vyplatí vypravit více než jedno letadlo, by bylo značně komplikované takové opatření zavádět. A přestože se v diskuzích většina účastníků vyjádřila pro, je otázkou, kolik z nich by bylo opravdu ochotno si připlatit za pohodlí absolvovat let bez hlučících dětí.

Z některých příspěvků navíc vyplývá, že řada lidí by ráda vyloučila z přepravy i další skupiny cestujících, jako seniory nad 70 let, osoby trpící fobiemi z létání, jedince pod vlivem alkoholu apod. Jeden z diskutujících se dokonce dožadoval zavedení speciálních letů bez Göteborčanů (Göteborg je druhé největší město Švédska a vztahy mezi ním a Stockholmem se v mnohém podobají vztahu Praha – Brno), ale doufejme, že chtěl jen pomocí takové nadsázky naznačit, co si o tomto nápadu myslí.

Pokud patříte mezi ty, kterým lezou zvuky vydávané dětmi na nervy, nezbývá vám, než zatnout zuby a dál tyto malé spolucestující snášet. Případně nevyužít možnosti charteru a do cíle své dovolené se dopravit pravidelnou leteckou linkou v naději, že ji využije méně rodin s dětmi.

Seriál: Dovolená s psychologem

Dovolená se paradoxně řadí k významným stresovým faktorům, to je známá věc. Namísto relaxace těla i duše nás někdy čeká pěkný nápor na nervy. Těžko zabráníte setkání s blbcem na pláži nebo zpoždění letadla, rozhodně je ale na vašem uvážení, jestli se na tu pláž tím letadlem vůbec stojí za to vypravit. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Studuji historii a švédštinu na Filozofické fakultě UK a kromě četby odborné literatury a románů severských autorů patří k mým zálibám především cestování.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).