Hlavní navigace

Do psychiatrie jde méně peněz než ve vyspělých zemích

9. 2. 2011

Sdílet

Do psychiatrické péče v Česku plyne mnohem menší díl zdravotnického rozpočtu než v jiných vyspělých zemích. Putuje do ní 3,8 procenta peněz, evropský standard se přitom pohybuje mezi šesti až osmi procenty. Novinářům agentury ČTK to řekl předseda České psychiatrické společnosti a přednosta psychiatrické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Jiří Raboch.

Do psychiatrické péče v Česku plyne mnohem menší díl zdravotnického rozpočtu než v jiných vyspělých zemích.

Putuje do ní 3,8 procenta peněz, evropský standard se přitom pohybuje mezi šesti až osmi procenty. Novinářům agentury ČTK to řekl předseda České psychiatrické společnosti a přednosta psychiatrické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Jiří Raboch.

Zaznamenali jsme mírný pokrok ve financování psychiatrické péče. Ze 3,5 procenta na 3,8 procenta,“ uvedl Raboch.

Do psychiatrie v Česku se vložila i spisovatelka Rowlingová

I když odborníci usilovali o zlepšení stavu a modernizaci léta, větší zájem o psychiatrii v Česku vyvolal v létě 2004 až zásah autorky knih o Harrym Potterovi Joanne Rowlingové. Přiměly ji k němu zprávy o tom, že se u nás používají klecová lůžka. Kvůli jejich zrušení pak psala českému prezidentovi i premiérovi.

Diskuse sice mohla odstartovat reformu psychiatrie u nás, ale nestalo se tak. Podle analýz přitom přibývá lidí s psychickými potížemi a chorobami. Podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) za pětinou ekonomických ztrát zapříčiněných chorobami stojí nemoci duševní. Je to tedy zhruba stejný podíl, jaký mají na svědomí onemocnění srdce a cév.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).