Hlavní navigace

Dieta v krabičkách. Naservírují vám ji až pod nos

12. 5. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
Slyšíte slovo dieta a reagujete jako býk na červený hadr? Přitom byste chtěli trvale zhubnout a zapomenout, že existuje nějaký jojo efekt. Zkuste dietu – pardon ­- jídlo v krabičkách.

Je pondělí ráno a kdosi zvoní. Za dveřmi stojí kurýr s taškou plnou krabiček, jídlem na celý den – snídaní, dopolední svačinou, obědem, odpolední svačinou a večeří. Jejich skladba je ušitá na míru přímo vám. Můžete být diabetička, vegetarián, sportovec či lenoch, budoucí nebo kojící máma, trpět alergií na některou potravinu, to vše jídelníček zohledňuje. Stejně tak, pokud nejíte ryby, nikdo vám je nutit nebude.


Autor: SXC

Ilustrační foto

V úterý si objednané jídlo necháte dovézt do práce nebo třeba fitcentra. Ve středu opět domů… je jen na vás, kam který den chcete jídlo dodat. Objednat si lze menu i na víkend. Protože doprava cenu krabičkové diety (už slovo dieta začnu používat) zvyšuje, lze si jídlo vyzvedávat osobně.

Než si jídlo objednáte

Spočítat si tzv. Body Mass Index, neboli změřit index tělesné hmotnosti, je jednoduché.

BMI = hmotnost (kg) : výška (m)2

Normální váhu určují hodnoty BMI mezi 18,5 a 25. Tento index však nevypovídá nic o stavbě těla, kilogramech svalů a tuků v těle, ale pro základní orientaci poslouží velmi dobře.

Ostatně na internetu je mnoho nabídek kalkulaček, které jej po zadání váhy a výšky bleskurychle vypočítají. Někde i s přihlédnutím k věku a zohledněním, zda jste žena či muž. A hned se také dozvíte, zda jste podvyživení, máte ideální váhu nebo mírnou, střední či těžkou obezitu. „Výpočet BMI zjistí, kdo má podváhu nebo je naopak velmi obézní. Pokud má ale někdo BMI v pásmu nadváhy, je vhodné určit bioimpedancí, například přístrojem In Body, zda je jeho vyšší váha dána velkým podílem aktivní tělesné hmoty nebo tukem,“ říká MUDr. Václava Kunová.

Návštěva dietologa proto není vůbec zbytečná. Ostatně každá seriozní firma, která nabízí krabičkovou dietu, by s ním měla spolupracovat při sestavování jídelníčku. Zdaleka totiž nejde jen o stanovení poměru mezi energetickým výdejem a příjmem, tedy počtem kilojoulů, které za den lze zkonzumovat. Jídelníček by měl zohlednit i glykemický index potravin (při vysokém totiž dostanete brzy hlad), množství bílkovin, abyste neztráceli svaly a samozřejmě čerstvost potravin.

„Velmi častou chybou, které se lidé dopouštějí, je to, že jedí buď příliš mnoho ovoce, nebo jedí mezi snídaní a obědem nebo mezi obědem a večeří jenom ovoce,“ připomíná doktorka Kunová. Ovoce obsahuje pouze sacharidy a vodu a nemůže tedy udržet stálou hladinu krevního cukru. Obézní člověk sní například v deset hodin dopoledne samotné jablko a po třiceti minutách dostane ohromný hlad. Snaží se ho překonat, ale před polednem je už tak hladový, že sní k obědu daleko větší porci, než si původně naplánoval. Proto je třeba ovoce a zeleninu sníst společně například s jogurtem, tvarohem, sýrem, šunkou, vejcem, tedy potravinou bohatou na bílkoviny.

Kde se jídlo vaří?

Příprava se odehrává v parním konvektomatu, který připomíná velkou lednici s prosklenými dveřmi, v němž je možné vařit téměř bez tuku. Pokrm neztrácí hmotnost, čerstvost, barvu a velké množství minerálních látek a vitamínů jako při běžném vaření ve vodě, dušení, neřku-li smažení.

Do výbavy konvektomatu patří i teplotní sonda měřící aktuální teplotu v jádře potraviny. Tyto hodnoty jsou důležité, má-li být dodržena analýza kritických bodů, momentů, kdy může dojít k porušení nezávadnosti potravin – tzv. HACCP. „Krabičkový“ kuchař Jan Šrámek potvrzuje, že vařit v restauraci je jednodušší: „Nemusíte kontrolovat poměr bílkovin, sacharidů, kilojoulů …, ale baví mě to. Vepřové výpečky umí uvařit každý.“ 

Na týden, nebo na celý život?


Autor: SXC

Ilustrační foto

Krabičkovou dietu nabízí více firem. Jak říká Petra Kostelecká z NutriCare, originál je vždycky jenom jeden, ostatní jsou více či méně zdařilé kopie. NutriCare založil před šesti lety Jaroslav Vavřina pro svoji manželku, které se nedařilo po porodu zhubnout. Než firmu rozjel, vyzkoušel novou metodu mezi svými přáteli a známými. Fungovala. Má stovky klientů a dodržuje, na rozdíl od mnohých jiných, zásadu, že jídlo musí být opravdu čerstvé. Vaří se přes noc a firma nikdy nerozváží jídlo na několik dní dopředu. „Jsou lidé, kteří si objednají třeba jen týden nebo čtrnáct dní, protože na víc nemají peníze,“ přibližuje Petra Kostelecká. (Celodenní menu stojí 395 korun bez dopravy, s dovážkou o 120 korun víc.)

Nejenže zhubnou, ale především pochopí, jak se stravovat. „Bylo to úžasné, od teď si tak budu vařit,“ slýchá prý paní Kostelecká. „Za měsíc volají, že se vracejí. Někteří se vrátí třeba za půl roku, jiní za rok. Je to různé. Máme i klienty, kteří jedou non stop, odebírají krabičky celých šest let.“ U NutriCare se stravují i celé rodiny, nejvíce však ženy a muži mezi třiceti a padesáti lety. Někteří z nich samozřejmě brblají, že kyselo bylo moc kyselé, brambory příliš bramborové, ale krabičky si kupují dál.

Výhody krabičkové diety

  • nemusíte přemýšlet, co budete jíst
  • nemusíte vážit a počítat denní příjem kilojoulů
  • nemusíte nakupovat
  • nemusíte vařit
  • jídelníček sestavují odborníci
  • vynaložené peníze vás více nutí dietu dodržovat

Nevýhody krabičkové diety

  • jídlo vám nemusí vždycky chutnat
  • nebudete mít chuť na dodané jídlo
  • ze začátku můžete mít hlad
  • je nutná – ostatně jako u každé diety – silná vůle
  • není levná

Hlasy na internetu – obecně o „krabičkách“

„Tak já mám za sebou první týden s krabičkami a musím říct, že jsem zatím nadšená. Jídlo je skvělý, jak říkáte, že byste si to samé připravily doma, s tím já osobně nesouhlasím. Nedovedu si představit, že bych si na každý den připravovala tak pestrou stravu, např. k snídani grahamové tyčinky s chřestem plněným šunkou a sýrovou omáčkou atd. Je jasné, že byste si asi chystali skromnější jídlo, ale i tak, dát si do krabičky od všeho trochu a co se zbytkem? Sice ta cena jak říkáte není nic moc, ale myslím, že alespoň pro začátek je to výborná věc, člověka to „nakopne“ a hlavně – jsou vidět výsledky, už po tom týdnu se cítím líp a 2 kg dole!"

„Zkusila jsem to – ne na hubnutí, ale abych si po porodu nemusela vařit a nezapomínala při miminku jíst. Zrušila jsem to, protože jsem z toho stejně skoro nic nesměla jíst kvůli kojení. Ale myslím si, že kdo je zvyklý hodně jíst a mlsá, tak si s pevnou vůlí může zafixovat řád. Jíš 5× denně s tím, že jsou tam malinké svačinky mezi hlavními jídly. Ale jinak – kdo chce fakt zhubnout, dokáže to sám a mnohem levněji…“

Čtěte dále: Už nechci mít panděro!

„…odebírala jsem měsíc a už bych do toho nešla. Totálně mě to zklamalo. Vychází to 300 Kč/den a dostanete jídlo tak podtrženo/sečteno v hodnotě 100 Kč … Když už se rozhodnete jít do krabiček, doporučuji zkusit maximálně týden, v žádném případě si nepředplatit celý měsíc jako já.“

„Taky uvažuji o krabičkové dietě. Jsem pracovně vytížená, vracím se domů večer, doma mě čeká prvňáček, se kterým se učím, a deváťák, kterého doučuji na přijímací zkoušky, nemám absolutně čas na to, zamýšlet se, co si uvařím další tři dny speciálně pro sebe, sepisovat, co nakoupím, a pak to ještě vařila, balila a připravovala pět různých chodů a vedle toho vařila pro rodinu „normálně“."

Co si o jídle – dietě v krabičce myslíte vy? Co by vás přimělo změnit stravovací návyky?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Publicistka, pracovala v týdeníku Reflex, zajímá ji každodenní život, vše co ji cestou „cvrkne do nosu“. Ráda poznává lidi, kteří ve svém oboru dokázali víc než rutinně pracovat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).