Hlavní navigace

České restaurace pro děti nevymyslí nic jiného než řízek a smažák

Sdílet

 Autor: Copyright © 123RF Stock Photos
Imaginární maminka hledala ideální dětské jídlo v českých restauracích. Pátrala ve všech koutech naší země, jídelní lístky byly ovšem jak přes kopírák. Podívejte se.

Víte, jaká je nabídka českých restaurací pro ty nejmenší? Myslí na ně někdo jako na plnohodnotné strávníky, kteří potřebují dobrý základ, nebo se restauratéři omezili na smažák a hranolky? Tak jako fastfoody vychovávají své malé strávníky, tak i české restaurace ladí chuťové pohárky nejmenších… bohužel dost podobným směrem.

Chci k vám přijít s dětmi. Co jim nabídnete?

Náhodným výběrem jsem zvolila z každého českého kraje jednu restauraci, pročetla na jídelním lístku nabídku pro děti a obrátila se na zástupce restaurace. Vystupovala jsem jako maminka dvou malých dětí, které není lhostejné, co si na výletě její ratolesti proženou trávicí soustavou. Zajímalo mě, podle jakého klíče vybírali jídla na lístku uvedená a které pokrmy jdou nejvíc na odbyt. Svůj názor na záplavu smaženin určených výhradně dětem přidal i odborník nejpovolanější, dietolog Ivan Mach, přednášející výživu na 1. lékařské fakultě UK.

Desítku nejčastěji podávaných „dětských“ jídel v českých restauracích pak ohodnotil dietolog Pavel Suchánek z pražského IKEMu. Které pokrmy jsou vhodné pro děti a jaké jsou největší hrůzy dětských menu? Podívejte se na fotogalerii: 

Karlovy Vary – restaurace Diana

Malebné prostředí severozápadních Čech, krásná vyhlídka, jen dvacet minut od karlovarské kolonády. Úsměv na rtech nám však z tváře zmizí při pohlédnutí do dětského menu stálého jídelního lístku. Ceny jsou na dětskou porci vysoko nad standardem a olej zde prýští ze všech dětských jídel. Přestože jídelní lístek takovou možnost nenabízí, v restauraci nám bylo slíbeno, že pro děti uvaří cokoliv z běžné nabídky za 50 – 70 % ceny. Což je rarita, jak si záhy přečtete.

  • 100 g Smažený kuřecí řízeček, hranolky, kečup – 110 Kč
  • 100 g Smažené kuřecí nugetky, hranolky, tatarka – 120 Kč
  • 150 g Bramborové šišky s mákem, máslo – 95 Kč

Ústí nad Labem – Pivovar na Rychtě

Jediný pivovar vařící v Ústí nad Labem pivo, pyšnící se přilehlým hotelem a restaurací, avšak s dětmi příliš nepočítající. Pivovar na Rychtě je sice restaurace, která gurmánům dokáže nabídnout každý měsíc speciální nabídku tematicky zaměřených jídel, ale děti odbude jen dvěma
pokrmy. Navíc v mini porci pouhých 50 g za cenu, která vysoce převyšuje srovnatelnou nabídku pražského Sherwoodu u Václavského náměstí (dvojnásobná porce kuřecího řízku s hranolky tam přijde na 85 Kč).

  • 50 g Smažený kuřecí řízek v sezamové krustě s jemnou bramborovou kaší, sekanou petrželkou a máslem – 69 Kč
  • 50 g Bramborové noky s kousky kuřecích prsíček, listovým špenátem a smetanovou omáčkou – 69 Kč

Přečtěte si také: Jídlo pro děti v restauracích: není z čeho vybírat

Liberec – restaurant Plaudit

Restaurace v samém centru Liberce, nabízející posezení i na zahrádce přímo u rušného kruhového objezdu. Personál k bohaté dětské nabídce příliš hovorný nebyl, hromadu smažených jídel nesmyslně vyvažovaných samotnou grilovanou zeleninou se sýrem (které dítě to sní?) nedokázal obhájit. Zajímavé bylo i zjištění, že poloviční porci by mi z běžného jídelního lístku pro dítě možná připravili, ale rozhodně za plnou cenu. A to se vyplatí!

  • Bramborové špízy se žampióny, cibulí, cuketou a paprikou, balkánská omáčka – 95 Kč
  • Smažený sýr, vařený brambor nebo hranolky (tatarská omáčka nebo kečup) – 120 Kč
  • Pangas na másle, vařené brambory nebo hranolky (tatarská omáčka nebo kečup) – 120 Kč
  • Grilovaná zelenina na olivovém oleji zasypaná balkánským sýrem – 95 Kč
  • Minilangoše se sladkým kečupem a strouhaným sýrem (možno i česnek) – 70 Kč

Pozn. Gramáž uvedena nebyla.

Pardubice – Restaurace Rybárna

V parku na břehu Matičního jezera v Pardubicích najdeme sympatickou restauraci, kde se denně griluje, večer tancuje a přes den porcuje čerstvé maso. Přímo od majitele rybárny jsem se dozvěděla, že sice nabízejí jen smažená dětská jídla, ale jen proto, že to rodiče pro své děti žádají. Výhoda oproti jiným restauracím prý spočívá v čerstvosti daného masa. Majitel prý dokonce zdražil hranolky, aby si je rodiče pro své děti neobjednávali jako samostatné jídlo, ale nepomohlo to. Samotné hranolky s kečupem, které zde přijdou na šedesát korun, jdou na odbyt nejvíc. To vše přesto, že jsou tu pro vaše děti ochotni uvařit i to, co na jídelním lístku nemají.

  • 75 g Filé z tresky Black Pollack na másle, vařené brambory – 90 Kč
  • 75 g Smažený kuřecí řízek, bramborová kaše s máslem – 80 Kč 

Hradec Králové – Pod terasami

Moderní restaurace v blízkosti hradeckého centra, která ač disponuje několika jídly z čerstvého lososa, v dětském menu nabízí jedno jediné smažené jídlo v prapodivné kombinaci s kečupem. „Obecně platí, že smažení nepatří mezi tzv. šetrné úpravy, jako např. dušení, které by při přípravě dětských jídel rozhodně měly převládat. Jednak při smažení hrozí tzv. přepalování nenasycených (rostlinných) tuků, při němž vznikají rakovinotvorné látky a pronikají do pokrmu, jednak látky sacharidové povahy (škrob v mouce) z tzv. trojobalu se zvýšenými teplotami mohou přeměňovat na rakovinotvorný akrylamid. Na tyto látky jsou citlivé zejména malé děti,“ varuje i před smaženým řízkem pro děti Ivan Mach.

  • 80 g Smažený kuřecí řízek podávaný s vařenými bramborami a kečupem – 82 Kč

Přečtěte si také: Kojenecká voda je pro nejmenší děti lepší než ta z kohoutku

Olomouc – Café Restaurant Konvikt

Unikátní prostředí původního jezuitského konviktu vám v létě nabídne posezení v klidném zákoutí nádvoří s výhledem do zeleně a jídelního lístku, ze kterého se nemusíte bát dětem objednat. Z restaurace se dozvídám, že pro děti připraví v kuchyni cokoliv. Smažená jídla nenabízejí, ale kdybych svá dvě imaginární dítka chtěla zaplácnout smaženinou, prý není problém.

  • Kuřecí prsní plátek na másle, brambory vařené, broskvový kompot – 109 Kč
  • Kuřecí nudličky se zeleninou, bramborová kaše – 109 Kč

Pozn. Gramáž uvedena nebyla.

Ostrava – Radniční restaurace

Byť se na svém webu pyšní vizemi o restauraci pro maminky s dětmi – nekouří se zde, v plánu je dětský koutek a přebalovací pult – jídelní lístek toho o dětech moc neví. Ze dvou promaštěných řádků si vybere jen ten, komu je jedno, co jeho dítě spořádá. Personál restaurace mě však informuje o tom, že právě smažená jídla pro děti se u nich nejvíce prodávají. Když nad nabídkou ohrnuji nos a žádám si alternativu, doporučují mi objednat si pro dvě děti klasickou „dospěláckou“ porci něčeho zdravějšího. V kuchyni mi ji rádi rozdělí na dva talíře, ať to mám prý levnější. Jen aby se ty moje dvě smyšlené děti shodly na jednom jídle…

  • 100 g smažené kuřecí nudličky – 55 Kč
  • 75 g smažený sýr – 48 Kč

Zlín – restaurace Tam Tam

Jako jediná z namátkou vybraných je součástí obchodního centra. Moderní restaurace se chlubí jak posezením na venkovní terase, tak i jednou z nejpestřejších nabídek pro děti. Krom obligátního smaženého řízku, který je, zdá se, českým koloritem, jsou v nabídce i špagety s kuřecími nudličkami s bazalkou a smetanou, sypané sýrem: „Proč ne? Smetanová omáčka by díky bazalce neměla být příliš aromatická, děti to pak odmítají. Mají totiž rády „jednoduché“ chutě. Sýr na posypání by měl být jen čerstvě nastrouhaný, hodí se např. dobře vyzrálý 30% Eidam,“ hodnotí zlínskou nabídku Ivan Mach.

  • Jerryho sýrová pochoutka – smažené sýrové nugetky – 75 Kč
  • Smažený kuřecí řízek – 75 Kč
  • Štaflíkovy špagetky – špagety s kuřecími nudličkami s bazalkou a smetanou, sypané sýrem – 85 Kč
  • Krtečkovo kuřátko – přírodní kuřecí prsíčka s bylinkovým máslem – 75 Kč

Pozn. Gramáž uvedena nebyla.

Brno – Green restaurant

Zahradní restaurace, jež je součástí nového bytového komplexu, má v jídelním lístku zcela netradičně vyzrálé maso. Vadou na kráse budiž jeho úprava pouze pro dospělé ve formě steaků. Dětská jídla nikterak nevybočují z průměru. Snad jen cenou překvapí bramborové noky s mákem. Ivan Mach proti nim v zásadě nic nenamítá, když tedy neplavou na hladině osminky ztuhlého másla.

  • 70 g Grilovaná vepřová panenka zapečená šunkou a sýrem – 69 Kč 
  • 70 g Smažený kuřecí řízek – 56 Kč 
  • 70 g Smažený eidamský sýr – 63 Kč 
  • 150 g Bramborové noky s mákem a máslem – 48 Kč

Jihlava – restaurace Spartak

Jihlavskou restauraci Spartak najdete nedaleko fotbalového a plaveckého stadionu. Je to ta klasická hospoda se zelenými ubrusy a utopenci s cibulí. Nenadchne, nepřekvapí, ale cestou z výletu může zasytit. Nebo zabetonovat? Nabídce dětských jídel, resp. dětských porcí dominuje slovo „smažený“. Nedám se odbýt a žádám něco, co si nedalo dvě tempa v rozpálené pánvi a je zároveň v dětské porci. Dostávám jen záruku, že kuchař nesmaží na žádném vyjetém oleji. Bezva, takže dvakrát smažák a hranolky, ať se děti pomějou. „Rakovinotvorný akrylamid, který se nachází ve smažených jídlech, kontrolní orgány čas od času zachytí ve smažených hranolkách z fastfoodových řetězců po celém světě,“ poukazuje na rizika spjatá se smaženými jídly Ivan Mach.

  • 100 g Přírodní kuřecí prsíčka se šunkou a sýrem, obloha, smažené hranolky – 85 Kč
  • 100 g Smažená kuřecí prsíčka, obloha, smažené hranolky – 85 Kč
  • 100 g Přírodní vepřová pečeně na žampionech, obloha, smažené hranolky – 85 Kč
  • 70 g Smažený sýr se šunkou, obloha, smažené hranolky – 80 Kč
  • 60 g Smažený hermelín, obloha, smažené hranolky – 75 Kč
  • 60 g Smažený sýr, obloha, smažené hranolky – 75 Kč

České Budějovice – Benadarestaurant

Restaurace, která je součástí nové sítě restaurací „založených na zážitku z jídel, která připravují šéfkuchaři dle tradiční české gastronomie v moderním pojetí s doteky mezinárodních kuchyní a ohledem na požadavky zdravé výživy,“ jak se píše na webu podniku. Asi se nedokážu plně ztotožnit s tím, že smažené kuřecí kousky a palačinka s nutelou jde ruku v ruce se zásadou zdravé výživy, ale dle restaurace jsou to jídla, která dětem chutnají. Ivan Mach není proti svíčkové, ale musí se jednat o typicky zeleninovou omáčku pod svíčkovou z několika druhy kořenové zeleniny a s ne příliš hustou jíškou. „Ideální pro děti by byly knedlíky ze špaldové nebo z kukuřičné mouky,“ dodává.

  • Kuřecí vývar s písmenky, masem a zeleninou – 20 Kč
  • Kuřecí kousky obalované v kukuřičných lupínkách s bramborovou kaší – 65 Kč
  • Špagety se šunkou a tomatovou omáčkou – 60 Kč
  • Svíčková na smetaně s brusinkami a domácím houskovým knedlíkem – 70 Kč
  • Palačinka s nutelou a banánem – 30 Kč
  • Krupicová kaše – 30 Kč

Pozn. Gramáž uvedena nebyla.

Čtěte také: Jídlo ve fastfoodu je nezdravé. Ale ne kvůli tučnosti, to je to nejmenší

Plzeň – Pivovarský šenk na Parkánu

Tradiční hospůdka s mnoha dobovými prvky a výzdobou je jako stvořená pro rychlý oběd na cestách. Nečekám zde gratinovanou cuketu s čerstvě uloveným lososem, takže vlastně nejsem zklamaná ani dojatá nabídkou smaženého sýra a řízku. Obsluha nám však přislíbila přípravu jakéhokoliv jídla v dětské porci za 70 % ceny.

  • 100 g Smažený kuřecí řízek, citrón
  • 100 g Smažený sýr zdobený čerstvou zeleninou, tatarská omáčka

Pozn. Ceny uvedeny nebyly.

Praha – Golemův restaurant

Okouzlující prostředí tradičního českého statku, které byste v Praze nečekali. Na děti myslí se skluzavkami, přebalovacími pulty i krásným hřištěm, ale co se jídla týče, asi někomu došla náplň v tužce… Představte si renovovaný venkovský statek, kol plno zeleně a v jídeláku jediné dětské jídlo s názvem Kačer Donald. Korunu tomu nasadil ještě titulek „Pro princátka země české“.

  • Kačer Donald – kuřecí řízek s bramborovými hranolky a kečupem nebo tatarskou omáčkou – 97 Kč

Kladno – Gurmán restaurant

Stylová restaurace přímo na pěší třídě v Kladně s hodujícím dětmi počítá. Vybrat se dá tedy z kalorických bomb, ale i z méně vydatných jídel, která vaše děti do příštího dne neutlumí. Jedná se o jedinou restauraci z našeho výběru, kde nenajdete ani smažený řízek, ani sýr. Proč tomu tak je, mi místní personál objasnil velmi rychle: „Náš kuchař má taky děti a co by nenabídl jim, nenabízí ani v naší restauraci.“ Sympatický a ojedinělý názor. Jeho váhu však snižují bonbóny a hranolky na seznamu jídel, která bůhví proč nesou naprosto nesouvisející a zavádějící jména pohádkových postav. Jet podle modelu, „olepím to tím, co děti znají, a pak to půjde na dračku“ je inteligenci urážející.

  • Harry Potter – přírodní kuřecí prsíčko se spoustou hranolků – 45 Kč
  • Štaflík a Špagetka – špagety se spoustou rajčatové omáčky, kuřátkovým masíčkem a sýrem Eidam – 45 Kč
  • Medvídek Pú – slaďoučká palačinka s meruňkovou marmeládkou, šlehajdou a želatinovými bonbóny 35 Kč
  • Mrazík – těstoviny „trubky“ s kuřátkovým masíčkem a smetanovou omajdou – 45 Kč
  • Sněhurka – čokoládová a vanilková zmrzka se šlehajdou a čokoládkou – 30 Kč

Pozn. Gramáž uvedena nebyla.

České restaurace = fastfood pro děti

Restauratéři se ohánějí tím, že rodiče v devadesáti procentech pro své děti objednají hranolky nebo řízek. Je tohle pravý důvod pro stejná, dokola se opakující dětská menu v různých koutech naší země? „Z průzkumů z oblasti školního stravování skutečně vyplývá, že tato jídla jsou mezi školní mládeží nejoblíbenější, snad i proto, že jsou jim rodiči často odpírána. Jedná se o rychlou a poměrně nenáročnou úpravu, takže v restauraci lze vytvořit i atraktivní cenu, lákavou pro rodiče,“ odpovídá nám Ivan Mach.

A co takhle veškerá dětská menu zrušit a zavést jen poloviční porce u většiny jídel, aby nabídka pro děti byla stejná jako pro rodiče? Samozřejmě, že by rodičům ubyla berlička, která jim s výběrem jídel pomáhá, cena by ale odpovídala dětské porci a děti by se nemusely v příjemné restauraci ládovat hranolkami jako ve fastfoodu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).