Hlavní navigace

Děti s diabetem úspěšně sportují

24. 8. 2010

Sdílet

Mezinárodní fotbalový šampionát pro mladé diabetiky se konal v Ženevě, mladí Češi se ho účastnili poprvé a dosáhli skvělých výsledků. Ve dnech 20. – 22. srpna se v Ženevě konal čtvrtý Mezinárodní fotbalový šampionát pro mladé diabetiky. Poprvé se ho zúčastnily také dva reprezentační týmy z České republiky, a to v kategorii dětí (6 – 9 let) a juniorů (10 – 14 let). V kategorii dětí se český tým umístil na vynikajícím třetím místě a děti si domů odvezly bronzové medaile. Juniorský tým skončil…

Mezinárodní fotbalový šampionát pro mladé diabetiky se konal v Ženevě, mladí Češi se ho účastnili poprvé a dosáhli skvělých výsledků.

Ve dnech 20. – 22. srpna se v Ženevě konal čtvrtý Mezinárodní fotbalový šampionát pro mladé diabetiky. Poprvé se ho zúčastnily také dva reprezentační týmy z České republiky, a to v kategorii dětí (6 – 9 let) a juniorů (10 – 14 let). V kategorii dětí se český tým umístil na vynikajícím třetím místě a děti si domů odvezly bronzové medaile. Juniorský tým skončil čtvrtý.

Katalog nemocí: Diabetes mellitus (cukrovka)

„Úspěšné zvládání diabetu do značné míry závisí na schopnosti samostatného „managementu" onemocnění. Je proto nesmírně důležité přizpůsobit zvládání diabetu životu mladého diabetika a ne naopak,“ vysvětluje MUDr. Martin Jiruška z diabelogického centra Krajské nemocnice v Liberci. Sportovní aktivity jsou v životě diabetika velmi důležité. Nedostatek tělesného pohybu může později způsobit, v souvislosti s onemocněním diabetem, problémy. Po mnoho let bylo považováno za nemožné, aby děti trpící diabetem sportovaly. Dnes už víme, že mít cukrovku neznamená, že si lidé nemohou užívat života a dělat vše, co dělali před tím, než jim byla nemoc diagnostikována. Navíc se pacient sportováním cítí dobře a nabijí ho pozitivní energií,“ dodává.

V napínavém finále kategorii dětí (6 – 9 let) zvítězilo Španělsko nad Francií 1:0, v juniorské kategorii (10 – 14 let) porazila Velká Británie Francii 3:1 a ve finále kategorie seniorů (15 – 18 let) zvítězilo Slovensko nad Británií 1:0. Šampionátu se zúčastnilo 220 hráčů – chlapců a dívek s diabetem 1. typu ve věku od 6 do 18 let – ze 16 zemí. Soutěžící týmy podporovalo kolem 300 diváků z řad jejich rodin a přátel.

www.juniorcup-diabetes.eu

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).