Hlavní navigace

Den v nemocnici za stovku, položka na receptu bez poplatku

8. 7. 2010

Sdílet

Trojkoalice ujasňuje pravidla v oblasti zdravotnictví. Nově se shodla na změnách týkajících se tzv. regulačních poplatků. Jedna ze změn se týká platby za položku na receptu, která by měla být v budoucnu zrušena, poplatek za recept zůstává, mluví se o 30 korunách. Léky, které budou zařazeny do kategorie „levných“, budou vyřazeny z veřejného pojištění a lidé si je budou kupovat a platit sami.

Trojkoalice ujasňuje pravidla v oblasti zdravotnictví. Nově se shodla na změnách týkajících se tzv. regulačních poplatků.

Jedna ze změn se týká platby za položku na receptu, která by měla být v budoucnu zrušena, poplatek za recept zůstává, mluví se o 30 korunách. Léky, které budou zařazeny do kategorie „levných“, budou vyřazeny z veřejného pojištění a lidé si je budou kupovat a platit sami.

K dalším úpravám dojde zřejmě u poplatků za pobyt v nemocnici, namísto současných 60 korun pacient zaplatí zhruba stokorunu za den. Cena by se měla lišit podle komfortu, počtu pacientů na pokoji apod.

Vyšší by měl být také regulační poplatek u specializovaného lékaře, pokud se k němu vypravíte bez doporučení praktického lékaře. U praktiků by mělo zůstat současných 30 korun.

Čtěte téma: K lékaři a do lékárny s peněženkou

Víte vždycky jistě, kde po vás mohou chtít poplatek a kde nemají nárok? Někdy totiž chybují i sami zdravotníci. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).