Hlavní navigace

Dejte si pozor na vaginální mykózu

17. 6. 2009

Sdílet

Pánové v bílých pláštích vaginální mykóze eufemisticky říkají gynekologická rýma, ovšem ženy považují rýmu za výrazně příjemnější onemocnění. Poševní infekce jsou setsakramentsky nepříjemné a týkají se všech žen. I těch, které sexuálně nežijí.

Léto s sebou přináší mnoho potěšení, ale také rizika spojená s vaginálními infekcemi. Pro ně je teplé období roku ideální pro divoké a dost nepříjemné reje. Za vaginálními mykózami stojí nejčastěji kvasinky rodu Candida allbicans, které jsou běžnou součástí poševního života většiny žen. Stačí ale, když se tato potvůrka přemnoží a je na problém zaděláno. Vaginální mykózu dostanou během života tři ze čtyř žen a většina z nich ji zažije opakovaně.

Zapomeňte na tanga

Není bez zajímavosti, že do 70. let minulého století se tento problém týkal téměř výhradně diabetiček. Se změnou stylu oblékáním, především s oblibou džínů a silonových punčocháčů, se také rozšířil počet žen a dívek, které tento nepříjemný problém postihuje. Mimochodem, přemíra cukrů ve stravě kvasinkám velmi svědčí. 

plavky

Zvláště s létem přicházejí i chvíle, kdy se intimní partie žen „zapaří“. Ať už v plavkách, obepnutých kalhotách nebo kalhotkách z umělých materiálů. Rady vašich maminek a babiček, že máte nosit bavlněné prádlo, mají tedy racionální základ. Pokud na mykózy trpíte, dejte raději přednost klasickým kalhotkám a tanga noste pouze výjimečně. Problematické je i to, když po koupání zůstáváte v mokrých plavkách, proto si pořiďte nejméně dvoje a pravidelně je střídejte.

Ačkoliv obvykle platí, že čistota je půl zdraví, v případě mykózy je to přesně naopak. Nejčastěji do gynekologických ordinací přicházejí pacientky, které jsou čistotné až moc. „Hodné“ bakterie v pochvě potřebují kyselé prostředí, jenže mýdlo je zásadité. Proto vždy používejte speciální gely určené na intimní hygienu s obsahem kyseliny mléčné, která pomáhá chránit přirozenou poševní mikroflóru. Vyhýbejte se parfémovaným vložkám, které přirozené poševní prostředí dráždí.

Pálí jako čert

Pochva je prostor, kde vedle sebe bydlí hodné a zlé mikroorganismy. Pokud je vše v pořádku, organismus ženy si sám hlídá, aby se „zlé“ bakterie nepřemnožily. Jakmile je ale přirozené prostředí pochvy narušené, počet zlých kvasinek roste a vzniká problém. Ve skutečnosti všichni lidé mají tyto mikroorganismy ve střevech a asi 40 % žen, které jsou zcela bez potíží, má malé množství kvasinek v pochvě. Neznamená to tedy, že problémy spouští pouze přítomnost kvasinek. Ty potřebují vhodné prostředí. Za určitých okolností, kterými mohou být zvýšená vlhkost, zvýšená hladina cukru, těhotenství, léčba antibiotiky, které mohou negativně ovlivnit přirozenou poševní eumikrobii nebo stres, se mohou kvasinky přemnožit a způsobit slizniční zánět.

Vyhrajte volňásky do wellness! Zúčastněte se Velké fotosoutěže serveru Vitalia.cz!

Vaginální mykóza se projevuje nepříjemným výtokem, který někdy zapáchá po rybině. Pokud se zánět neléčí, zápach se zvyšuje. Obvyklé je svědění, pálení. Někdy je dokonce tak nepříjemné, že i největší dáma má co dělat, aby se tam dole nezačala škrábat. Mohou se objevit i bolesti a nepříjemné pocity při pohlavním styku. V těžších případech je zánět doprovázen zvýšenou teplotou nebo dokonce horečkou. Všechny tyto příznaky by vás měly varovat a co nejrychleji vyslat ke gynekologovi.

  • Noste bavlněné prádlo
  • Nenoste tanga a upnuté neprodyšné kalhoty
  • Nezůstávejte v mokrých plavkách
  • Používejte speciální sprchové gely pro intimní hygienu
  • Snažte se omezit sladkosti, množení kvasinek jen napomáhají
  • Řešte problém okamžitě a neodkládejte začátek léčby
  • Léčit se musí i váš partner, i když nemá žádné příznaky

 Upřesnění diagnózy napomáhá stanovení poševního pH papírkovou metodou a vizualizace sliznic genitálu při gynekologickém vyšetření v zrcadlech s detekcí typicky zarudlých sliznic a přítomností charakteristického výtoku, vysvětluje MUDr. Robert Hudeček, Ph.D., primář Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Brno.

Prokoukněte partnera

Léčba vaginální mykózy není nijak složitá, ale nemusí být hned napoprvé účinná. Lékař vám nejspíše předepíše léky ve formě mastí, globulí nebo čípků, které si budete zhruba po dobu jednoho týdne zavádět do pochvy. V léčbě dominují lokální antimykotické preparáty, které se zpravidla ve formě čípků aplikují krátkodobě do pochvy, v kombinaci s následnou podpůrnou terapií obnovující přirozenou poševní kolonizaci laktobacily, dodává MUDr. Hudeček.

Připravte se ale na to, že lékaře bude zajímat i stav vašeho partnera. Pokud náhodou máte doma muže, který se lékaře bojí jak čert kříže, domluvte se s lékařem na tom, že předepíše jednu krabičku léků navíc. Platí ale, že je nutné přeléčit všechny sexuální partnery. Mykóza se u mužů nemusí vůbec projevit, a tak mohou kvasinky šířit, aniž by o tom věděli. Ovšem může se stát, že i váš partner zažije perné chvilky v podobě svědění. Účinnou pomocí pro něj budou krémy nebo masti, které používáte vy sama. Po dobu, kdy probíhá léčba, používejte při pohlavním styku kondom.

S oblibou se vrací

plavky

Vaginální mykóza má tu ošklivou vlastnost, že se jen tak nevzdává. Možná i vy patříte mezi oběti, které si vyhlídla a pravidelně je „obšťastňuje“ svou přítomností. Dokonce se může stát, že se váš zdravotní stav výrazně nezlepší i přes opakovanou léčbu.

 Recidivující infekty vyžadují podrobnější celkové vyšetření zdravotního stavu ženy, uzavírá MUDr. Hudeček z brněnské fakultní nemocnice. Pokud se vám mykózy vrací, můžete počítat s dlouhodobější a komplikovanější léčbou. 

Rady z lékárny: 

  • Prevence je snazší než léčba. Zeptejte se, jaké přípravky můžete užívat preventivně.
  • Hlídejte si, zda váš intimní mycí gel obsahuje kyselinu mléčnou a naopak není parfemován.
  • Odjíždíte na dovolenou? Přibalte si do lékárničky čípky nebo globule proti vaginální mykóze.
  • Vrací-li se vaše obtíže, kupte si lactobacil v tabletách, které se zavádí přímo do pochvy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).