Hlavní navigace

Dal by si výživový poradce buřta? Kateřina Cajthamlová si pochutná na jitrnici

Sdílet

 Autor: Pixabay.com / Pavlofox, podle licence: Public domain
Uzeniny jsou často zatracované. Každou chvíli se o nich dočítáme, jak jsou škodlivé. Zajímalo nás tedy, zda vůbec nějaké uzeniny konzumují odborníci na výživu. „Pod devadesát procent masa nejdu,“ říká Ivan Mach.

Ing. Ivan Mach, CSc.

Prezident Aliance výživových poradců ČR

Absolvoval Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze. V Ústavu anorganické chemie ČSAV obhájil titul kandidáta chemických věd. Je autorem řady původních vědeckých prací na téma fotoasistované reakce molekulárního kyslíku a mechanismy oxidačních reakcí. Jako vedoucí vývojový pracovník působil ve výzkumných ústavech tukového a polygrafického průmyslu. Od sedmdesátých let se mj. věnuje odborné sportovní a dietologické publicistice. Je autorem příruček z oblasti posilování, aerobiku, zdravé výživy a suplementace. Lektoroval a přeložil řadu knižních publikací. Je lektorem řady kurzů, popularizátorem zdravé výživy, poradcem pro výživu a jako dietolog a manažer spolupracoval s řadou vrcholových sportovců. Autorsky i redakčně dlouhodobě spolupracuje s magazíny a časopisy, zaměřenými na zdraví, moderní životní styl a fitness. Je soudním znalcem v oboru. www.nutris.net

Jaké uzenářské výrobky jíte?

Pouze takové, které pocházejí ze zabijačky od přátel, tehdy ochutnám vlastně všechno a jsem okouzlen vůní a chutí, která nemá mnoho společného s „chuťovými zážitky“ z průmyslově vyráběných uzenin. Tlačenku „v žaludku“, v níž nesmí být dusitany a moc soli, si přikoupím navíc. Myslím si, že uzeniny nemusí být součástí každodenního jídelníčku – je to jen východisko z nouze, když nemáme doma nebo u táboráku z čeho vařit.

Jaký uzenářský výrobek byste nesnědl?

Tzv. drůbeží uzeniny nebo drůbeží „šunku“ a výrobky s obsahem masa nižším než devadesát procent. Při troše skromnosti, nikoliv však na úkor pestrosti a vyváženosti stravování, lze při těchto omezeních docela dobře fungovat. Dost toho vím o zdravotních rizicích dusitanů, které jsou součástí tzv. uzenářských solí, kterými se uzeniny konzervují a nepřímo také barví (do červena). Překvapuje mě, že z trhu byly staženy uzenářské výrobky bez dusitanů, barvené extraktem z červené řepy a „konzervované“ vakuem. Prý – pro nezájem zákazníků (vzhledem k vyšší ceně). Vydržely sice mnohem kratší dobu, ale byly bez karcinogenních dusitanů a chuťově také obstály.

Přečtěte si: Co je vlastně špatně na uzeninách? Horší než tuk jsou ftaláty

MUDr. Kateřina Cajthamlová

Internistka, systemický terapeut a poradce v životním stylu, moderátorka pořadu Jste to, co jíte (2006 až 2012), nyní na ČT 1 pořad DoktorKA, spoluautorka knih Nebezpečný svět kalorií (Euromedia 2013, Doleček, Středa, Cajthamlová) a Čtete pohádky, čtete mezi řádky (Hinkova, Cajthamlová, Orbis IN 2012), patronka Erudikon, předsedkyně Asociace zřizovatelů školních jídelen z.s. www.cajthamlova.cz

Jaké uzenářské výrobky jíte?

Mám ráda kvalitní šunku od kosti a jitrnice, dřív mi chutnala ještě zvěřinová paštika či uzené maso – rolka. I tyto výrobky už nyní ochutnám jen tam, kde znám výrobce nebo alespoň složení.

Jaký uzenářský výrobek byste nesnědla?

Od mládí nejím slaninu, klobásy a po revoluci už ani párky.

MUDr. Hana Mojžíšová

Poradkyně v oblasti zdravého životního stylu. Lékařka, atestovaná v oboru vnitřního lékařství. Absolvovala postgraduální vzdělávání pro lékaře v oboru obezitologie dětí i dospělých (garant Česká lékařská komora) a akreditovaný kurz Poradce pro výživu společnosti Nutris. Je lektorkou společnosti STOB a vyškolená v metodice KBT. Je členkou řady odborných společností a pravidelně přispívá do médií včetně rozhlasu a televize. Profesní praxe na obezitologické klinice a soukromá praxe nutričního poradenství ve zdraví i nemoci. www.zdravi-stihli.cz

Jaké uzenářské výrobky jíte?

Uzeniny nejsou a nikdy pro mě nebyly favoritem jídelníčku. V původní rodině jsme salámy běžně nekonzumovali, více se vařilo, takže občasný párek s bramborovou kaší a šunka byly tak hlavní uzenářskou lahůdkou. V současné době je tomu podobně. Naštěstí již je možné zakoupit i v ČR kvalitnější uzeniny s vyšším obsahem svaloviny/masa.

Co ano? Po delší pauze je opět možné koupit párek a šunku s vysokým podílem masa (devadesátiprocentní), sušenou šunku, jednou až dvakrát ročně máme jitrnici a tlačenku z domácí zabijačky, vinnou klobásu také tak jednou za rok, bavorskou bílou klobásu na vánočních trzích v Německu.

Jaký uzenářský výrobek byste nesnědla?

Co nikdy? Levné salámy či lahůdkové saláty s uzeninou, průmyslově vyráběné paštiky, šunky s nízkým obsahem masa. Trvanlivé salámy mi nikdy nic neříkaly, takže je nemám potřebu ani chuť konzumovat. V posledních letech jsem pod vlivem profesních zkušeností dále omezila maso a zejména masné výrobky, takže se mi tyto potraviny navíc hůře tráví, nevyhledávám je a nechybí mi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní článků pro internetové magazíny se věnuje již od roku 2010. Na serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na zdravotní problematiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).