Hlavní navigace

Vibrační plošina procvičí střed těla a prospěje kostem

27. 7. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Cvičení na vibračních plošinách je trend moderní doby. Může nám ale pomoci získat tělo snů? Dle odborníka je rozhodně vhodným doplněním tréninku. Skvěle posílí střed těla, nezatěžuje klouby a prospívá kostem.

Cvičení na vibračních plošinách už je nějakou dobu populárním trendem. Kdo by nechtěl vypracovanou štíhlou postavu takřka za nic? Minimální čas, minimální úsilí (v porovnání s tím, jak se natrápíte v posilovně) a maximální výsledky – to slibují ti, kteří vás na cvičení na vibračních plošinách lákají.

Co je na tom ale pravdy? Jedná se o pouhý reklamní trik, efektivní cvičení, příjemné zpestření tréninku, nebo jen takové placebo, které nás ukonejší představou, že pro sebe aspoň něco děláme?

Trenér doporučuje plošiny s 3D harmonickými vibracemi

V první řadě je třeba říci, že nejsou vibrace jako vibrace a není vibrační plošina jako vibrační plošina. „Cvičení na vibračních plošinách funguje na principu 2D nebo 3D vibrací. 3D vibrace rozdělujeme na harmonické a neharmonické, a to je velice zásadní rozdíl. Vhodné jsou 3D harmonické vibrace,“ osvětluje problematiku vibračních plošin výživový specialista a osobní trenér Radek Pajič.

Dalším důležitým faktorem je dle něj i amplituda neboli rozmezí, v jakém se plošina pohybuje nahoru a dolů. Tyto dílčí údaje určují nestabilitu, se kterou se naše tělo musí při cvičení vyrovnat.

Při cvičení na vibračních plošinách vše probíhá rychleji

Cvičení na vibračních plošinách je tedy jako obdobné balanční cvičení určeno především pro posilování středu těla. Zapojení svalů je přitom mimovolné. Jinak řečeno – nemůžeme si říci, že teď budeme cvičit například přímý břišní sval, procvičujeme svaly, které mimovolně zatíná naše tělo.

„Vibrace vyvolaná na sval způsobí jeho aktivaci. Jedná se o tzv. tonický vibrační reflex, který probíhá pětadvacetkrát až padesátkrát za vteřinu. Tím pádem vše probíhá rychleji,“ říká trenér. Rychleji přitom neprobíhá jen samotný trénink, ale i regenerace.

Při vibracích cvičí i kosmonauti

Výhodou cvičení na vibračních plošinách může být menší, respektive mizivé zatěžování kloubů, které je problémem mnohých sportovních aktivit. Cvičení bez externí zátěže je vhodné i pro starší osoby, což potvrzuje i Radek Pajič. Pro ty přináší takové cvičení i další výhody.

„Existují studie, které dokazují pozitivní vliv cvičení na hustotu kostí a kostní tkáně. Právě proto byly již v sedmdesátých letech vibrační technologie zařazeny do ruského vesmírného programu, jelikož s nulovou gravitací tělo snadno ztrácí hustotu kostí a kostní tkáně,“ říká Radek Pajič a dodává, že ne každý přístroj ale takto funguje. Měl by být označen písmeny „MDD“, která označují v Evropě „certifikovaná zdravotnická zařízení“.

V neposlední řadě je třeba zodpovědět snad nejčastější otázku – lze při cvičení na vibračních plošinách zhubnout? Radek Pajič to rozhodně nevylučuje. „Samozřejmě, že je při snaze zhubnout toto cvičení vhodné, a to právě díky aktivaci svalového vřeténka pětadvacetkrát až padesátkrát za vteřinu,“ říká. Už dávno minuly doby, kdy se tvrdilo, že zhubnout se dá pouze pomocí kardio tréninku. V současnosti vídáme právě i osoby, které se snaží zhubnout nadbytečné kilogramy, ve fitness centrech spíše u posilovacích strojů než na pásech a rotopedech.

Odborná spolupráce:

Radek Pajič

výživový specialista a osobní trenér

Bomton Power Concept

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Studentka Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni. Jako redaktorka pracovala pro portál Nazeleno.cz a TopSrovnani.cz. Zajímá ji zdravý životní styl, problematika zdraví a vyvážené stravy, fitness.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).