Hlavní navigace

Co na bolest zubu

19. 11. 2016

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Být, či nebýt? To je, oč tu běží. Takhle k sobě jistě mluví nad ránem lidi, kteří tlučou hlavou do zdi kvůli bolesti zubu. Ti šťastnější, kdož mají internet, ale zběsile gůglí otázku: Co na bolest zubu?

Musíme se odpíchnout od úvahy, zda chceme potlačit bolest jako průvodní jev problému, nebo problém samotný. Pokud něco bolí, musí to mít důvod.

Kdokoliv si v zubu půl roku hýčká lochnu velikosti Macochy, patří kromě zubního ještě na psychiatrii, protože tak prostě nikdo normální nemůže fungovat. Je to jako mít rozpadající se nohu a nejít s ní do špitálu. Bez příkras řečeno, rozpadávající se zub není ničím jiným než odhnívající částí těla. (Víte, jak moc souvisí špatné zuby, mrtvice a infarkt?)

Galerie: Fůůůj! To jsou moje zuby?

Není se pak čemu divit, že takový vykotlaný zub bolí. Prášek sice bolest potlačí, ale díru nezalepí a příčinu bolesti neodstraní. Této logické úvahy je schopný každý příslušník lidského druhu a otázka, o niž tak ve skutečnosti běží, by tak spíše měla znít „jaký účinný prášek na bolest zubu“?

Prášek – a další den k zubaři

Kdo navzdory šilhání bolestí dočetl až sem, dočká se odpovědi. Ještě ne. Nebo už ano. Nebo ne. Jo, jsem mrcha. Užijte si svůj zanedbaný zub. Tak co. Připraveni? Oukej.

Nebudu dělat Zagorku. Když vás bolí zub, vezmete si dohromady jeden paralen a jeden ibalgin. A další den k zubaři. (Akutní bolesti jsou denním chlebem zubních lékařů, přestože málokterá bolest přijde jen tak z čistého nebe.)

Účinnější volně prodejnou analgetickou kombinaci většina lidí po domácích lékárničkách neschovává. Široce rozšířená léčiva na předpis, která občas někomu doma zbývají, jsou pak Aulin, Tramal nebo Nimesil.

Pečlivě čtěte příbalový leták!

Psáno pro blog Dentální kliniky Jan Stuchlík, kde autor působí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

MDDr. Adam Šíma, zubní lékař

Působí na pražské Dentální klinice Jan Stuchlík. Poskytuje komplexní zubní ošetření se zaměřením na konzervační a endodontickou terapii, parodontologii a úrazy zubů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).