Hlavní navigace

Oblíbený chřest Adiny Mandlové na Jiřáku, Kubáni a Náplavce

21. 4. 2011

Sdílet

Každý tržní den k dostání čerstvě sklizený český bílý chřest na Farmářských tržištích. Farmářské tržiště Praha zve všechny příznivce chřestu na Jiřák, Kubáň a Náplavku, kde se bude od této soboty 23. dubna 2011 prodávat chřest z české produkce, pěstovaný pod Mělníkem zhruba od roku 1900 na plantážích založených Karlem Schusterem. Dnes má podnik už jiného majitele… Za první republiky si na mělnickém chřestu pochutnávala pražská smetánka, například Hugo Haas i Adina Mandlová.

Každý tržní den k dostání čerstvě sklizený český bílý chřest na Farmářských tržištích.

Farmářské tržiště Praha zve všechny příznivce chřestu na Jiřák, Kubáň a Náplavku, kde se bude od této soboty 23. dubna 2011 prodávat chřest z české produkce, pěstovaný pod Mělníkem zhruba od roku 1900 na plantážích založených Karlem Schusterem. Dnes má podnik už jiného majitele… Za první republiky si na mělnickém chřestu pochutnávala pražská smetánka, například Hugo Haas i Adina Mandlová.

Pořadatelé zvou zákazníky a vypočítávají přednosti chřestu:

  • Výhonky chřestu jsou bohaté na vitamín C a mají mimořádně vysoký obsah vitamínu E, který zlepšuje zrakovou ostrost a potlačují projevy stárnutí pokožky, problémy se srdcem, zvyšují libido a účinně chrání buňky před útoky volných radikálů.
  • Chřest je bohatý na vitamíny skupiny B a obsahuje velké množství kyseliny listové. Mimo toho obsahuje hodně draslíku a zinku.
  • Chřest patří k nejlepším omlazovacím prostředkům v přírodě. Posiluje imunitní systém a chrání před záněty.
  • Aktivuje tvorbu hormonu štěstí a pomáhá při poruchách spánku. O chřestu se zároveň říká, že upravuje vysoký krevní tlak, podporuje činnost srdce a ledvin. Pomáhá při uvolňování nervového napětí.
  • Chřest je jako stvořený pro různé diety, neboť obsahuje velmi málo kalorií (na 100 g jen 18 kalorií). Je též bohatý na vlákniny, které mají blahodárný vliv na střeva.
  • Když zkonzumujete 250 g, pokryjete celodenní potřebu vitamínu C. Chřestovou sezónu bychom měli využít na chřestovou kúru. Aktivizuje metabolizmus celého organizmu. Už po týdnu (denně zkonzumovat 200 g chřestu) se budeme cítit svěží a vitální.

Jak správně vařit chřest?

Nejprve odřežeme dřevnatou spodní část a chřest oloupeme (postupujeme vždy od hlavičky dolů). Aby nezčernal, namočíme ho do studené vody. Před vařením ho svážeme po 6–10 kusech a postavíme do hrnce s osolenou vodou hlávkami nahoru. Stačí, když bude ve vodě jen do poloviny, křehké hlávky se uvaří v páře. Vaříme maximálně 10–15 minut.

Více o přípravě: Chřest bez chyby

Letošní novinkou bude také zelená odrůda chřestu, která bude na trzích o 14 dní později.

Vše o farmářských trzích najdete u nás:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).