Hlavní navigace

Chodíte rádi do solária? A nejste už závislí?

1. 12. 2009

Sdílet

Když se vrátíte od moře s hnědou kůží a slyšíte od známých a kolegů, jak vám to sluší, chcete si snědou pokožku udržet co nejdéle. Nejjednodušším řešením je zakoupení permanentky do solária. Buďte ale opatrní, z opalování na slunci nebo v soláriu se může stát závislost. Dokonce má jméno – tanorexie.

V Česku se první informace o tanorexii objevily až letos v létě. Jedná se o psychické onemocnění, kdy pacient silně touží po opálené kůži a trpí pocity úzkosti, pokud se nemůže opalovat venku nebo jít do solária. Má strach, že pokud jeden den vynechá opalování, jeho kůže vybledne. Stejně jako u anorexie či bulimie se jedná o velmi vážné psychické onemocnění, které vede ke zdravotním problémům, jako je u tanorexie například rakovina kůže. Závažnost tohoto onemocnění spočívá v tom, že takto postižený člověk vyhledává pořád dokola další sluneční nebo UV záření, prodlužuje dobu pobytu na slunci nebo v soláriu a zvyšuje se tak velmi výrazně riziko rakoviny kůže nebo očí. Přílišné opalování rovněž přispívá ke stárnutí a vysoušení kůže.

Nejčastěji tato fobie postihuje modelky, tanečnice nebo kulturisty, pro které je zlatavé opálení součástí jejich image. Podle psychiatra Ivana Davida je tanorexie zařaditelná do kategorie fobií, kam vedle anorexie, která souvisí se strachem z tloušťky, patří například panický strach z ošklivosti. Pacienti toužící po dokonalém vzhledu plní ordinace plastických chirurgů a nechávají si neustále opravovat vizáž podle svého ideálu. Jedinou možnou léčbou je psychoterapie, podobně jako třeba při léčbě závislosti na hracích automatech.

Líbí se vám barva pokožky, která je opálená v soláriu?

O tom, že tanorexie je ve světě vážný problém, svědčí i výsledky Centra pro výzkum rakoviny, které provedlo ve Philadelphii průzkum mezi čtyřmi stovkami vysokoškolských studentů. Z dotazníků, které měli studenti vyplnit, vyplynulo, že celých 27% vykazuje znaky závislosti na slunění.

Zdravé opalování je jednou týdně

Solárium

„Měli jsme jednu zákaznici, která chtěla chodit denně a smlouvala s obsluhou o počet minut. Dokonce zkoušela lhát, kdy se byla opalovat naposledy, abychom ji neodmítli. To bylo neúnosné, my doporučujeme všem chodit maximálně dvakrát týdně a počet minut strávených v soláriu určuje obsluha, která rozpozná váš fototyp a ví, jak dlouhé slunění a intenzitu vám může nastavit. Jinak hrozí spálení a velmi vážné onemocnění kůže. Už k nám nechodí, ale spíš si myslím, že začala docházet jinam, než že by přestala být na soláriu závislá,“ uvádí majitel solárního studia Jan Nový.

Je poměrně těžké najít ve svém okolí někoho, kdo trpí tanorexií. Zvláště proto, že podobně jako u ostatních psychických poruch si postižený odmítá připustit, že je nemocný, myslí si, že jeho potřeba slunění je normální a intenzita nijak nepřekračuje zdravou míru. Jednu tanorektičku ve svém okolí mám, je jí třicetiletá Petra: „Nepřipadám si nějak extrémně opálená. Spíš mám pořád pocit, že mám stejnou světlou barvu a sluníčko se na mě zkrátka nechytá,“ říká učitelka s čokoládovou pletí. „Že jsem hnědá, v zrcadle nevidím, i když mi to ostatní říkají velmi často. Já si pořád připadám hodně bledá, akorát když jsem se viděla na fotkách, tak jsem teprve zjistila, že jsem výrazně tmavší než všichni kolem mě,“ doplňuje.

Čtěte více: Solária, stroje na rakovinu?

Vstup od 18 let?

Ve Velké Británii je znám případ teprve třináctileté dívky, která do solárií chodila pětkrát týdně a na opalování si tak vytvořila silnou fixaci. Na základě této zprávy se začalo hovořit o tom, zda by měli mít přístup do solária i mladiství do 18 let. To by mělo být upraveno zákonem, jako je tomu například v Austrálii nebo ve Francii.

Česká dermatovenero­logická společnost usiluje nyní o to, aby byl alespoň zakázán vstup do solárií mladistvým bez písemného souhlasu rodičů. Zároveň je ale jasné, že opalování na slunci v letních měsících nelze žádným způsobem korigovat. Na tiskové konferenci zároveň tato společnost představila návod, který chce dát k dispozici všem soláriím. V manuálu požadují, aby návštěvníci solárií podepsali podobně jako pacienti v nemocnicí před chirurgickým zákrokem takzvaný informovaný souhlas, v němž by se dozvěděli o všech rizicích spojených s opalováním v soláriích.

K tématu: Tři největší bludy o opalování. Taky jim věříte?

Dalším požadavkem dermatologů je, aby bylo zakázáno používání názvu "biosolária“. Ta nejsou podle lékařů o nic méně bezpečná jako solária obyčejná. Pouze mohou zákazníky mást názvem.

Sluneční záření má i příznivý vliv

Solárium

Na druhou stranu je nutné uvést, že sluneční záření a stejně tak opalování v soláriích má na náš zdravotní stav i psychiku velmi pozitivní vliv. Dochází hlavně k tvorbě vitaminu D, který je velmi důležitý pro to, aby naše kosti zůstaly silné. Pomáhá také při onemocnění kůže, jako je například lupénka nebo akné. Bez slunce není život, příliš mnoho slunce nám ale může uškodit.

Čtěte téma: Informovaný souhlas pacienta: Vědí pacienti, co podepisují?

Jak poznám, že jsem závislý?

Příznaky tohoto onemocnění nejsou jasně specifikovány, ovšem pokud se u vás dostavuje pocit úzkosti, musíte-li vynechat naplánovanou návštěvu solária, nebo se kvůli špatnému počasí či nemoci nemůžete opalovat venku, fobie ze světlé barvy kůže, nebo když si neustále prodlužujete pobyt na slunci i přes riziko spálení, mějte se na pozoru.

Pokud i vy toužíte po snědé pokožce, vyzkoušejte raději některá samoopalovací mléka nebo krémy. Vaše kůže tak nezestárne a ušetříte za permanentku do solária nebo za letenku k moři.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).