Hlavní navigace

Chcete zhubnout a přitom jíst maso?

13. 7. 2010

Sdílet

Libové maso zaujímá v redukčním jídelníčku důležité místo. Díky němu dodáme tělu dostatek bílkovin a množství vitamínů, minerálních látek, esenciálních mastných kyselin a aminokyselin. Maso má navíc příznivou energetickou denzitu (hustotu) a dokáže na delší dobu zasytit.  Pokud však zvolíme nevhodnou kuchyňskou úpravu, výsledné jídlo nebude ani dietní, ani zdravé.

Libové maso zaujímá v redukčním jídelníčku důležité místo. Díky němu dodáme tělu dostatek bílkovin a množství vitamínů, minerálních látek, esenciálních mastných kyselin a aminokyselin. Maso má navíc příznivou energetickou denzitu (hustotu) a dokáže na delší dobu zasytit. 

Pokud však zvolíme nevhodnou kuchyňskou úpravu, výsledné jídlo nebude ani dietní, ani zdravé.

„Při redukční dietě je potřebné zvolit vhodný druh masa a správně jej upravit mechanicky i tepelně. V první řadě vybíráme jen libové maso, u drůbeže nejlépe už před úpravou odstraníme kůži. Každé maso, i to libové, obsahuje tuk, a proto při tepelné úpravě není nutné další tuk přidávat. Nejvhodnějšími způsoby úpravy jídla jsou z tohoto hlediska vaření v páře, vaření a dušení. Akceptovatelné je také pečení bez tuku v alobalu, ve fólii na pečení nebo v římském hrnci,“ radí odbornice Kristýna Galová z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment®. Naopak nevhodnými úpravami jsou podle ní smažení, fritování a pečení s tukem.

Více o jednotlivých úpravách masa čtěte zde: Hubnete? Poradíme, jak při dietě upravovat maso

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).