Hlavní navigace

Chcete si koupit datle? Zkuste datle Medjool

17. 8. 2016

Sdílet

 Autor: Titbit
Datle, často také přezdívané chléb pouště, neboť rostou na datlových palmách převážně v pouštích nebo velmi teplém a suchém podnebí, jsou nedocenitelnou potravinou.

Datle obsahují velké množství vitamínů a minerálních látek, ale nutričně jsou velmi cenné. Vysoký podíl vlákniny příznivě působí na činnost trávicího traktu a očistu organismu. Zároveň jsou lehce stravitelné.

Galerie: Poznejte exotické ovoce

Datle Medjool

Odrůda Medjool je považována za prémiovou a často je nazývána „královnou datlí“. Její plody jsou velké a oproti jiným masitější, sladší a chuťově bohatší. Také pěstování může být náročnější, protože datle Medjool jsou háklivé na kvalitu ovzduší a vláhu v půdě.

Tyto datle se dovážejí většinou sušené. Sušení probíhá většinou přirozeně, kdy se datle nechají dozrát a usušit na slunci, teprve poté se sklízejí. Výhodou je, že tyto datle zůstávají i po usušení šťavnaté a měkké. Jejich chuť je výrazná s tóny karamelu, skořice a medu.


Autor: Titbit

Vliv na zdraví

Datle jsou bohaté na vitamíny A, K a vitamíny skupiny B. Významná je kyselina pantotenová (B5), která se v těle přeměňuje na hormon melatonin, který má pozitivní vliv na kvalitu spánku. Lidoví nomádští léčitelé doporučují dát si před spaním pár datlí pro kvalitní spánek.

Z minerálních látek je významně zastoupeno železo, vápník, hořčík a draslík. Datle jsou vhodné pro aktivní lidi a sportovce, neboť železo zlepšuje přenos kyslíku v krvi a draslík podporuje správnou činnost svalů. Navíc pomáhá udržovat v rovnováze nervový systém a snižovat krevní tlak. Díky vysokému obsahu sacharidů jsou datle také rychlým zdrojem energie a zároveň jsou lehce stravitelné.

Tipy na konzumaci

Datle si vychutnáte jen tak samotné nebo třeba jako chuťovku k sýrům, sušeným šunkám nebo křupavému pečivu. Po vypeckování je můžete také plnit ořechy nebo sýry. Výborné jsou také v jogurtu nebo snídaňových kaších. Populární a hojně využívané jsou zejména v raw kuchyni, kde tvoří základ pro dezerty, neboť dobře drží těsto pohromadě i bez pečení.

Z čerstvých datlí se také vyrábí datlový sirup, který slouží jako skvělé sladidlo a alternativa k řepnému cukru, jímž můžete přisladit jogurt, kaši nebo dezerty. Podívejte se na dalších 13 tipů, jak nahradit cukr.

Seriál exotické ovoce server Vitalia.cz připravil společně se společností Titbit, dovozcem exotických pochoutek, www.titbit.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).