Hlavní navigace

Čeští inspektoři pojedou na německé farmy kvůli dioxinům

24. 1. 2011

Sdílet

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) začala úzce spolupracovat se saskými orgány kvůli potravinám. V rámci projektu, který má vytvořit síť osobních kontaktů v příhraničních regionech Česka a Saska, dojde k výměnným stážím českých a saských inspektorů. Ageturu ČTK o tom informovala Eva Běťáková ze SZPI.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) začala úzce spolupracovat se saskými orgány kvůli potravinám.

V rámci projektu, který má vytvořit síť osobních kontaktů v příhraničních regionech Česka a Saska, dojde k výměnným stážím českých a saských inspektorů. Ageturu ČTK o tom informovala Eva Běťáková ze SZPI.

Češi budou chodit na kontroly farem v Německu

Inspekce podobné projekty organizovala i v minulosti například ve spolupráci s Rakouskem a Slovenskem, do budoucna chystá podobný společný projektem třeba s německým Bavorskem a Polskem.

Stáží se zúčastní 24 zástupců SZPI a stejný počet zástupců saských kontrolních orgánů. Výměnný pobyt bude zahrnovat návštěvu regionálního inspektorátu, kde budou představeny aktivity daného úřadu, diskutovány aktuální problémy a dále budou následovat návštěvy provozovatelů potravinářských podniků,“ uvedla Běťáková.

Podle ní budou inspektoři chodit na kontrolu do pekáren, lahůdkářství, pivovarů nebo supermarketů. Projekt potrvá čtyři měsíce, závěrečná konference se uskuteční v saské Míšni na konci dubna.

Aféra dioxiny stále nekončí

Kontrolní orgány na české i německé straně mají nyní plné ruce práce kvůli aféře kolem zvýšeného výskytu dioxinu, která vypukla v Německu na přelomu roku. Ukázalo se totiž, že výrobce krmných tuků ze severu země používal k jejich produkci látky určené výhradně k technickým účelům, například výrobě papíru.

Na trh tak přišlo až 3000 tun dioxinem kontaminovaného tuku, který mohl zamořit až 150.000 krmiva pro hospodářská zvířata.

Dosavadní kontroly nezjistily na českém trhu výskyt potravin se zvýšeným obsahem rakovinotvorných dioxinů, informovalo dnes ministerstvo zemědělství (MZe). Kontroly prováděné kvůli dioxinům v německých krmivech a potravinách dál pokračují.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).