Nemoci-a-urazy-vakcína

Ministerstvo zdravotnictví předpokládalo, že na základě výběrového řízení se od července začne o distribuci vakcin proti tetanu starat soukromá firma. Koncem dubna proto vyhlásilo tendr na nového dodavatele. Protože se však jeden z neúspěšných uchazečů odvolal, výběrové řízení se protáhlo a vakciny začaly docházet.

Proti tetanu je v České republice každý měsíc očkováno na 80 tisíc lidí, přičemž k přeočkování dochází každých deset let. Použitelnost stávajících vakcin končí s posledním srpnem.

Podle hlavního hygienika Michaela Víta se resort rozhodl svěřit starost o vakciny soukromé firmě především proto, že neměl dostatek financí na obnovu skladovacích prostor. Bez ohledu na výsledek tendru pověřilo narychlo ministerstvo dočasně distribucí vakcin firmu Avenier, ani ta však nebyla dle HN schopna dodávky zajistit.

Vít uklidňuje, že před pár dny podepsal resort smlouvu s francouzským dodavatelem a konsorciem firem, která by měla zaručit urychlené dodání očkovacích látek. Jediným problémem je, že vakcina bude distribuována s francouzským návodem, přičemž český překlad bude přiložen na letáku. Vakciny již jsou údajně na cestě do Česka.