Hlavní navigace

Česká republika pokulhává za vyspělými zeměmi v prevenci proti rakovině děložního čípku

5. 5. 2009

Sdílet

Evropská asociace proti rakovině děložního čípku upozorňuje na velké rozdíly v očkování proti rakovině děložního čípku mezi zeměmi západní a východní Evropy. Vyspělejší západní země udělaly v programech očkování proti lidskému papillomaviru HPV, který je hlavní příčinou této zákeřné nemoci významný pokrok. Česká republika je bohužel řazena na východ.   V devíti evropských zemích, v Dánsku, Německu, Řecku, Itálii, Lucembursku, Holandsku, Portugalsku, Španělsku a Velké Británii, je dokonce…

Evropská asociace proti rakovině děložního čípku upozorňuje na velké rozdíly v očkování proti rakovině děložního čípku mezi zeměmi západní a východní Evropy. Vyspělejší západní země udělaly v programech očkování proti lidskému papillomaviru HPV, který je hlavní příčinou této zákeřné nemoci významný pokrok. Česká republika je bohužel řazena na východ.  

V devíti evropských zemích, v Dánsku, Německu, Řecku, Itálii, Lucembursku, Holandsku, Portugalsku, Španělsku a Velké Británii, je dokonce očkování bezplatné alespoň pro jednu věkovou skupinu. V České republice nám na očkování přispívají pojišťovny, výše příspěvku a požadovaný věk pro jeho poskytnutí se liší v závislosti na konkrétní pojišťovně. 

Samotné očkování nezabrání všem případům rakoviny děložního čípku, proto je důležité, aby ženy nezapomínaly ani na pravidelné gynekologické prohlídky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).