Hlavní navigace

Češi žijí od výplaty k výplatě

17. 3. 2010

Sdílet

Měšec.cz: Ekonomický růst je zatím spíše zbožným přáním, nezaměstnanost atakuje 10% hranici, lidé se stále více obávají finanční tísně. Na zadní kolečka však Češi stále nemyslí.  Známý sociologický jev se nyní ukazuje v praxi. I když se nejspíše ekonomika (globální i česká) již odrazila ode dna a pomalu by měla začít růst, psychologický efekt se dostavuje tradičně zpožděně. Nahrává mu nejen to, že lidé své nálady přizpůsobují zkušenostem nedávno minulým (proto v době vrcholící krize byla nálada…

Měšec.cz: Ekonomický růst je zatím spíše zbožným přáním, nezaměstnanost atakuje 10% hranici, lidé se stále více obávají finanční tísně. Na zadní kolečka však Češi stále nemyslí. 

peníze

Známý sociologický jev se nyní ukazuje v praxi. I když se nejspíše ekonomika (globální i česká) již odrazila ode dna a pomalu by měla začít růst, psychologický efekt se dostavuje tradičně zpožděně. Nahrává mu nejen to, že lidé své nálady přizpůsobují zkušenostem nedávno minulým (proto v době vrcholící krize byla nálada ve společnosti pozitivnější než nyní, po jejím domnělém konci), ale také stoupající nezaměstnanost. Únorová čísla dosahují bez jedné desetiny magické 10% hranice.

Z telefonického průzkumu, který zpracovala úvěrová společnost Provident Financial, vyplývá, že většina lidí spoléhá na pomoc státu a rodiny. Odborníky doporučovanou rezervu ve výši tří měsíčních platů pro případ nenadálé události má jen 26 % dotázaných. Potvrzuje se tak, že Češi nehospodaří s ohledem na budoucí rizika a dávají přednost okamžité spotřebě.

Čtěte téma: Předmanželská smlouva: Neromantický kalkul nebo nutnost?

Nejen majetek, který v době manželství získáte, je společný. Společné jsou také dluhy, které vzniknou například v podnikání…

Nepříjemným doprovodným jevem momentální situace může být dluhová past. Pokrývat náklady na již splácené půjčky další půjčkou je velmi problematické a často přibližuje takto postupující lidi k osobnímu bankrotu. Často pak skončí u některé z firem z oblasti šedé ekonomiky. Ty jsou ochotné půjčit peníze tomu, kdo pravděpodobně nebude mít půjčku z čeho splatit, ovšem s rizikem vysokého penále a ručení nemovitostí. V případě nesplácení tak dlužník může přijít o veškerý majetek.

 

Podrobné výsledky průzkumu a další informace najdete v článku Jiřího Hovorky Češi žijí od výplaty k výplatě a rezervy si netvoří na serveru Měšec.cz.

 Ilustrační foto: agentura SXC

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).