Hlavní navigace

Češi vědí, že důchody budou malé, na spoření na penzi ale nemají

10. 8. 2010

Sdílet

O tom, že nás čeká důchodová reforma se mluví hodně. Náladu lidí to však k lepšímu neotáčí. Drtivá většina z nás tuší, že z důchodu nevyjde. Současná středopravicová vláda již avizovala, že uskuteční reformu a bude při ní vycházet z nedávno oznámených doporučení Poradního expertního sboru (známějšího jako druhá Bezděkova komise). Doporučený plán lze ve zkratce shrnout tak, že státem garantované důchody budou postupně snižovány tak, aby jejich financování bylo pro stát udržitelné a o výši své…

O tom, že nás čeká důchodová reforma se mluví hodně. Náladu lidí to však k lepšímu neotáčí. Drtivá většina z nás tuší, že z důchodu nevyjde.

Současná středopravicová vláda již avizovala, že uskuteční reformu a bude při ní vycházet z nedávno oznámených doporučení Poradního expertního sboru (známějšího jako druhá Bezděkova komise). Doporučený plán lze ve zkratce shrnout tak, že státem garantované důchody budou postupně snižovány tak, aby jejich financování bylo pro stát udržitelné a o výši své životní úrovně v důchodu se budou muset více přičinit, soukromým spořením, občané.

Kolik by byl ideální důchod?

Diskutujte v našem Fóru.

Výměnou za nižší vyplácené důchody by stát měl snížit sazbu u sociálního pojištění z 28 na 23 %.

V červenci tohoto roku provedla společnost SANEP průzkum, ve kterém odpovídalo 5049 lidí ve věkové kategorii 18 až 65 let. Z takového počtu už lze úspěšně vyvozovat společenskou náladu, a co se důchodů týče, můžeme již dopředu říci, že růžové brýle Češi nenosí.

Podle průzkumu si může dovolit spořit na důchod jen 25,9 % obyvatel, zatímco téměř 60 % lidí se domnívá, že jim rozhodně nebude stačit státem vyměřená penze na důstojný život v důchodovém věku.

Celý článek najdete na serveru Měšec.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).