Hlavní navigace

Češi si myjí ruce i 10× denně a pořád je to málo

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Když sáhneme na psa nebo podáme ruku cizímu člověku, umyjeme si ruce, docela často přitom používáme i mýdlo. Ale víte, kolik je mezi námi lidí, kteří si nemyjí ruce ani po použití WC?

To, co je pro jednoho samozřejmost, je pro druhého zbytečnost a ztráta času. Proto Světová zdravotnická organizace (WHO) každoročně vyhlašuje 15. říjen za Světový den mytí rukou.  Letos si při této příležitosti nechala společnosti Unilever zpracovat v České a Slovenské republice průzkum, který přinesl řadu zajímavých informací o našem přístupu k osobní hygieně. 

Kolikrát denně si myjete ruce?
Autor: Isifa.cz

Kolikrát denně si myjete ruce?

Mastná tyč versus WC

Přestože Češi považují mytí rukou za velmi důležitou součást hygieny, situace, které mytí rukou vyžadují, už posuzují různě. Nejdůležitější chvíle pro mytí rukou je pro Čechy použití toalety. Tehdy si umyje ruce celých 99 % lidí. Další činností, po které Češi nejvíce lpí na hygieně rukou (85 %), je práce na zahradě, v dílně a v dalších podobných situacích. Pohlazení domácího mazlíčka motivuje k mytí rukou 78,7 % lidí.

Nejvýraznější rozdíl ve vnímání mezi Čechy a Slováky je v podání ruky cizímu člověku. To motivuje k hygieně rukou jen 28,8 % Čechů. Slováci jsou v tomto případě trochu uvědomělejší a ruce si umyjí v 40,3 % případů. Téměř pětina respondentů v České republice si neumyje ruce po cestě v MHD. Pohlédneme-li na výsledek optimistikým zrakem, vidíme však celých 80 % respondentů, kteří si ruce myjí. Průzkum dále poukazuje na to, že se jedná o jednu z nejrizikovějších situací pro zdraví. Jestli jste se ale dnes po příchpdu do práce neumyli, smázněte toho čerta ze zdi, nebude to tak zlé. Jednoduše Nevěřte mýtům. Ohmatané madlo v tramvaji vás chorobou nenakazí.

Jsme líní používat mýdlo

„Průzkum ukázal, že si oba národy myjí ruce zhruba 10× denně. Ačkoliv by to bylo na místě, obávám se, že je realita jiná a Češi se snaží dělat se tak trochu lepší. Pravidelná hygiena rukou je jeden z nejdůležitějších návyků v prevenci proti onemocněním a skvělé je, že si to podle průzkumu 92 % lidí uvědomuje. Z naší strany je potřeba problematiku hygieny lidem více komunikovat a posílit tak mezi nimi povědomí o tom, jak se ještě lépe bránit proti bakteriím,“ říká dermatoložka Klaudie Komárková.

Nejvíce Češi preferují tekuté mýdlo, téměř 87 % respondentů vypovědělo, že ho používají nejčastěji. Na druhém místě je pak mýdlo tuhé. Pokud Češi mýdlo nepoužijí, mají k tomu různé důvody. Jedním z nich je i lenost, někteří respondenti vypověděli, že použít mýdlo trvá déle, než si ruce jen opláchnout vodou.

Čtěte dále: Špína v bytě – zdravé dítě

Zdroj: TZ Unilever

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).