Hlavní navigace

Ceny biopotravin v Česku rostou

26. 1. 2009

Sdílet

Rozdíl mezi cenami biopotravin a konvenčních potravin trvale roste. Průměrný cenový rozdíl vzrostl na 110%. Dokazují to výsledky srovnávacího nákupu, který provedla PRO-BIO LIGA v pražských prodejnách. Z výsledku srovnávacího testu, který porovnával ceny biopotravin v devíti obchodních řetězcích, specializované prodejně Biotop a běžné prodejně s potraviny, vyplynul následující závěr. Průměrný cenový rozdíl bio a běžných potravin všech srovnatelných potravin činil ve všech posuzovaných obchodech…

Rozdíl mezi cenami biopotravin a konvenčních potravin trvale roste. Průměrný cenový rozdíl vzrostl na 110%. Dokazují to výsledky srovnávacího nákupu, který provedla PRO-BIO LIGA v pražských prodejnách.

Z výsledku srovnávacího testu, který porovnával ceny biopotravin v devíti obchodních řetězcích, specializované prodejně Biotop a běžné prodejně s potraviny, vyplynul následující závěr. Průměrný cenový rozdíl bio a běžných potravin všech srovnatelných potravin činil ve všech posuzovaných obchodech průměrně 110 %. Mezi výrobky s největším cenovým navýšením patřilo kuře celé (navýšení o 411 %) a zelenina (papriky o 350 % více, cibule o více než 345 % a okurky salátové o 340 %) a hořčice (cena bio vyšší o 340 %). Zejména u zeleniny je takový cenový rozdíl sledován dlouhodobě, je to pravděpodobně dáno vysokou poptávkou po zelenině „bez chemie“.

Ne vždy však musí být biopotraviny dražší -  např. dlouhozrnná biorýže byla v celkem 5 prodejních místech levnější než srovnatelná rýže konvenční (průměrně o 16 %),  nižší průměrný cenový rozdíl mělo celkově např. i kakao (o 14 % méně), káva (o 4 % méně) a též mleté hovězí maso (o 9,5 % méně), nicméně jedná se o průměry v maximálně 3 prodejnách, tudíž výsledek může být ovlivněn např. slevou či akcí v jednom z nich.

Zajímavostí je, že ve specializované bioprodejně Biotop, která jako jediná nabízela výběr mezi některými druhy biopotravin (21 druhů) jak českého, tak zahraničního původu, byly zahraniční biopotraviny průměrně téměř o 55 % dražší než srovnatelné produkty domácí. Nejvyšší cenový rozdíl byl zde mezi zahraniční a českou biošunkou (163 %) a biopárky (149 %).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).