Hlavní navigace

Čaj na srdce? Z ječmene!

Sdílet

 Autor: Wikipedia.org, podle licence: CC BY-SA 3.0
Hitem je tzv. mladý ječmen (zelený ječmen, tráva), který posiluje celý organismus. Z ječmene můžeme použít i zrna a ječnou slámu.

Ječmen dvouřadý (hordeum distichon) je jednoletá rostlina (obilovina), která dorůstá do výšky jednoho metru, má dvě řady klásků a ve zralosti se dvěma řadami obilek.

K léčebným účelům se hodí zrno, mladá ječná tráva, sláma.

Léčivé účinky ječmene

Zrno je cenným zdrojem bílkovin, vlákniny, škrobu, dextrinu, maltózy, hořčíku, fosforu, křemíku, vitamínů skupiny B.

Ječmen posiluje celý organismus, je vhodný při oslabené imunitě, duševní vyčerpanosti a rekonvalescenci po nemocích. Dále prospívá srdci, cévám, játrům, žaludku, ledvinám, rovněž upravuje hladinu cholesterolu v krvi.

Čaj z ječných zrn pomáhá snižovat horečku. Koupele z ječné slámy hojí kožní nemoci (lupénku, ekzémy, alergie), uklidňuje bolavé klouby a celkově zklidňují organismus.

TIP: Kvalitní zrna i slámu z ječmene si můžeme koupit v prodejnách zdravé výživy či bylinkářstvích.

Ječné receptury

Čaj na snížení horečky

  • Potřebujeme: 1 lžíci rozemletých zrn ječmene, 3 dl vroucí vody
  • Postup: Prášek přelijeme vroucí vodou a vše necháme 20 minut louhovat. Poté přecedíme a popíjíme po douškách.

Čaj na zlepšení činnosti jater, žaludku a střev

  • Potřebujeme: 2 lžíce rozemletých zrn ječmene, 1 lžíci drcených ovesných vloček, 1 lžíci šalvěje, půl lžičky tlučených fenyklových semínek, 0,5 litru vroucí vody
  • Postup: Sypké ingredience smícháme dohromady a přelijeme je vroucí vodou, vše necháme 15 minut louhovat. Poté přecedíme, nalijeme do termosky a popíjíme během dne. Tato pitná kúra by měla trvat 4 týdny, denně si vaříme čerstvý čaj.

Čaj na posílení ledvin

  • Potřebujeme: 2 lžíce rozemletých zrn ječmene, 1 lžíci kořene pampelišky, 1 lžíci truskavce 0,5 litru vroucí vody
  • Postup: Přísady smícháme dohromady, přelijeme je vroucí vodou, necháme 15 minut louhovat. Poté přecedíme, nalijeme do termosky a popíjíme během dne. Tato pitná kúra by měla trvat 4 týdny.

Čaj na zlepšení funkce srdce a snížení cholesterolu

  • Potřebujeme: 2 lžíce rozemletých zrn ječmene, 1 lžíci pohanky lámanky, 1 lžíci kopřivy, 1 lžíci kvalitního sypaného zeleného čaje, půl lžičky kořene pampelišky, 0,5 litru vroucí vody
  • Postup: Sypké ingredience smícháme dohromady a přelijeme je vroucí vodou, vše necháme 15 minut louhovat. Poté přecedíme, nalijeme do termosky a popíjíme během dne. Tato pitná kúra by měla trvat 6 týdnů, denně si vaříme čerstvý čaj.

Bylinkový likér na posílení celého organismu

  • Potřebujeme: 3 lžíce namletých ječných zrn, 1 lžíci kopřivy, 1 lžíci kořene pampelišky, 1 lžičku nadrcených fenyklových semen, 1 lžičku nadrcených anýzových semen, 2 lžíce medu, 1 litr domácí pálenky
  • Postup: Všechny uvedené přísady smícháme, zalijeme je pálenkou a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby přecedíme, likér slijeme do lahve a užíváme večer po 1 štamprli, po dobu 6 týdnů.

Mladý ječmen posiluje celý organismus

Jak si vypěstujete ječnou trávu? Potřebujeme dvě hrsti zrn ječmene, sítko, odstátou vodu, misku, plochý široký květináč se zeminou, tác.

Zrna propláchneme vlažnou vodou, pak je dáme do misky a zalijeme studenou vodou. Vše necháme 24 hodin odpočívat. Poté vodu vylijeme a zrna zasadíme do květináče, zeminu navlhčíme a vše přikryjeme tácem. Tác sundáme až za tři dny, hlínu udržujeme stále vlhkou a čekáme, až tráva naroste do výše deseti centimetrů. Obvykle to trvá jeden až dva týdny. Trávu pak seřízneme, nasekáme a přidáváme do koktejlů, nápojů, salátu, pomazánek či jen tak na chleba.

Šejk z ječné trávy

  • Potřebujeme: 2 lžíce ječné trávy, 3 dl vody
  • Postup: Trávu rozmixujeme s vodou, hotový šejk ihned vypijeme.

Koupel z ječné slámy

Zklidňuje organismus a prospívá pokožce i kloubům.

  • Potřebujeme: 4 hrsti ječné slámy, 3 litry vroucí vody
  • Postup: Slámu přelijeme vroucí vodou a vše necháme 3 hodiny odpočívat. Po uplynutí této doby přecedíme, hotový čaj nalijeme do vody ve vaně. Koupel by měla trvat 15 minut, po ní je vhodná 30 minutová relaxace. Tuto proceduru provádíme denně po dobu týdne.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).