Hlavní navigace

Bývá vám na cestách špatně? Nemusí

Sdílet

 Autor: Photl.com
Generace vyrostlá na Kinedrylu to zná: výlety s rodiči byly sice fajn, ale z cesty nevím nic. Kinedryl mě spolehlivě uspal. Dnes existují šetrnější prostředky proti cestovní nevolnosti.

Kdo důvěřuje homeopatikům, může vsadit na volně prodejný lék Cocculine. Funguje stejně jako Kinedryl – tedy pomáhá od nevolností. Preventivně se berou dvě tablety třikrát denně den před odjezdem a v den cesty, léčebně pak dvě tablety ve chvíli, kdy se nevolnost projeví. Ty zopakujte každou hodinu, dokud obtíže nezmizí. Dávkování u dětí je stejné jako u dospělých.

Pro strach z létání


Autor: Photl.com

Cestovní nevolnosti postihují lidi v autě, v letadle i na lodi

Pokud letíte letadlem a špatně snášíte jeho kymácení, pohupování a náhlé propady výšek, dejte na radu lékařky Kateřiny Formánkové. „Kdo špatně snáší samotný let, pro toho bude dobrý lék Borax o síle 9CH. Podáváme pět granulí večer před odletem, ráno a během letu. Podle obtíží a pocitu stísněnosti dávku zopakujeme,“ radí Kateřina Formánková. Homeopatikum Borax opět můžete použít i u dětí, nemá žádné vedlejší účinky.

Lidem, kteří mají panickou hrůzu z letu a jsou po celou dobu neklidní a netrpěliví, by měl pomoci ještě jeden lék. „Tito pacienti budou reagovat lépe na lék Argentum nitricum 15 CH ve stejném dávkování jako u Boraxu,“ radí lékařka a homeopatka Kateřina Formánková.

Střevní potíže nezažene jen slivovice

Kdo zažil, co to je takzvaná faraonova kletba, tedy průjem spojený se silnou bolestí břicha, křečemi, teplotou a neschopností dojít si na záchod po dvou, ale spíš po čtyřech, ten se jistě rád při cestě do Egypta pojistí, že tentokrát faraonova kletba neudeří.

Přečtěte si: První pomoc při průjmu

„České léky tady nepomohou, jde o jiné druhy mikrobů, které průjem vyvolávají, než jako jsou v Evropě. Egypťané mají vlastní antibiotika a léky, které zaberou, dají se pořídit ve všech letoviscích u hotelových lékařů a stojí v přepočtu okolo 150 korun za krabičku,“ říká lékárnice Dana Figulová.

Podle Kateřiny Formánkové i tady mohou pomoci homeopatika. „V případě, že se chystáte navštívit Egypt a arabské země, doporučuji užívat po celou dobu pobytu lék Oscillococcinum jedenkrát denně jednu dávku. Tento lék výrazně posiluje obranyschopnost organismu a působí jako prevence průjmových onemocnění, viróz a také infekční žloutenky,“ říká lékařka.

A co starý český „lék“ slivovice? Mikrobioložka Blanka Říhová míní, že psychika tu dělá své, ale africké bakterie jsou větší potvory. Sama má z cesty do Egypta s manželem tu zkušenost, že byť se oba preventivně alkoholem „léčili“ ve stejné dávce – ráno panáka nalačno, jednoho z páru kletba postihla, druhého ne.

Mohlo by se hodit: Očkování do zahraničí

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).