Hlavní navigace

Bylinky proti podzimní depce a únavě

Sdílet

O jarní očistné kůře slyšel asi každý a mnozí ji možná s úspěchem vyzkoušeli. Pročistit náš organismus po zimě plné obžerství (myslím samozřejmě Vánoce a Silvestr) a polehávání u televize za dlouhých zimních večerů je přece logické. Proč ale podzimní očista, když jsme prožili léto aktivně v přírodě a odpočinuli si při zasloužené dovolené?

Jednoduchá odpověď. No přece abychom tu nadcházející zimu zvládli v co nejlepší kondici. A na to začít s očistnou kúrou je opravdu nejvyšší čas.

Imunitní systém

Náš imunitní systém si totiž tvoříme půl roku dopředu. Takže to, co jsme si vybudovali na jaře, se projeví na podzim a naopak. Jinými slovy – stejně jako na jaře, i na podzim potřebuje náš organismus vyčistit a zbavit toxinů a škodlivých látek. Aby naše tělo bylo silnější a doplnilo vitamíny, stopové prvky a minerální látky a lépe pak odolávalo náporům různých viróz včetně třeba obávané mexické chřipky i častým rýmám a onemocněním dýchacích cest.

K tématu: Rozhovor s imunologem: Očkování je bezpečnější než prodělat chřipku

Jak na to?

bylinky

Reklama se na nás valí ze všech stran a nevynechává ani zázračné prostředky na omlazení a detoxikaci organismu. Za čistící kůru můžete zaplatit i tisíce korun, pokud ale zapomenete na reklamní lákadla a zapojíte selský rozum, bude vás bylinková kůra stát pár kaček a výsledky budou ještě možná lepší. Jistě, že extrakt ze žraločích chrupavek, výtažky z drápů tygra šavlozubého a koncentrát vzácných himálajských bylin vypadá lákavě, ale  obyčejný šípek nebo starý dobrý řepík lékařský vykonají službu čističe organismu možná lépe. A rozhodně levněji.

Zatímco naši předkové se museli spokojit s popíjením bylinných čajů, my máme přece jen víc možností. Čaje samozřejmě  zůstávají základem všech očistných kůr, dnes už jsou ale k dispozici i bylinkové tinktury, zeleninové šťávy nebo třeba gemmoterapeutika, neboli výtažky z pupenů. Každopádně, pokud vaše babička nebyla bába kořenářka a bylinkářka, bude lepší, když si necháte kůru sestavit odborníkem, v tomto případě fytoterapeutem. Některé bylinky totiž mohou paradoxně váš zdravotní stav zhoršit, zejména, pokud používáte nějaké léky a máte zdravotní problémy. Dobrý a zkušený fytoterapeut se vás na zdravotní stav zeptá hned poté, co vám odpoví pozdrav a vy můžete mít jistotu, že očistná kůra je ušitá přímo na míru vašeho organismu.

Léčíte se doma bylinkami?

Nemám čas vařit a louhovat třikrát denně čaj

Častý argument zejména velmi zaměstnaných manažerů. Je fakt, že odejít ze strategické porady řešící přežití firmy v ekonomické krizi s omluvou, že si musíte jít uvařit své dopolední byliny, může znamenat váš konec ve firmě. S pročištěným organismem se sice bude nová práce určitě hledat snadněji, ale takhle riskovat opravdu nemusíte. Bylinné tinktury a gemmoterapeutika mají stejnou účinnost a stačí je třikrát denně nakapat do vody. Ne do vodky, do vody. Místo kávy si pak dáte zeleninovou šťávu, kterou možná ocení i váš obchodní partner. Ani tu si už dnes nemusíte připravovat sami doma v odšťavovači – zeleninové šťávy koupíte jak v supermarketech, tak i v obchodech se zdravou výživou nebo i v lékárnách.

Čtěte také: Otužování jako prevence zimního nachlazení

bylinky

Dáváte-li ale přednost bylinkovým čajům, připravte se na trochu práce s přípravou. Budete si muset čtyřikrát denně připravovat čerstvý nálev. Samozřejmě si můžete ráno do termosky připravit i trochu čaje do zásoby, ale musíte ho do dvou hodin vypít. Po této době totiž ztrácí účinnost. Počítejte s tím, že přes den tak vypijete přes litr bylinného nálevu a při plánování denního programu si proto započítejte pár minut navíc na častější odbíhání na toaletu. I to je totiž známka čištění. A také je důležité si uvědomit, že většinu bylinných čajů je dobré pít dvacet minut před jídlem. Pro mnohé to možná bude znamenat časnější budíček, ale věřte, že se to vyplatí.

Já bylinkám nevěřím

Je fakt, že s vírou vše funguje lépe, ale očistná kůra zabere i na ty z vás, kteří ji považují za babské povídačky. Jak tvrdí pardubická fytoterapeutka Pavla Kurková, byliny fungují opravdu na každého. „Když je někdo hodně zanesený toxiny, tak to samozřejmě  trvá delší dobu a musí se připravit na výraznější projevy detoxikace.“ Jste-li tedy milovník tradiční české kuchyně, abstinence je podle vás sprosté slovo a bez cigarety si nedovedete představit život, můžou vás bylinky ze začátku trochu potrápit. „Nejčastějším projevem čištění u takových lidí jsou bolesti hlavy, větší únava, rýma, vyrážka i průjem. Tělo se prostě začne zbavovat všeho, co mu vadí,“ vysvětluje Kurková a dodává, že tyto potíže trvají jen pár dní a nejde o nic dramatického. Ve chvíli, kdy tělo vyloučí to, co nepotřebuje, se začnete cítit lépe.

Nahlédněte do našeho katalogu bylinek a koření 

Jen bylinky nestačí

Představte si třeba hadici od vysavače, který už pár let používáte a chcete, aby přesto vypadal jako nový. Začnete tedy hadici čistit všemi dostupnými supersilnými čistícími prostředky. Zároveň ale druhou rukou stále nasáváte nové a nové smetí. A teď si uvědomte sami sebe – ani sebeúčinnější čaje totiž nebudou stoprocentně detoxikovat, pokud je zajíte bůčkem, klobáskou a hranolkami s tatarkou, zalijete půllitrem piva a panákem navrch a vše dorazíte kávičkou s třemi kostkami cukru a cigaretou. K tomu asi není co dodat.

Optimální je šest týdnů

Právě to je doba, kdy bylinky ať už ve formě čajů nebo tinktury zvládnou pročistit celý váš organismus  a ozdraví každou buňku v těle. Takže po týdenním intenzivním pití oblíbeného čaje z kopřiv se sice stane toaleta vaší nejoblíbenější místností a ledviny dostanou zabrat, ale velký efekt to mít nebude. Na druhou stranu, pokud celý rok  své tělo vystavujete náporu  nezdravého jídla a pití i stresu a spěchu, nemůžete čekat výsledky za pár dní. Ani kdyby vám sibiřský šaman naordinoval pravý a čerstvý kořen ženšenu.

Otrava bylinkami

bylinky

I ta je možná a hrozí hlavně těm, kteří si po přečtení několika lifestylových časopisů naordinují kůru sami. Pavla Kurková varuje: „Spousta lidí se domnívá, že když bylina nepomůže, ani neuškodí. Ale to není pravda. Bylinami se můžete předávkovat, můžete si způsobit otravu a dokonce se i se zabít.“ A nemusíte ani polykat rulík zlomocný, kombinace některých léků a léčivek bylinného původu je prostě s dalším životem neslučitelná. Je to samozřejmě naprosto výjimečná situace a týká se těžce nemocných lidí, kteří pravidelně užívají chemické léky, přesto je  i při pití bylin  opatrnost na místě. Jak už jsem uvedla, je lepší se poradit s odborníkem, než po nevhodné kombinaci bylin na přírodu úplně zanevřít.

Čtěte také: Biobylinky s vlastním průkazem původu

Rakytník a šípek

Šťáva z rakytníku řešetlákového je pro podzimní detoxikaci ideální. Obsahuje řadu vitamínů, hlavně vitamín C, minerálů a dalších aktivních látek . Podporuje imunitní systém, funkce trávícího systému – tedy čistí žlučník a játra,  má  vliv na činnost plic i na  regulaci krevního oběhu. Šípek si můžete nasbírat i sami – kromě vitamínu C podpoří i funkci ledvin. V podzimní kůře by pak neměly chybět právě podzimní bylinky jako je vřes, jalovec nebo řapík.

Možná i zhubnete

V průběhu detoxikace se tělo zbaví toxinů, dalších škodlivých látek z potravy i ovzduší, vyloučí zbytečné tekutiny a váha vám po šesti týdnech může ukázat úbytek až o tři kila. Redukce hmotnosti ale není tím hlavním důvodem, proč kůru začít – podstatné je, že se po jejím absolvování budete cítit uvolnění, plní energie a lehkosti, váš imunitní systém hravě zatočí s každým virem a nějaké podzimní deprese? Ty s radostí přenecháte undergroundovým intelektuálům jako zdroj jejich inspirace.

Foto: Autorka

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Mluvím do mikrofonu. Poslouchám, co říkají do mikrofonu druzí. Tělocvična je můj druhý domov.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).