Hlavní navigace

Bylinky, které zpomalí stárnutí

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Stárnutí je přirozený proces, který bohužel nelze zastavit. Nikdy ale není pozdě na změnu pohledu a přístupu k sobě a svému zdraví. Zkuste několik tipů, které vás udrží v dobré kondici a pohodě.

S přibývajícími roky se zpomaluje proces dělení a náhrady buněk, který probíhá celý život, a začíná tak postupné chátrání všech tělesných systémů. K důsledku stárnutí organismu patří pokles orgánových a kloubních funkcí, ztráta pružnosti cév, kůže, šlach a vaziva.

Elixír mládí? Kvalitní výživa

Organismus potřebuje kvalitní výživu a hydrataci. Dbejme taky na dostatečný přísun železa, zinku, hořčíku, vápníku, vitamínů C, A, E.

Hořčík a vápník najdeme například v mandlích a máku. Místo chroupání ořechů můžeme konzumovat přímo z nich vylisovaný olej, doporučuji toto množství 1× denně 1 lžičku mandlového oleje a 1 lžičku makového oleje. Zinek a železo obsahují zase dýňová semínka, užíváme 1× denně 1 lžičku dýňového oleje.

Vitaminy C, A, E a řadu dalších cenných látek obsahuje rakytník řešetlákový. Můžeme ho užívat ve formě šťávy či sirupu (dají se koupit v bylinkářství či prodejnách se zdravou výživou, doporučuji kupovat čisté, bez přidaných konzervantů). Doporučené dávkování je 1× denně 1 lžíci šťávy či sirupu.

Dostatečný pitný režim je důležitý

Ve starším věku je velmi důležitý pravidelný příjem tekutin, protože právě ony zodpovídají za transport živin k orgánům. Přispívají ke kvalitnímu krevnímu oběhu, činnosti mozku i kvalitnímu trávení.

Mozek obsahuje 85 % vody. Máme-li nedostatečný přísun tekutin, jsme dehydrováni a tím pádem silně unavení až malátní. Denní dávka by měla obsahovat devět velkých sklenic tekutin, nejlépe čisté vody, bylinkového čaje, ovocné či zeleninové šťávy, střídavě a v přiměřených dávkách.

Každý den můžete začít pohankovým čajem. Pohanka je známá svým blahodárným působením na celý organismus. Nemusíme ji používat jen na přípravu pokrmů, ale můžeme si z ní uvařit i čaj.

Pohankový čaj

Potřebujeme: 1 lžíci pohanky lámanky (nasekaná pohanka, běžně ke koupi), 3 dl vroucí vody
Postup: Pohanku zalijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Poté přecedíme a vypijeme.

Den pak ukončeme lněným nápojem. Lněné semínko výborně podporuje činnost střev, takže je účinnou prevencí zácpy, která obtěžuje většinu starších lidí.

Nápoj z podmáslí a lnu

Potřebujeme: 3 dl podmáslí, 1 lžičku lněného semínka
Postup: Semínko rozmixujeme s podmáslím a pak po douškách vypijeme.

Bylinky stárnutí nezastaví, ale pomohou

I když zákony přírody není možné změnit, bylinky nám mohou velmi pomoci. Jejich užíváním je možné neúprosný proces slábnutí funkcí jednotlivých orgánů přibrzdit, zachovat si jasnou mysl a životní elán až do vysokého věku.

Čaj pro hezký den

Potřebujeme: 1 lžičku máty, 1 lžičku květu lípy, 1 lžičku květu bezu, 1 lžičku květů hlohu, 0,5 litru vroucí vody
Postup: Léčivky přelijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat. Poté přecedíme, nalijeme do termosky a popíjíme během dne. Denně si připravujeme nový čaj! Tento čaj doporučuji popíjet po dobu dvou měsíců.

Po absolvování této čajové kúry doporučuji pokračovat s popíjením kořeněného čaje.

Kořeněný čaj

Potřebujeme: půl lžičky tlučených semen fenyklu, půl lžičky tlučených semen anýzu, půl lžičky skořice, 1 tlučený badyán, 5 tlučených hřebíků, půl lžičky kurkumy, 0,5 litru vroucí vody
Postup: Koření přelijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do termosky a popíjíme během dne. Denně si připravujeme nový čaj! Tento čaj doporučuji popíjet po dobu dvou měsíců.

Po absolvování této čajové kúry doporučuji pokračovat s užíváním vína na zvýšení vitality.

Víno na zvýšení vitality

Potřebujeme: 1 litr kvalitního červeného vína, 1 lžíci kořene eleuterokoku, 1 lžíci maralího kořene, 1 lžíci kořene hořce žlutého, 1 lžíci kořene lékořice
Postup: Léčivky přelijeme vínem a vše necháme 14 dní na klidném místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme a po dobu tří měsíců užíváme 2× denně 1 štamprli.

Po absolvování této kúry doporučuji pokračovat s užíváním vína na posílení organismu.

Víno na posílení organismu

Potřebujeme: 1 litr kvalitního červeného vína, 3 lžíce echinacey, 1 lžíci smetánky, 1 lžíci kopřivy
Postup: Léčivky přelijeme vínem a vše necháme 14 dní na klidném místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme a po dobu 1 měsíce užíváme 2× denně 1 štamprli.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).