Hlavní navigace

Bylinkový speciál: Tymián

13. 9. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Aktualizováno 19. 2. 2018 10:41
Jedno z nejsilnějších antibiotik, které pomáhá léčit horní cesty dýchací, astma, angínu, ale užívá se i na cukrovku a revmatismus. Tymián užijete i při vaření luštěnin či uzenin.

Tento nízký polokeř dorůstá do výšky asi 30 cm, má menší čárkovité listy, které hustě obrůstají lodyhu. Plodí vejčité tvrdky a v květnu až září na něm můžeme najít i květy. Volně rostoucí tymián lze vidět na loukách, okrajích lesů a u cest. U nás se pěstuje na zahrádce i v interiéru v květináčích. Využití této bylinky sahá až do dob před 4000 lety, a to jak coby koření, tak i jako léčivka.


Autor: Isifa.cz

Tymián je jedním z nejsilnějších přírodních antibiotik

Využití v kuchyni

Tymián je koření používané obzvláště ve středomořské, francouzské, mexické a španělské kuchyni. Nejčastěji se přidává do luštěnin, uzenin, pečeného masa a podobných hůře stravitelných jídel. Tymián je také součástí provensálského koření či francouzského likéru, směsí oregana, bazalky a tymiánu se dochucuje například i pizza. Čerstvý tymián můžete do pokrmu přidat kdykoli během vaření, sušený je dobré přidat hned na začátku, aby se do pokrmu stihly uvolnit vonné silice.

Jak si tymián vypěstovat doma

Při pěstování ze semen, které je u nás nejběžnější, se semínka zasadí v březnu až dubnu do pařeniště. Semínka klíčí na světle, proto je vysejte pouze na povrch půdy a jen jemně zatlačte. V květnu již můžete rostlinku přemístit na záhon, nejlépe do kypré písčité nebo kamenité půdy, výživná zemina ho připravuje o jeho charakteristickou kořeněnou chuť. Toto stanoviště by mělo být slunečné a chráněné před větrem. K zalévání je nejlepší odstátá voda s pokojovou teplotou, zálivka by měla přijít do podmisky a měla by být mírnější, avšak půda nesmí nikdy vyschnout, tymián by se neměl hnojit.

Pokud tymián pěstujete v interiéru, měl by být přes zimu umístěn na světle, zálivka je opět mírná a teplota v místnosti by měla být asi okolo 15 °C. Při přezimování na záhonku je nutné rostlinu přikrýt větvičkami z jehličnanů.

Kdy sklízet

Sbírají se nedřevnaté větvičky, a to nejlépe za suchého poledne. Nejlepší sběr je v období před rozkvětem, při pěstování vlastního tymiánu je dobré větvičky pravidelně sbírat, tak se vyhnete jejich dřevnatění. Jestliže o větvičky nemáte zájem, rostlinu ihned po odkvětu asi v jedné třetině seřízněte, tím zesílí a nabyde na hustotě.

Jak tymián uchovávat

Tymián se suší buď v tenkých vrstvách, nebo zavěšený v menších svazcích na stinném a vzdušném místě. Takto usušenou bylinku skladujte v dobře uzavřených nádobách. Pokud chcete uchovat čerstvou bylinku, je dobré ji vložit do mikrotenového sáčku a dát do ledničky, stejně tak vám vydrží i v uzavíratelné plastové nádobě, a to po dobu až jednoho týdne.

Léčivé účinky

Tymián je známý hlavně tím, že je jedním z nejsilnějších přírodních antibiotik. Dále se vyznačuje svými antiseptickými a dezinfekčními účinky, zbavuje nás bakterií, plísní a střevních parazitů. Jeho účinky nám pomáhají léčit horní cesty dýchací, astma, černý kašel, angínu či bronchitidu, zároveň se užívá na cukrovku, chudokrevnost a revmatismus. Při depresích je doporučováno naplnit si polštář tymiánem, což zklidní jak duši, tak i tělo.

Doporučená denní dávka tymiánu je 10 g, těhotné a kojící ženy by se jeho užívání měly raději vyhnout.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).