Hlavní navigace

Bylinkový speciál: Hřebíček

12. 11. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Že dokáže provonět vánoční cukroví a perníčky, asi víte, ale že je i dokonalým desinfekčním prostředkem, může být pro vás novinkou. Odhalte další přednosti hřebíčkovce vonného.

Hřebíček alias hřebíčkovec vonný patří do čeledi myrtovitých. Hřebíčkovec je stálezelený tropický strom, který ve své domovině dorůstá do výšky až 20 m. Původem je z Indonésie z Moluckých ostrovů, ale nyní se pěstuje také na Madagaskaru a v Zanzibaru. Má hustou, kuželovitou a symetrickou korunu, jeho květy jsou uspořádány v hustých vrcholových květenstvích nachově červené barvy. Plodem jsou elitické bobule. Jako koření se používají nerozvinutá květní poupata, která se sklízejí, jakmile se jejich zelená barva začne měnit na nachovou.

Jsou hospodyňky, které vaří rýži, k níž přidají celou cibuli se zapíchnutými hřebíčky. Rýže se pak prý nepřipálí
Autor: Isifa.cz

Hřebíček má výraznou chuť a vůni

Využití v kuchyni

Hřebíček má nasládle aromatickou chuť, mírně štiplavou a lehce otupující. Proto to s jeho používáním nepřehánějte. Jeho vůně nám připomene Vánoce a dobrý svařák. Hřebíček se používá převážně do sladkých pokrmů, nejčastěji asi při pečení vánočního cukroví. Můžeme ho používat celý, nebo drcený. Ten má však menší trvanlivost. Příjemně ovoní svařené víno, likéry a punče. Dohromady se skořicí se jeho výrazná chuť zmírní.

Ve světové, zejména indické a čínské kuchni je hřebíček součástí koření na přípravu tradičního kari a k přípravě kuřecího a vepřového masa. V Indonésii se používá do cigaret, smíchaný s tabákem má totiž typicky nasládlou vůni.

Někde je zvykem vařit rýži společně s celou cibulí se zapíchanými hřebíčky.

Jak hřebíček pěstovat

Hřebíček se pěstuje v tropických oblastech celého světa, ale vypěstovat jej v našich podmínkách není jen tak. To proto, že se sklízí právě poupata těsně před rozkvetením na vysokých stromech a to 2× ročně. Sklizená se dosuší na slunci do typické hnědé barvy, a toho asi sebelepší pěstitel v Česku jen málokdy dosáhne. Vyzkoušet to samozřejmě můžete. S hřebíčkem se dobře obchoduje, čím větší poupata, tím nižší cena a tím horší kvalita. Rozkvetlý hřebíček pak už ztrácí na hodnotě.

Kvalitní hřebíček poznáte podle světle hnědé hlavičky a tmavě hnědého těla. Po vhození do vody se mírně potápí nebo plave ve svislé poloze. Vyschlý a vyčichlý hřebíček plave vodorovně na hladině.

Babské rady

Hřebíček je úžasný v aromaterapii. Hřebíčkový olej provoní byt a navodí uklidňující a sváteční atmosféru. Dříve byl důležitý na jednáních s panovníkem. Rozdával se prý hned při vstupu do dveří, aby měl poddaný po žvýkání provoněný dech. Používal se k výrobě ústních vod a k léčení bolavých zubů a dásní. Hřebíčkem se také zklidňovaly bolesti žaludku, při bolestech hlavy se masíroval hřebíčkový olej do spánků. Problematická pokožka se léčila hřebíčkovou lázní, ve které jste si umyli obličej. Hřebíček je také úžasné afrodiziakum. Smíchaný s dalšími ingrediencemi zaručí noc plnou vášně.

Léčivé účinky

Hřebíček má výrazné desinfekční účinky, je proto vhodný k ošetřování zubů a ústní dutiny. Působí preventivně proti vzniku parodontózy, znamenitě tlumí citlivost i bolestivost zubního nervu a je účinnou směsí v kloktadlech. Najdete ho ve všech čínských balzámech. Vyrobit si vlastní můžete i v domácích podmínkách. Deset gramů hřebíčku a jednu menší celou tyčinku skořice vložíme do půl litru pálenky a necháme uzavřené louhovat 14 dnů. Tekutinu scedíme a mažeme si s ní dásně 6× denně. Hřebíčkovým čajem nebo tímto lihovým roztokem lze vymývat nehojící se rány a bolestivé kožní nedostatky. Dluhodobé užívání nebo předávkování hřebíčkem může však být pro organismus nebezpečné. Pokud např. bolesti zubů přetrvávají, je třeba zajít k lékaři a nenechat zánět rozvinout.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).