Hlavní navigace

Bylinkový speciál: Anýz

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Aromatickou bylinku příbuznou kopru využijete v kuchyni na sladko i na slano, pomůže od bolestí hlavy, křečí i při nadýmání. Vypěstovat si ji podle doporučení odborníka zvládne každý.

Anýz patří mezi nejstarší koření na světě, už v Egyptě se používal pro své léčiné účinky a skvělou chuť. Je příbuzný fenyklu, kmínu a kopru. Jedná se o jednoletou rostlinu, které se daří na slunci a teplejších místech. Její květy jsou bílé a plody dorůstají do výšky asi 60 cm.

Veškeré části této rostlinky mají velmi aromatickou vůni. Anýz můžeme vidět kvést od června do srpna, barva plodu je zeleno-šedá, šedo-hnědá nebo šedo-žlutá. Pro své aromatické vlastnosti se používá jako koření do jídel, přísada pro výrobu parfémů, pro úpravu chutě a vůně léčiv a podobně. V dnešní době můžeme výtažek z anýzu najít i v některých pastách a ústních vodách.

Anýz pomůže od bolesti hlavy i s odkašláváním
Autor: Isifa.cz

Anýz pomůže od bolesti hlavy i s odkašláváním

Chuť

Jeho chuť je sladce kořeněná, lidem nejčastěji připomíná lékořici či hašlerky s příchutí fenyklu.

Využití v kuchyni

Anýz může být použit celý nebo mletý. Skvěle dochutí pikantní i sladká jídla, může se použít do chleba, pečiva, koláčů, keksů, cukroví, hruškových či jablečných kompotů. Přidává se také do alkoholických nápojů, omáček, nakládaných okurek či dušených hub – obzvláště do žampionů. Indická a čínská kuchyně ho nejčastěji využívá do masitých pokrmů, u nás si zase někteří z nás neumí bez tohoto koření představit vánoční cukroví.

Jak pěstovat anýz

Tuto bylinku je vhodné pěstovat na slunném místě chráněném před větrem, zaléváme ji jen v suchém období. Anýz se pěstuje ze semen, výsev se provádí v březnu až dubnu do 0,35 až 0,4 m řádků, do hloubky 1 až 2 cm. Dorůstá do výšky okolo půl metru, ale přesto se dá pěstovat i v květináčích a truhlících. Malé rostlinky se objevují asi až po 3 týdnech od výsevu a i potom má pomalý růst. Až v červenci se začnou objevovat bílé květy.

Anýzu se dobře daří v lehkých hlinitopísčitých půdách s dostatkem vápníku. Dobré je zbavovat se plevele a půdu kolem okopat, čímž ji provzdušníte.

Kdy anýz sklidit

Plody se sklízejí v srpnu po odkvětu ještě před jejich dozráním. Seřízneme květenství a usušíme na suchém místě, můžeme je zavěsit směrem dolů a semínka zachytávat pomocí rozprostřené podložky pod zavěšeným květenstvím nebo po usušení semena mnutím oddělíme od stonku. Získaná semínka uložíme do uzavíratelné nádoby nebo do sáčku, skladujeme v suché místnosti.          

Léčivé účinky

Anýz pomáhá na celou řadu zdravotních problémů, můžeme ho využít například jako pomoc při suchém kašli a bolavých průduškách, protože látky, které obsahuje, dokáží rozpouštět sekret, čímž dopomáhá k odkašlávání a uvolnění dýchacích dutin. Skvěle tlumí křeče, bolesti či dokonce migrény. Dokáže zvýšit chuť k jídlu, zvyšuje sekreci žaludečních šťáv a dokáže zklidnit zažívací ústrojí. Využít ho můžeme také při otravě jídlem nebo při průjmu. Anýz působí močopudně, je účinný na plísňové onemocnění a mykózy.

Drcený pomáhá při škytavce a zápachu z úst. Jelikož je to bylinka s obzvlášť šetrným působením, můžeme její semeno použít i pro děti, které trpí respiračním onemocněním. Najít ho můžeme také v čajích pro kojence či kojící matky, neboť jeho účinky příznivě působí proti kojenecké kolice a zvyšuje tvorbu mléka u kojících matek. Krátce povařený anýz v mléce má dokonce relaxační účinky.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).