Hlavní navigace

Budete kupovat vánoční cukroví? Kdy a kde objednat

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz / Depositphotos.com
Zmapovali jsme pro vás trh s vánočním cukrovím. Výběr je široký a nabídky lákavé. Na své si přijdou jak milovníci klasického cukroví, tak celiaci či příznivci raw stravy.

Nepečete? Nevadí. Koupit se dá skutečně vymazlené cukroví, na nějž byste možná ani doma nestačili, ať už časově, nebo co se surovin týče. Našli jsme cukroví pro bezlepkáře, vitariány, paleo dietáře, ale i to klasické z másla a domácích vajec, které je prosté barviček a vylepšovadel. Kde ho seženete a do kdy ještě můžete objednávat?

Přes internet jde koupit všechno. I cukroví

Pro cukroví se dnes nechodí jen k babičkám, které od září doplňují sady vykrajovátek, aby v půlce října rozvoněly kuchyň první várkou cukroví. Ve velkém můžete cukroví objednávat zejména od maminek na rodičovské dovolené, které své cukrové kousky nabízejí na internetu. Plné nabídek jsou servery pro maminky, ale i aukční portály či bazary, a to už od září, kdy dámy spustily objednávky.

Cukroví koupíte obvykle na váhu od jednoho kilogramu v mixu různých druhů (pět, ale i patnáct), přičemž ceny se pohybují od dvou set šedesáti korun do šesti stovek za kilo. Máte-li nějaké speciální požadavky, jsou domácí cukrářky často ochotné k diskuzi a přáním. Některé vám upečou i dle receptu, který jim zašlete. Najdete i takové, které vám připraví bezlepkové cukroví z pohanky (to přijde právě na šest set korun) nebo nepečené raw.

Objednávat můžete klidně zrovna teď, kapacity rozhodně nejsou vyčerpané, cukroví budou inzerenti ve většině případů dodávat od poloviny prosince. Budete-li kupovat cukroví na inzerát, počítejte s tím, že budete muset zaplatit zálohu, obvykle polovinu z celkové sumy. Většina cukrářek, na které jsme narazili, nabízí osobní předání, ale jsou ochotné posílat cukroví i poštou. V tomto případě ale neručí za to, že vám pošťák domů nepřiveze hromadu drobků.

 

Cukroví nabízejí hlavně cukrárny

Když sháníte cukroví, obvykle vás jako první napadne návštěva cukrárny. Objednávky spustily už v polovině září a mnohé už jsou kapacitně natolik vytížené, že již další objednávky nepřijímají. (Smůlu máte například u vyhlášeného Ráj cukroví, kopřivnické cukrárny Harlekýn, vimperské cukrárny Pod zámkem a u mnohých dalších – příště dříve). Dobře ale pořídíte v pražské Erhartově cukrárně, kde mají cukroví za šest set devadesát korun za kilo, to jejich místní konkurence La Diosa má kilovku do pěti set padesáti korun. Ceny jsou různé i region od regionu, takové Dalešické cukrářství z Vysočiny bude chtít za kilo máslového cukroví bez pětikoruny čtyři stovky, naproti tomu ústecká Cukrárna Kovandovi si za kilovou krabičku naúčtuje tři sta čtyřicet korun.

Cukroví se obvykle objednává v mixu různých druhů, pokud vám tedy chutnají jen vosí hnízda, budete muset hodně hledat. Také jsme hodně hledali, až jsme našli – brněnskou cukrárnu Diam, která nabízí cukroví po jednom druhu, kdy čtvrt kila prodává za devadesát devět korun. I taková Domácí cukrárna nabízí prodej od čtvrt kila (i když norma je kilogram), ale mixu. Ale pospěšte si, čím později zde objednáte, tím dražší cukroví bude, po prvním prosinci je dražší o celých třicet procent oproti cenám říjnovým.

Vánoční cukroví při dietě? Umíme

Všechny uvedené cukrárny nabízejí klasické cukroví, které neomezuje ani tuky, ani cukry, a drží se osvědčených receptů. Ale pokud se držíte nějaké diety nebo stravovacího režimu, hledáte asi něco jiného.

Je-li vaší cílovkou paleo, Veselé borůvky z Brna jsou tu pro vás, za šest set padesát korun nabídnou kilo paleo cukroví (toto cukroví je i bezlepkové). Bez lepku, bez laktózy a slazené pouze přírodními sladidly je i raw cukroví z pražského Sweet secret of raw, které kilogram, tedy sto kusů cukroví, prodává za necelých osm stovek. Vegani (i raw foodisté) si přijdou na své v brněnské My kitchen, kde si kilo vánočního cukroví za osm set devadesát korun můžete objednat až do 16. prosince – a to klidně i s rozvozem až domů. Domácí dobroty bez lepku nabízejí půl kila cukroví pro celiaky skrze prodejního partnera JAN MAŠEK pekařství. Pokud si objednáte v první prosincovém týdnu, cukroví prý stihnou v pohodě vyrobit. Deset druhů cukroví bez prázdných kalorií, bez špatného svědomí a mnoha dalších bez (umělých sladidel, bílé mouky, mléka, másla, palmového tuku a umělých barviv a aromat) nabízí Le Zentaine, v prosinci již pouze na základě ověření dostupnosti.

Zkusit můžete i obchody ve vaší blízkosti

Dnes už snad neexistuje obchod s potravinami, kde byste na cukroví nenarazili, dokonce i večerky a pekárny své výlohy vyzdobily nápisy „Nabízíme vánoční cukroví“.

Tesco má v nabídce necelé čtvrt kilo lineckého, pracen nebo ořechů za čtyřicet tři korun. Koupíte si to, které vám nejvíce chutná, na směs jsme nerazili. V Globusu seženete půlkilovku lineckého cukroví za necelých osmdesát korun. V Penny Marketu jsme vánoční cukroví nenašli, ale viděli jsem mu nápadně podobné čajové pečivo, dvě stě dvacet gramů za třicet korun. Vůbec nejširším sortimentem cukroví se pyšní v Kauflandu, mají tu stejnou půlkilovku jako v Globusu, ale o deset korun dražší. Chcete-li jednodruhové, můžete si tu vybírat z třísetgramových krabiček lineckého cukroví, kokosek nebo vanilkových rohlíčků, při nákupu jedné krabičky se vejdete do osmdesáti korun. Nejlevnější tu mají sněhové pečivo, sto padesát gramů za dvacet sedm korun. Pokud každoročně podléháte minilaskonkám, jejich deset deka tu pořídíte za čtyřicet korun.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).