Hlavní navigace

Bude u nás příští rok marihuana na recept?

7. 10. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
Zatímco v Česku právě experti řeší, jak zpracovat zákon, který by měl umožnit, aby pacienti dostávali léčebné konopí na recept, v Americe, kde tento systém funguje, jej zavírají.

Federální prokuratura USA pohrozila některým výdejnám marihuany v Kalifornii soudním stíháním a zabavením majetku, pokud do 45 dní neskončí. A to přesto, že výdejny poskytují drogu v souladu se zákonem kalifornského státu, který již 15 let dovoluje užívat marihuanu k léčebným účelům.

Podle prokuratury však podobný prodej a distribuce odporují nadřazeným federálním zákonům. Jak píše agentura AP, jde o další eskalaci konfliktu mezi federální americkou vládou a producenty marihuany pro lékařské účely.

Kde je konopí na předpis?
Nizozemí, Řecko, Kanada, část Ameriky, Izrael, brzy přibude i Česko

Vláda prezidenta Baracka Obamy před několika měsíci zpřísnila postoj k marihuaně pro nemocné. Ukončila tak období, kdy byla shovívavá k praxi v 16 státech USA, kde místní zákon umožňuje lidem konzumovat marihuanu na lékařský předpis.

čtěte také: Marihuana jako lék

Nyní však v Americe s odůvodněním, že výdejny marihuany přitahují kriminalitu, tamní úřady nařídily uzavření 430 těchto provozů v oblasti Los Angeles, otevřeno jich zůstalo 170. Nezisková organizace RAND Corp. ale zpracovala informace o zločinnosti před a po uzavření výdejen a žádný rozdíl ve zločinnosti nezjistila. Úřady však její postup nepřesvědčily.

V Česku má být konopí na recept od příštího roku

V Česku nyní vládní odborníci debatují o úpravě zákonů tak, aby bylo možné konopí pěstovat, zpracovávat a prodávat pro výzkum a léčení, píše agentura ČTK. Odborníci z řad lékařů, farmaceutů, ministerstva zdravotnictví, ministerstva spravedlnosti, ale také kriminalisté a experti na drogy by podle děkana první lékařské fakulty Univerzity Karlovy Tomáše Zimy měli předložit poslancům a ministrům návrhy změn zákonů do konce roku.

Práci skupiny zaštítil premiér Petr Nečas (ODS) a podporuje ji sněmovna. Při hladkém průběhu schvalování návrhu by se v právním řádu mohla novinka objevit někdy v polovině příštího roku, myslí si. Komise má naplánována tři sezení, druhé se uskuteční 24. října.

Konopí pomáhá hlavně pacientům s Parkinsonovou chorobou, roztroušenou sklerózou, lidem s nádorovým onemocněním či s vážnými kožními potížemi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).