Hlavní navigace

Brusel prozkoumá bezpečnost sladidla aspartam

14. 6. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
O nebezpečí sladidla aspartam a jeho souvislosti s rakovinou se hovoří dlouho. Teď se bude zkoumat, zda jde o jed nebo alternativu pro ty, kdo nechtějí nebo nemohou sladit cukrem.

Brusel chce přezkoumat možná rizika rozšířeného umělého sladidla aspartam, o jehož nebezpečných vedlejších vlivech se spekuluje už léta. Brusel proto nyní pověřil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), aby prověřil možné negativní dopady používání aspartamu na těhotné ženy a informace spojující toto umělé sladidlo se zvýšeným rizikem vzniku rakoviny.

Informuje o tom agentura ČTK. Aspartam se používá jako nízkokalorická náhražka v mnoha tisících druhů potravinářských výrobků na celém světě. Jde o nejrůznější nápoje, dezerty, sladkosti nebo třeba žvýkačky. Prodává se i zvlášť jako jedno ze sladidel pro diabetiky.

EU prozkoumá možná rizika

V poslední době se ale objevily vědecké studie upozorňující na možná rizika požívání aspartamu. Ten je v EU schválen jako potravinový doplněk od roku 1994. EFSA však už v několika dřívějších šetřeních (pět od roku 1994) dospěla k závěru, že na základě všech vědeckých důkazů je aspartam bezpečný, a že nejsou žádné vědecké podklady k tomu, aby se jeho používání v EU přehodnotilo.

přečtěte si také: Aspartam

Další posouzení aspartamu se chystalo na rok 2020. Po intenzivním tlaku z Evropského parlamentu, jehož někteří členové poukazovali na nové studie ukazující na možné negativní efekty aspartamu, se Evropská komise rozhodla pověřit EFSA hodnocením již v příštím roce.

Dosavadní studie poukazují na nebezpečí

Loni byly zveřejněny dvě studie poukazující na možná zdravotní rizika spjatá s konzumací umělých sladidel. Jedna studie zaměřující se na karcinogenní účinky požívání této látky ukázala, že u myší existuje zvýšené riziko pro vznik rakoviny jater a plic. Vedle toho jedna islandská epidemiologická studie zahrnující několik desítek tisíc těhotných žen poukázala na možné spojení mezi pitím nápojů s umělými sladidly a předčasnými porody.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).