Hlavní navigace

Bolest v uchu spraví česnek a přírodní kapky

29. 10. 2014

Sdílet

Bolavé uši skutečně dokážou potrápit. Pulzující bolest, pocity tlaku, šumění v uchu… Jednoduché přírodní prostředky a „babské rady“ pomáhají zmírnit bolest a celkově ulehčit průběh těchto potíží.

Zánět středního ucha je vyvolaný choroboplodnými zárodky, bakteriemi, viry a mnohdy mu předchází infekce nosohltanu. Příznaky jsou silné pulzující bolesti, pocit tlaku, šumění, zvonění či šplouchání v uchu. Po pár dnech dochází k vylučování slizovitého či hnisavého sekretu otvorem v bubínku.

Přírodní antibiotika

Lichořeřišnice, myrta, šalvěj, skořice, badyán a hřebíček jsou vynikajícími přírodními antibiotiky a bez vedlejších účinků.

Z bylin a pálenky si můžeme připravit antibiotické kapky. Jelikož se jedná o lihový výtažek, jejich trvanlivost je dva roky a lze je tak mít pro případ potřeby v domácí lékárničce. Poté jejich účinnost začne slábnout, ale i tak se ještě mohou použít. Uschováváme je například v lednici či chladnější spižírně.

Antibiotické kapky

Potřebujeme: 1 lžičku lichořeřišnice, 1 lžičku šalvěje, 1 lžičku myrty, 2 dl 60% lihu či pálenky
Postup: Léčivky přelijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Poté přecedíme a po dobu 2 týdnů užíváme 3× denně 25 kapek.

Antibiotický čaj

Potřebujeme: půl lžičky skořice, půl lžičky tlučeného hřebíčku, 2 tlučené badyány, půl lžičky fenyklu, 3 dl vroucí vody
Postup: Koření přelijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme a máme hotovo! Tento čaj popíjíme 2× denně po dobu 2 týdnů.

  • TIP: Antibiotické kapky a antibiotický čaj můžeme užívat souběžně.

Čím můžeme podpořit léčbu?

Při nemoci pomůže česneková polévka. Tato zelenina s pronikavou vůní pomáhá bojovat s viry a bakteriemi.

Česnečka

Potřebujeme: 0,5 l vody, 4 – 6 stroužků česneku, mořskou sůl, 2 lžičky olivového oleje, 1 vajíčko, 2 na kostičky nakrájené brambory, 3 lžíce nastrouhané mrkve, 1 lžíci nastrouhané dýně, půl lžičky kmínu, nasekanou petrželku, celerovou nať či libeček
Postup: Na oleji opražíme mrkev s dýní, pak je zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme a necháme přijít k varu. Jakmile voda začne vřít, přidáme rozšlehané vajíčko a brambory a vaříme je doměkka. Nakonec dodáme rozmačkaný česnek, nať, zamícháme a můžeme podávat.

Léčivky všeobecně brání zánětům a ničí choroboplodné zárodky. Proto se doporučují i bylinné inhalace. Inhalaci však není vhodné používat, pokud je teplota vyšší než 37,5 stupně Celsia.

Bylinková inhalace

Potřebujeme: 1 lžíci šalvěje, 1 lžíci majoránky, 1 lžíci meduňky, 0,5 litru vroucí vody, mísu, ručník
Postup: Léčivky přelijeme vroucí vodu a vše necháme 10 minut louhovat. Pak si přehodíme přes hlavu ručník a po dobu 10 minut dýcháme unikající páry. Inhalaci provádíme 1× denně po dobu 1 týdne.

Přírodní ušní výplachy podpoří léčbu.Jablečný ocet vytváří nepříznivé prostředí pro množení bakterií a kvasinek a alkohol rychlým odpařením zbaví zvukovod vlhkosti.

Ušní výplachy

Potřebujeme: 1 dl kvalitního jablečného octa, 1 lžíci lihu či kvalitního destilátu, malou stříkačku, ručník
Postup: Ingredience smícháme dohromady, směsí naplníme malou stříkačku. Obsah stříkačky aplikujeme do postiženého ucha, hlavu nakloníme na stranu tak, aby roztok natekl do zvukovodu. Pomůže i tah za ušní lalůček. V této poloze zůstaneme asi 3 minuty a poté necháme obsah ucha vytéct. Tento postup provedeme i u druhého ucha.

Další tipy proti bolestem ucha

Kapky a obklady mírní bolest a napomáhají uzdravení. Všechny tyto přírodní postupy můžeme provádět souběžně.

Levandulové ušní kapky

Potřebujeme: 1 lžíci teplého olivového oleje, 3 kapky 100% přírodního éterického oleje z levandule, skleničku s kapátkem
Postup: Olej smícháme s levandulí a hotovou směs aplikujeme 3× denně do obou uší. Přitom lehce zatáhneme za ušní boltec, aby kapky mohly proniknout zvukovodem až k ušnímu bubínku.

Čajovníkové ušní kapky

Potřebujeme: 1 lžíci teplého olivového oleje, 3 kapky 100% přírodního éterického oleje z čajovníku (tea tree oil), skleničku s kapátkem
Postup: Olej smícháme s čajovníkem a hotovou směs aplikujeme 3× denně do obou uší. Přitom lehce zatáhneme za ušní boltec, aby kapky mohly proniknout zvukovodem až k ušnímu bubínku.

Cibulový obklad

Cibule obsahuje protizánětlivé složky snižující otok a tak přispívá k zmírnění bolesti.
Potřebujeme: 2 nasekané větší cibule, teplý lněný šátek nebo utěrku
Postup: Cibuli pomačkáme, nasypeme do teplé utěrky a zabalíme. Tu pak přiložíme na nemocné ucho a vše necháme 20 minut působit. Tento postup opakujeme 2× denně po dobu týdne. Vždy však musíme použít čerstvou cibuli.

Hořčičný obklad

Potřebujeme: 1 hrnek čerstvě nadrcených hořčičných semínek, 4 lžíce vroucí vody, lněný šátek nebo utěrku
Postup: Semínka smícháme s vroucí vodou na kaši a tu pak rozetřeme na utěrku. Ten přiložíme na nemocné ucho a vše necháme 20 minut účinkovat. Tento postup provádíme 1× denně po dobu týdne.

Solný obklad

Potřebujeme: 1 hrnek soli, teplý lněný šátek nebo utěrku
Postup: Sůl zabalíme do teplé utěrky a obklad přiložíme na nemocné ucho a vše necháme 20 minut účinkovat. Tento postup provádíme 1× denně po dobu týdne.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).