Hlavní navigace

Boj s rýmou: Pozor na užívání Bendových kapek

2. 2. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Státní ústav pro kontrolu léčiv zaznamenal v poslední době již devatenáct hlášení podezření na nežádoucí účinky (z toho sedm u dětí) v souvislosti s používáním Bendových kapek. Máte-li stejné obtíže, je třeba je hlásit.

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) začal evidovat zvyšující se četnost hlášení podezření na nežádoucí účinek či závadu v jakosti po použití připravovaného léčivého přípravku, který je označován názvem „Bendovy nosní kapky“ nebo „Neobendovy nosní kapky“ (dále jen Bendovy kapky).

Co jsou to Bendovy kapky?

Tzv. Bendovy kapky jsou individuálně připravovaný léčivý přípravek, připravovaný v lékárnách na základě lékařského předpisu, určený k aplikaci do nosu 3–4krát denně po dobu maximálně jednoho týdne. Přípravek je používán u dospělých i u dětí. Jedná se o směs více léčivých látek, včetně hromadně vyráběných léčivých přípravků, která obsahuje jako účinnou látku lokálně působící antibiotikum, kortikosteroid, sympatomimetikum a antiseptikum, v některých případech i další pomocné látky. Složení Bendových kapek není ve všech případech stejné, v návaznosti na ustálenou preskripci předepisujícího lékaře. V praxi se jako Bendovy kapky používají různé varianty tohoto léčivého přípravku, které se mohou lišit složením i koncentrací jednotlivých složek.

Nežádoucí účinky hlášeny devatenáctkrát

Do prvního února 2018 bylo evidováno už devatenáct hlášení podezření na nežádoucí účinky (z toho sedm u dětí) v souvislosti s používáním Bendových kapek. Charakter nežádoucích účinků je srovnatelný s nežádoucími účinky u volně prodejných léčivých přípravků – klasických dekongestiv (přípravků obsahujících vodný roztok soli). Základním charakteristickým projevem u všech případů je lokální slizniční podráždění, které se projevuje štípáním, pálením, bolestí v nose, v krku, v některých případech ve vedlejších nosních dutinách, spojené se zvýšenou sekrecí v dýchacích cestách; dále bolest, pálení v očích a slzení.

U některých případů se vyskytla bolest hlavy, erytém nebo otok obličeje, nevolnost a u dětí pláč. Některé případy působily natolik dramaticky, že byly nahlášeny jako podezření na závadu v jakosti přípravku. Závada v jakosti, spočívající v chybném složení kapek, byla v pěti případech potvrzena.

Častými uživateli kapek jsou děti

Dle sdělení odborných lékařských společností (Česká společnost otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku, Česká pediatrická společnost, Odborná společnost praktických dětských lékařů) jsou Bendovy kapky používány často i u dětské populace. Při použití tohoto léčivého přípravku u dětí je nutné vzít v potaz, že pokud kapky obsahují léčivou látku nafazolin (Sanorin), mají být i při nejnižší koncentraci kontraindikovány u dětí do tří let. Pokud obsahují léčivou látku xylometazolin, lze je použít u dětí od jednoho roku věku. Nicméně i starší děti mohou být zvýšeně citlivé na lokální sympatomimetika, která u nich mohou vyvolávat různě závažné podráždění sliznic.

SÚKL doporučuje lékařům pečlivě zvážit vhodnost předepsání Bendových kapek u dětí a hlásit případy podezření na nežádoucí účinky v souvislosti s jejich užíváním. Hlásit negativní účinky může i sám pacient prostřednictvím on-line formuláře. Podrobné info o tom, co a kdy hlásit, najdete v Hlášení podezření na nežádoucí účinky léčivého přípravku na SÚKL.

Zdroj: SÚKL – hlášení negativních účinků

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).