Hlavní navigace

Bobkoslepota - nová nemoc českých prodavačů

22. 3. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Prodejci potravin trpí myší slepotou. Jak jinak si vysvětlit, že inspekce zavírá jednu prodejnu po druhé. Vadí jí – na rozdíl od provozovatelů – myši, exkrementy a ohlodané potraviny.

Nálezy myší a nepřehlédnutelných stop jejich přítomnosti v prodejnách potravin patří k evergreenům potravinářských inspektorů. Už dříve jsme se proto podivili (Prodejny potravin plné myší), jak je možné, že personál prodejen nevidí ani živá (případně mrtvá) zvířata, ani ohlodané potraviny, ani exkrementy… Nejen v zázemí prodejny, ale ani v regálech a na pultech. Pokud to není lenost, bude to zřejmě nějaký druh oční vady, nazvěme si ji bobkoslepota.

Dalším zarážejícím jevem je zjištění, že když myši „objeví“ inspekce, je náhle možné během pár hodin celou situaci vyřešit, myši vyhubit a prodejnu uklidit, jak dokládají i aktuální případy Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).

Galerie: Tohle prodejci potravin nevidí

Bobky v Penny

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uzavřela prodejnu společnosti Penny Market v Husově ulici v Domažlicích pro mnohačetná porušení hygienických předpisů. Při nedávné kontrole tu inspektoři zjistili značné množství myších exkrementů, rozežraných potravin a dalších stop přítomnosti hlodavců v prodejně i zázemí. „SZPI zaznamenala myší exkrementy a požer potravin i na zboží, které prodejce v regálech nabízel spotřebitelům,“ uvedl mluvčí Pavel Kopřiva.

Jednalo se zejména o cukrářské výrobky a polotovary. Inspekce dále konstatovala, že prodejna není řádně zajištěna proti pronikání škůdců z vnějšího prostředí a prodejcem přijatá opatření na redukci škůdců jsou zcela nedostatečná. Pro uvedená zjištění SZPI neprodleně uložila zákaz na užívání prostor, dále provozovateli uložila opatření, aby stav prodejny uvedl do souladu s právními předpisy a zároveň zakázala uvádět do oběhu veškeré potraviny se stopami přítomnosti hlodavců. Provozovatel ve spolupráci s deratizační a úklidovou firmou zjištěné nedostatky následující den odstranil a inspekce proto při opakované kontrole zákaz zrušila.

Myší hody

Další případ rozsáhlého porušení hygienických předpisů SZPI zjistila v prodejně Petr Kořínek v ulici Žitná v Prostějově. Při kontrole 19. března zde inspekce zjistila stopy přítomnosti hlodavců – zejména myší exkrementy a požer potravin – ve všech prostorách provozovny včetně regálů s nebaleným pečivem. „Inspekce konstatovala, že v provozovně nejsou zajištěny hygienické podmínky pro uvádění potravin na trh, neprodleně uložila zákaz užívání prostor. Dále nařídila odstranění zjištěných pochybení a uložila zákaz uvádět do oběhu potraviny se stopami přítomnosti škůdců. Provozovatel následně nedostatky odstranil a SZPI 21. března zákaz užívání prostor uvolnila,“ popisuje Pavel Kopřiva.

V pátek 15. března inspekce pro rozsáhlý výskyt stop přítomnosti hlodavců v prodejně i na vystaveném zboží uzavřela provozovnu Pekárna Ječmínek ve vestibulu stanice metra Luka v Praze 5. Více: Je libo koláče s myšími bobky? Měli je v pekařství Ječmínek, ale už nejsou…

I v tomto případě po opakovaných kontrolách pražský inspektorát SZPI konstatoval odstranění nedostatků a 20. března zákaz uvolnil.

Všechny uvedené provozovatele čeká správní řízení.

Čtěte také: Uslintaná madla, špinavé vozíky a mrtvolky myší pod pokladním pásem

Zdroj: TZ SZPI

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).