Hlavní navigace

Blíží se maturita? Zkoušky? Pohovor? Jak zmírnit trému a obavy

4. 5. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Lékařka-odbornice v homeopatii doporučuje léky, které zmírní strach například ze zkoušky ve škole a pomohou s projevy trémy a nervozity při vystupování před lidmi.

Nervozitě při vystupování před neznámými lidmi propadne občas snad každý člověk. Natož, když se jedná o důležitou událost typu maturitní či jiné zkoušky nebo pracovního pohovoru. Silná tréma mnohdy zkazí dojem a neumožní předvést to, co dotyčný umí. Kromě dalších technik (v článku 10 kroků pro zvládnutí trémy se dočtete například o tzv. metodě STOP) lze hledat pomoc i v homeopatii.

Obecně je možné uvést některé přípravky, nicméně o správném homeopatickém léku, ředění a dávkování je vhodné poradit se se svým lékařem – homeopatem.

Pro nerváky

Silicea 15 CH – pro člověka, který nerad vystupujete před „diváky“ a je nervózní, aby vše dobře dopadlo. Charakteristika tohoto léku se projevuje častými bolestmi hlavy i břicha u studenta, který si málo věří. Je velmi pečlivý, učí se poctivě danou látku, a i když ji umí, pochybuje o tom, že ji zvládá. Proto má strach být zkoušen, má strach ze špatné známky (a to i přesto, že hodnocení je vždy výborné).

Dávkování: 5 granulí každé ráno první měsíc a dále již jen při potížích.

Určitě zas budu mít „okno“!

Gelsemium sempervirens 15 CH - lék pro studenty, kteří mají při zkoušení „okno“. Vědí, že se danou látku učili, ale nemohou si vzpomenout. Protože se zkoušení obávají, mívají někdy už při odchodu z domova průjem. Cestou do školy jim podklesávají kolena a začínají být pověrčiví a nevěří si, že dobře zamkli byt, vypnuli sporák, atd.

Dávkování: 5 granulí večer před zkouškou, při odchodu z domova a následně ještě před vlastním zkoušením.

Tento lék je vhodný i pro školáky, pokud nezvládají určitý předmět a mají z něho strach (někdy je to strach z vyučujícího). V takovém případě se užívá 5 granulí před každou hodinou výuky daného předmětu.

Zmatkáři

Argentum nitricum 15 CH - lék vhodný pro zbrklé studenty, kteří nestíhají, cítí nedostatek času, jsou roztěkaní, nesoustředí se. Před zkouškou nemohou dospat, bojí se, že přijdou pozdě. Při zkoušení přeskakují z tématu na téma, jsou neuspořádaní. Nedokončují úkoly. Mívají chuť na sladké a strach z uzavřených prostor.

Dávkování: 5 granulí večer před zkouškou, ráno při odchodu z domova a případně ještě 5 granulí před zkoušením.

Knedlík v krku a myšlenky jen na učení

A potom ještě jeden úžasný, příznivý lék…

Ignatia amara 15 CH - studentovi stále leží v hlavě učení. Chtěl by myslet na něco jiného, aby si od informací odpočinul, nicméně myšlenky týkající se učení jsou neodbytné. Tento lék pomůže odvést pozornost od nechtěných myšlenek.

Dávkování: 5 granulí při potřebě rozptýlení, při pocitu „knedlíku v krku“, kdy se zkoušený chce vyjádřit, ale pro stažený krk nedokáže mluvit. Používá se rovněž vždy 5 granulí těsně před zkouškou.

Věřím, že si „svůj“ lék vyberete a bude vám brzy lépe a trému budete zvládat. Léky je možné opakovat ve stejném schématu vždy před zkoušením či samotným vystoupením.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

MUDr. Věra Budková, praktická lékařka se specializací pediatrie, věnuje se rovněž homeopatii

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).