Hlavní navigace

Biologická léčba - naděje pro lidi s těžkou lupénkou

18. 10. 2010

Sdílet

Lupénka postihuje cca 2 % populace, to znamená, že jen v Česku jí trpí přes 200 000 lidí. Trpí je v tomto případě slovem na svém místě, protože lupénka razantně zasahuje do všech oblastí života: od prosté fyzické bolesti přes psychickou újmu až po ovlivnění pracovních i partnerských vztahů. Lupénka (psoriasis) Přečtěte si o této nemoci víc.

Lupénka postihuje cca 2 % populace, to znamená, že jen v Česku jí trpí přes 200 000 lidí. Trpí je v tomto případě slovem na svém místě, protože lupénka razantně zasahuje do všech oblastí života: od prosté fyzické bolesti přes psychickou újmu až po ovlivnění pracovních i partnerských vztahů.

Lupénka (psoriasis)

Přečtěte si o této nemoci víc.

Biologická léčba je jednou z nejmodernějších metod, jakou lékaři mohou nemocným s lupénkou nabídnout, pro mnohé těžké psoriatiky, kterým klasická léčba nepomáhá, je také poslední nadějí na zlepšení stavu. Biologickou léčbu v ČR ovšem dostává jen asi 600 až 700 pacientů. „Biologická léčba je velmi nákladná, terapie pro jednoho pacienta za rok vyjde asi na 360 tisíc, přičemž jde o léčbu, která je plně hrazená zdravotními pojišťovnami. Předpokládáme však, že s postupem času bude přibývat pacientů, kteří ji dostanou. Již v roce 2012 by mělo jít podle našich odhadů asi o 1000 léčených pacientů,“ uvádí přednosta Dermatovenero­logické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady prof. MUDr. Petr Arenberger, DrSc.

Čtěte také: Nebojte se chladu, zkuste kryoterapii

Kryoterapie, neboli léčba chladem, je zhruba tříminutový zážitek, který léčí i lupénku.

V současné době jsou na trhu čtyři preparáty biologické léčby lupénky, z toho jeden z nich je schválený i pro léčbu dětí (v České republice se v tuto chvíli léčí dva dětští pacienti biologickou léčbou). Po nasazení biologik dochází v 80 % případů ke zlepšení stavu a pacienti jsou tak schopni se navrátit k normálnímu způsobu života, nástup účinku je znatelný již po dvou až třech měsících terapie.

Celý článek najdete na serveru Ordinace.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).