Hlavní navigace

Bio Cafes - víc než jen káva

17. 2. 2009

Sdílet

Restaurace nabízející bio produkty u nás rostou jako houby po dešti. Že by snad lidé začínali více dbát na své zdraví, nebo už jsou přejedeni rychlým občerstvením? S touto myšlenkou jsem se vydala do Bio Cafes na pražském Klárově, abych zjistila, co vlastně „frčí“.

Česká kavárna pro cizince

Ačkoliv je Bio Cafes českým řetězcem, moc Čechů zde nepotkáte. Snad někomu přijde slovo „bio“ pejorativní, nebo si říká, že co je bio, je i předražené a kdo ví, jestli je to skutečně bio. Ale kdo nezkusí, neví. Hned ze začátku bych tedy ráda podotkla, že bio nerovná se zrní, suchary a zkažená zelenina, což si mnozí myslí. Bio potravina je produktem ekologického zemědělství, ve kterém se nesmějí používat pesticidy, umělá hnojiva a geneticky modifikované organismy. Do hotových potravin se nepřidávají se ani umělá barviva, aromatické a konzervační látky. Hospodářská zvířata se chovají volně na pastvě nebo ve výběhu, krmí se přirozenými krmivy bez stimulátorů růstu, antibiotik nebo hormonálních přípravků a dbá se o jejich celkovou pohodu. Z toho tedy automaticky plyne, že bio jídlo nemá tak dlouho dobu trvanlivosti jako běžné potraviny a ovoce i zelenina se tedy opravdu rychleji zkazí, na druhé straně je chuťově výraznější. A teď, když tohle víme, můžeme bez obav nahlédnout na potraviny v Bio Cafes.Zdravá-výživa-recenze-Bio Cafes-1

Hned u vchodu do Bio Cafes vás do nosu „praští“ příjemná vůně a očím zase lahodí kombinace oranžové se zelenou, které k Bio Cafes neodmyslitelně patří. Květované tapety na stěnách evokují blízkost s přírodou. Celý interiér je vyveden v čistých liniích – žádná přebujelost nebo přeplácanost, stejně jako v jídle, i tak se tu ale cítíte příjemně. Příjemná je i denní nabídka jídla. Snídaňové menu má dvě varianty – se sendvičem nebo croissantem, obědové se skládá z polévky a výběru mezi panini (zapečenou bagetou), sendviče nebo salátu a svačinové pak z kávy nebo čaje a dezertu. V nabídce zde je i menu dětské, což představuje zmenšeninu menu obědového. Cenově se vše pohybuje stejně, od 99,– Kč do 119,– Kč.

K pití nejen bio káva, ale i bio pivo a bio víno

K jídlu je tu opravdu z čeho vybírat. Můžete si dát už zmíněné panini v různých zeleninových variacích, sendvič se sýrem, vejci, salámem a vším dalším, na co si jen vzpomenete, nebo tradiční izraelský pokrm falafel (fritované koule vyrobené z okořeněné cizrny nebo fazolí nebo obojího). Samozřejmostí jsou i saláty (zeleninové nebo řecké), polévky a dezerty (sýrový, karamelový nebo čokoládový, jablečný i mandlový, švestkový nebo hruškový). Ty vypadají obzvlášť skvěle, takže vám možná bude dělat problém si vybrat.Zdravá-výživa-recenze-Bio Cafes-5

Co se nápojů týče, káva je zde opravdu bio. To poznáte nejen podle vůně, ale hlavně podle chuti. Vybrat si zde můžete od klasického espressa přes ledovou kávu až k banánové mocca kávě nebo studené pomerančové čokoládě. Osladit je můžete přírodním, tedy třtinovým, nerafinovaným cukrem. V nápojové nabídce nechybí čerstvé ovocné šťávy, čaje, ovocné mléčné koktejly, ale mají i piva a bio vína. Osobně jsem neodolala cafe latte (s mléčnou pěnou) a sýrovému dortu s tvarohem, který opravdu zasytí. Další příjemností bezesporu je akční nabídka, kdy je vybraný bio drink za sníženou cenu. Většinou to bývají drinky, kterých se lidé mohou (ale nemusí) obávat – například studená pomerančová čokoláda.

Většina surovin z české produkce

Bio Cafes, jakožto český řetězec, používá 60 až 70 % surovin z domácí bio produkce. Je to dáno jednak tím, že u nás zatím není takové množství ekofarem, které by byly schopné větší produkce bio potravin, a také je to dáno naší geografickou polohou, ve které nelze některé plodiny pěstovat. Zbývajících 30 až 40 % bio potravin pochází ze Španělska, Německa nebo Rakouska. V samotném jídle je pak 70 až 80 % bio obsahu. U baleného jídla se dá bio obsah zkontrolovat velmi snadno – má na obale vytištěnou zelenobílou zebru zaručující skutečně bio původ potraviny. Zdravá-výživa-recenze-Bio Cafes-9

Na závěr bych snad jen dodala, že Bio Cafes není žádným snobským místem nebo místem pro cizince, ačkoliv zde mají designové židle a němčina střídá angličtinu a naopak, ale je úplně velmi příjemnou kavárnou a hlavně celodenní záležitostí – můžete si zde dát vydatnou snídani, rychlý oběd nebo zdravou svačinu a stejně tak sem můžete zajít na pracovní schůzku nebo na rande. Byla by škoda toho hezkého prostředí nevyužít, nemyslíte?

Restaurace Bio Cafes v Praze:

Bio-cafes Klárov

Letenská 2, Praha 1

Bio-cafes Kaprova

Kaprova 9, Praha 1

Bio-cafes Broadway

Pasáž Broadway, Na Příkopě 31, Praha 1

Bio-cafes Americká

Americká 8, Praha 2

Bio-cafes Anděl

Zlatý Anděl, Nádražní 25, Praha 5

www.bio-cafes.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka během své krátké redaktorké dráhy vystřídala psaní recenzí pro tištěný hudební časopis za internetový server Vitalia.cz. Mezitím také přispívala do norského školního časopisu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).