Hlavní navigace

Běhání podle "ajťáka"

24. 3. 2009

Sdílet

Běhání je sport, který udržuje tělo ve velmi dobré kondici. Dokáže nás během krátké doby hodně vyčerpat, ale zároveň dodat sílu, a to i po psychické stránce. Nebude proto na škodu povědět si, jak s běháním začít, co k němu budeme potřebovat a jak si chuť do něj udržet i po prvním pokusu.

Poprvé při běhání

Sport-relax-Outdoor (sport)-behani-02

Když poprvé vyběhnete, ucítíte silné nepohodlí skoro po celém těle. Nohy během pár metrů nebudou nést, dech nebude stačit ani na rychlost blízkou chůzi, ruce se neudrží v té správné poloze, břicho se pak začne dostávat do slabých křečí a když už se nějak dostanete domů, budete rádi když si lehnete. Pamatuji si svoje „poprvé“ a taky vím, že jsem po tom kilometru nebyl schopen dva dny vylézt z domu. Jsem klasický IŤák, jak je známe z filmů a z kanceláří. Ve svých 14 až 15 letech jsem seděl prakticky jen u počítače. Chvilku na to jsem objevil kolo. To mi dalo silné nohy, ale pořád to nebylo ono. Na vysoké škole jsem si oblíbil běhání, u toho jsem již také zůstal a udělal si z toho svou hlavní pohybovou aktivitu.

Zpátky k našemu poprvé. Druhý nebo třetí den, až se vám udělá lépe, je čas to zkusit znovu. Rozhodně se nenechte prvním během odradit, opravdu to není žádná slast pro nikoho a líbit se vám to bude až za nějaký čas. Když tedy vyběhnete podruhé, tak ucítíte velkou změnu. Váš rádius se zdvojnásobí, dech je lepší, ruce i nohy jsou o něco silnější. V této fázi to rozhodně nepřehánějte a neběhejte o moc dál než při prvním pokusu.

Čtěte seriál „Lenoch maratoncem“

Třetí pokus je v pohodě ještě více, i když je pravděpodobné, že se k němu dostane opět až za den či dva. Čtvrtý pokus zjistíte, že vaše tělo je schopné již doběhnout nějakých 5–10 km, ale stále není ta správná doba se do podobných vzdáleností pouštět. Pro začátek budou 2 až 3 km dobrou hranicí.

Co všechno budete potřebovat

Když vám běhání vydrží, budete se po něm cítit dobře a bude vás bavit, je čas se koupit nějaké zvláštní vybavení.

Boty, to nejdůležitější

Zatímco na sobě můžete mít prakticky cokoli, co je aspoň trochu sportovní, s botami to takhle jednoduché není. Nejjednodušší je zajít si do obchodu, kde tomu aspoň trochu rozumí a tam vám poradí. Rozhodně se nebojte dát za boty dva tisíce korun a více, vaše nohy to pocítí hned zpočátku.

Při běhání ve špatné obuvi dostávají nohy hodně zabrat. Hlavně kolena, ale časem se to projeví i na kotnících. Pokud jste si koleno odlehčili v minulosti o nějakou část menisků jako třeba já, budou se problémy projevovat ještě víc. Krom toho že budete cítit bolest, může se stát, že třeba několik dní nevyběhnete a po dalším běhu se to nevylepší.

Oblečení

Jak jsem naznačil výše. Na oblečení vcelku nezáleží. V létě stačí tričko a nějaké kraťasy. V zimě je potřeba hlavně hlídat krk a kolena. Pak stačí teplá mikina a zbytek se zahřeje po pět seti metrech běhu.

Cokoli, co je studené, je křehké. Kolena na tom nejsou jinak, a pokud nebudou v teple, zbytečně se zatěžují. Jsou to klouby, které dostávají nejvíc zabrat a o revma v nich asi nikdo nestojí.

V létě se budeme hodně potit, proto na to musíme pamatovat, když se rozhodneme kupovat i kalhoty nebo kraťasy. Obojí by mělo být vzdušnější. To, co se dole potí nejvíce, je asi zadek, takže by na nich neměla být moc vidět voda.

Další doplňky

Již jsem potkal i běžce, co svírali při běhání činky. Osobně jsem se k tomuto kroku ještě nepřemluvil, ale uvažuji, že to také vyzkouším. Též se hodí mít na hlavě šátek, který zachycuje pot. Bez něho se v létě budete každou chvilku otírat.

Při běhání v parku je dobré mít nějakou hudbu do uší. Hlavně v zimě mi to pomáhalo pravidelně dýchat. Trochu to také nabudí mozek k lepším výkonům. Pro MP3 přehrávač se hodí třeba pouzdro na ruku, nikde se pak neplete. Sluchátka rozhodně pecky. Když je budete mít na uších, tak pozor na to, že kolem vás se také něco děje.

GPSka

Pro kontrolu svých výsledků je možné použít třeba krokoměr nebo GPS navigaci. Krokoměr nedá moc přesné výsledky a stojí kolem 300 Kč. GPS navigace je již docela spolehlivý stroj. Pokud máte nějakou turistickou a jste ochotni se s ní tahat na ruce, tak je to asi ta nejlepší volba. Samozřejmě to není nic, co by každý běžec musel mít. Navigace si ale bude pamatovat, kudy jste běželi, kolik km jste uběhli a hlavně průměrnou/maximální rychlost a tedy i celkový čas běhu. Je to užitečný pomocník.

Jak běhat

Sport-relax-Outdoor (sport)-behani-03

Běhání není o jen chuti, fyzičce a vybavení. I když se to nezdá, je potřeba ho také trénovat. Technika běhu ovlivňuje životnost vašich nohou. Pokud to budete dělat špatně, poznáte to hned, jak se dostanete domů a všechny látky potlačující bolest a oblbují mozek zmizí z vaší krve. Po běhu vás nesmí bolet klouby. Pokud ano, máte špatnou techniku, boty nebo obojí. Techniku se mi podařilo vyladit až po roce běhání. Do té doby jsem po doběhnutí pořád cítil kolena. Nyní v tomto ohledu jsou moje klouby bezproblémové.

Správně běhat lze dvěma způsoby. Jeden je s dopadem na špičku a hodí se při rychlém běhání nebo při stoupání do kopce a druhý s dopadem na patu, kdy se jakoby převaluje váha od paty ke špičce. Oba dva styly bychom měli používat tam, kde se hodí. Při dopadu na špičku se namáhá lýtkový sval. Ne že by to vadilo, ale zbytečně si zkracujete dobu běhu.

Co bychom rozhodně neměli dělat, je dopadat na celé chodidlo. Opět se tím zbytečně zatěžují klouby. Běh s dopadem na patu by neměl být moc slyšet, rozhodně by se nemělo jednat o dupání. Pokud budete dělat něco špatně, tělo o tom dá vědět a dostanete šanci to napravit příště.

Důležitou součástí běhání je také dýchání a udržování stejného tempa. Prohřešky proti tomu se projeví při nízkých teplotách. V nízké teplotě se hůře dýchá a když nejste dostatečně zahřátí a vrhnete se na vyběhnutí nějakého kopce, tak do konce běhání budete popadat dech. Já se dostanu v zimě do správného stavu až po několika kilometrech, a to jsem již většinou v cíli.

Tělo vám prozradí, co děláte špatně

Sport-relax-Outdoor (sport)-behani

I když se rozhodnete běhat, protože chcete zhubnout, tak minimálně prvních pár týdnů se vyvarujte nějakých tvrdých diet a snažte se co nejdříve doplnit energii, kterou během spotřebujete. Tělo potřebuje nějaký čas na úpravu svalů a metabolismu a to se mu při velké dietě bude dělat špatně. Dejte si pozor, kdy jíte před během. Vyběhnout byste měli s prázdným žaludkem, maximálně si dát třeba banán nebo jinou energetickou bombu a i poté je dobré chvilku počkat.

Když nepočkáte, čekají vás nepříjemně křeče v břiše. Projevují se známým pícháním v boku. Nejde o nic nebezpečného a je to něco, co nemusí být způsobeno jen jídlem a nemusíte se toho nikdy zbavit. Mohou to způsobovat také prohřešky proti správnému dýchání.

V zimě si dejte také pozor na to, aby byl v teple krk. Stačí obyčejný šátek nebo cokoli teplého. Ač se při běhání docela špatně chytají nějaké nemoci, holý krk je nejlepší cesta k angíně.

Co dělat po doběhnutí

S nemocemi souvisí i tento bod. Zatímco během běhu je tělo zahřáté, po doběhnutí bude značně oslabené, zpocené a zralé na prochladnutí. Hned jak se dostanete domů, rozhodně si sundejte všechno propocené oblečení. Tento bod neodkládejte. Hned poté si běžte do sprchy nebo do vany a pak si na půl hodinky lehněte, než tělo zase nabere sílu. Pamatujte na to, že různé nemoci jste pochytali třeba v práci nebo jinde mezi lidmi a viry a bakterie čekají přesně na tu chvíli, kdy budete nejzranitelnější, aby se mohly ukázat.

Kdy běhat

Neexistuje žádné doporučení, kdy bychom měli běhat. Já to mám nejradši po dešti a nejlépe v noci. Déšť vyčistí vzduch a noc je dostatečně klidná na moje běžecké aktivity. Tahle se často ale nepoštěstí a vy si určitě uděláte jiné preference než já.

Jak si měřit úspěch

Úspěchem bude pro každého něco jiného. Pokud běháte, protože chcete zhubnout, tak se rozhodně nekoukejte na váhu. Běhání je náročné a zvětší se vám proto patřičně svaly, které spalují krom jiného i to, co nemáme rádi. Svaly taky něco váží a tuk začne mizet později. Mnohem lepší je měřit si obvod v pase a běhání kombinovat ještě s jiným pohybem, třeba v posilovně.

Pokud běháme pro radost a průměrná rychlost a vzdálenost jsou pro nás vším, tak je měření úspěchu jednodušší. Hlavně nezapomenout pořádně jíst, nepřehánět vzdálenost, a také si třeba k běhání ještě něco přidat.

Závěr

Běhání je nejjednodušší způsob, jak se dostat relativně rychle do dobré fyzické kondice. Hodí se i v běžném životě, třeba když doháníme trojlejbus nebo když jdeme do schodů. Posiluje naše svaly, psychiku, ale i krevní oběh. Přitom ho lze provozovat prakticky jenom s investicí do bot.

Před každým běháním se rozcvičte a zahřejte, tedy aktivujte svaly, například rychlou chůzí, dřepy, švihy a podobně. Poté tělo dostatečně protáhněte. Snížíte tak riziko zranění, například natažení nebo dokonce natržení svalu. Důkladné protažení zopakujte i po doběhu.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).