Hlavní navigace

Názory k článku Barevný článek o černém kašli

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 11. 2013 9:52

    Nevidící & Neslyšící (neregistrovaný)

    Zrovna včera jsem četl to o těch nejohroženějších z nejohrožených - kojencích do 3 měsíců věku.

    Nějak se tomu zdráhám uvěřit. Kojenec by snad měl být v tomto věku docela dobře chráněn právě kolostrem které má matka v mateřském mléku. Sice již jeho produkce není jako když začala kojit (v zásadě již je ho v této době celkem málo ale ochrana by ještě měla být dostatečná), ale i tak bych tipoval že jde zase o nějaké záměrné strašení. Další tvoreček co je ho třeba otrávit dokud nemůže protestovat a matka není při síle?

    P.S.
    Myslím že brzy začnu spolu s klasickou reklamou a politickými žvásty vnímat i jakákoli veřejná vyjádření, s výjimkou vyjádření týkající se toho že zítra bude možná svítit sluníčko (aby bylo o čem kecat s těmi co ještě čumí na bednu, čtou noviny,...)

  • 8. 11. 2013 17:12

    Rejpal (neregistrovaný)

    Ano, neatestovaný ortoped Vavrečka, jehož hlavní aktivity jsou mimomedicínské, to je ten pravý odborník na imunologii a biostatistiku.

  • 8. 11. 2013 17:41

    Autor (neregistrovaný)

    Vidím, že máte detektivní zájem o mou osobu a vůbec nic k věci. Ujišťuji vás že nejste první a už vůbec nejste ten nejhorší, kdo tuto techniku používá :-)Příště mi alespoň ponechte ten titul Ph.D., bude to vypadat z vaší strany "pídiče" alespoň o něco seriózněji.

    Nicméně, té informaci od vás se podivuji ve všech jejích bodech. Zajímavá interpretace skutečností, asi se nad tím zamyslím. Nejste sice vůbec přesný, ale vzteklý, že existuji, jste tedy dostatečně. :-)

    Čím nebo Kým jste vy takhle zoufale naočkovaný....?
    To berte samozřejmě jako vtip.

    Váš, JV :-)

  • 8. 11. 2013 18:12

    Rejpal (neregistrovaný)

    Evidentně jste nepochopil výtku. Stavíte se do pozice autority v oboru, ve kterém autoritou ani v nejmenším nejste. Ph.D. nemáte ani zde v profilu autora - ale když už jste ho zmínil, tak Ph.D. v oboru mezinárodní ekonomické vztahy na téma Vzájemné rozlišování kategorií výrobků se zdravotními účinky v právním řádu EU je k předmětné problematice těžce irelevantní. To už je více relevantní i moje disertace, která se týkala aplikace fraktální analýzy v radiologii.

    Vaší neznalosti jak statistické interference tak i biologie odpovídá to, že vaše zajímavá interpretace skutečnosti je jen veřejně prezentovanou neznalostí, o které jsem až na pochybách, jestli nejde o drzost.

    S přáním pevného zdraví a návratu nad učebnice biologie (zejm. mikrobiologie a imunologie) a metodologie vědy před dalším "publikačním výstupem",
    Ing. MUDr. "Rejpal", Ph.D. (a když máte tak rád ty tituly, tak vlastně ještě kapitán v záloze)

  • 8. 11. 2013 19:35

    Autor (neregistrovaný)

    Milý Kapitáne,

    možná bych si Vás již mohl blíže zařadit. Vaše tituláž mne vůbec neohromuje. Znám spousty odborníků převyšujících v tomto ohledu mne i Vás, jejichž nebezpečnost a škodlivost převyšuje mne i Vás.

    Nestavím se prosím do pozice žádné autority. Takový nesmysl mi nepodsouvejte. To že člověk píše své názory, ke kterým dospěl "navzdory" autoritám (a jak k nim dospěl), to ještě neznamená, že ze sebe autoritu sám dělá nebo dělat chce. (Já se k Vám a podobným řadit opravdu nechci. Já bych jen rád pomohl někomu jinému než Vašim plátcům.) Ta subordonance obvyklá v medicíně Vám asi neumožňuje uvažovat jinak, ale ono to jinak s člověkem být opravdu může.

    Máte-li cokoliv za omyl, kdykoliv máte možnost jej srozumitelně objasnit. Zatím tady píšete můj alternativní životopis a stavíte se do pozice Všeználka. To je odvážnější než mé články pro laickou veřejnost plné chyb.

    Dokázal byste udělat něco užitečného a ze své znalosti prozradit mně i čtenářům zajímavou informaci, kolik % z těch nemocných černým kašlem v ČR (2010-2013) bylo očkovaných dětí a u kolika % jde o nákazu osob neočkovaných? Také otázka, proč to u dětí ve věku 10-19 let vypuklo až nyní, když se očkuje už 50 let je přece velmi zajímavá. Nedokázal byste nám všem na ni odpovědět zde v diskusi?

    To, za co mne považujete již všichni vědí, a to co si o Vás myslím já, je odtušitelné. Tím bych čtenáře dále neobtěžoval. Ta hláška jakou jste tady o mne položil, ta byla ubohá, i kdyby byla úplně pravdivá. Přemýšlel jsem dokonce chvíli, kdy jsem vlastně odatestoval, ale už je to strašně dávno... Můžeme se mít v hluboké vzájemné neúctě, ale tohle už netahejme ven. Ke cti Vám to rozhodně neslouží. A mi vlastně také ne.

    Položte sem něco opravdu zajímavého, co je nutné zohlednit, vědět, znát a pracovat s tím. Budu Vám za všechny vděčný.

  • 12. 11. 2013 21:17

    Elisabeth (neregistrovaný)

    Dobrý den, pane doktore,

    udělám to za rejpala. Co se týče počtu nemocných mezi očkovanými a neočkovanými, tak informaci od Centra epidemiologie SZÚ lze nalézt zde http://www.szu.cz/uploads/Epidemiologie/Zpravy_CEM_pertuse.pdf ... ta čísla jsou konrétně na straně 60 nahoře. Myslím ale, že interpretace těchto dat je složitá, jednak právě kvůli tomu, že účinnost vakcíny je diskutabilní a nevíme, v jaké kondici byli před onemocněním očkovanci. Také nutné vzít v úvahu, že absolutní čísla sice vypovídají ve prospěch neočkovaných, ale když bychom vzali procentuální vyjádření, tak nakonec mezi neočko nemocnými můžeme mít vlastně větší incidenci, neboť neočkovaných jedinců je výrazně méně. Není mi ale také zcela jasné, zda se osobami počítanými jako neočkovanci berou lidé, kteří NIKDY nedostali žádnou vakcínu proti pertusi, a nebo se do toho počítají i dospělí, kteří "jen" nebyli přeočkováni.

    Jinak přesná čísla o věkovém složení nemocných černým kašlem za rok 2012 jsou následující:
    0-10 105
    10-19 425 (z toho 10-14 160 případů a 15-19 265)
    20-24 17
    25-34 41
    35-44 75
    45-54 38
    55-64 16
    65+ 21
    celkem 738

    Mám ještě komentář k Vašim hypotézám v úvodu článku, ale to dám samostatně, ať v tom není zmatek.

    Každopádně dle mého názoru také nemyslím, že hysterie je na místě...

  • 21. 11. 2013 9:55

    bez přezdívky

    Ani nemám chuť pročítat celou debatu, je příliš agresivní, osočovací a urážlivá. Ale s tímto názorem se ztotožňuji, dnes je většina sdělení příliš agresivních, využívá pocity ohrožení a třeba i mateřskou lásku, cílem je prospěch za každou cenu, a dle toho pak asi vypadají i ty diskuse...
    PS: zítra sluníčko asi nevysvitne, ale nevadí, aspoň že teploty ještě nejsou tak mrazivé.:-)

  • 21. 11. 2013 12:32

    bez přezdívky

    :-) Trošku bych se tam bála toho, že v matce už je za život tolik škodlivin, že to mlékem předává i dítěti. V tomto by mohl být i prostor proto, proč by mléko nedostačovalo... Ale obecně jsem pro budování přirozené imunity prostřednictvím kojení. Více se v této diskuzi vyjadřovat nebudu, nechci se nechat strhnout do formy, která je tu zažitá a nesedí mi. To už raději to sluníčko a mrazy, bludy a tak.:-)

  • 21. 11. 2013 13:05

    Autor (neregistrovaný)

    Za sebe se Vám omlouvám.

    Máte pravdu. My jsme v tom našem pracovním prostředí už vyrostli v takové "agresivní válečné typy". Jeden za 18 a druhý bez dvou za 20...

  • 8. 11. 2013 19:09

    Honzas (neregistrovaný)

    Myslím, že počet onemocnění černým kašlem byla ovlivněna i tím, že lékař jej prostě nepoznal.

    Někdy v roce 96-97 syn trpěl kašlem, který se nelepšil. Na správnou diagnózu přišla jeho lékařka víceméně náhodou. Její tchán, lékař v důchodu, který se v 50 letech s černým kašlem setkával, vložil sputum pod mikroskop a okamžitě poznal černý kašel....

    Mezitím lékařka konzultovala problém s asi 8 jinými, včetně specialistů. Tolik k přesnosti statistik...

  • 13. 11. 2013 9:03

    Blanci (neregistrovaný)

    Z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že žádost o provedení testu na černý kašel (u dítěte, r.2010/2011) mi zamítl pediatr, alergolog, gastroenterolog a pneumolog. Vždy mi bylo s posměškem doporučeno ať tolik nečtu internet, neb "když je očkovaný, nemůže mít černý kašel". A basta!
    Na pneumologii se u opakované žádosti o test (jiný) lékař trochu zamyslel a pak mi řekl, že u takto malých dětí (které byly zrovna nedávno očkované) jsou ty testy "falešně pozitivní", tak je prostě nedělají. Opět připomněl, že očkované děti ČK nemůžou mít, že se co nejdříve očkují právě proto, aby ČK nedostaly, neb ČK je pro malé děti smrtelně nebezpečný atd atd.

    Když jsem později onemocněla sama, taky se mi u žádosti o test vysmáli (na plicním a ORL) ...

    Z mého pohledu: navzdory tomu, že syn měl přímo učebnicové příznaky a s každým dalším očkováním se příznaky stupňovaly, všichni tito dětští specialisté byli skálopevně přesvědčeni, že očkování černý kašel ze seznamu možných diagnóz zcela vymazalo.

  • 9. 11. 2013 18:12

    Radush07 (neregistrovaný)

    ZPRÁVY CENTRA EPIDEMIOLOGIE A MIKROBIOLOGIE (SZÚ, PRAHA) 2013; 22(2)
    Jen doufám, že u očkovaných má čk lehčí průběh, jak se to tak říká.

    V roce 2012 bylo hlášeno celkem 738 osob s onemocnění
    pertusí,

    z toho 638 bylo očkováno (86,4 %), 87 osob očkováno nebylo a u 13 osob údaje chybí.

    Třemi a více dávkami byly očkovány 34 osoby ve věkové
    skupině 1–4 roky (z 36 hlášených osob),

    36 osob z věkové skupiny 5–9 let (z 38 hlášených osob),

    157 osob ze skupiny 10–14 let (ze 160 hlášených osob),

    258 osob zeskupiny 15–19 osob (z 265 hlášených osob),

    29 osob ze skupiny 20–29 let (ze 37 hlášených osob).

    Ve skupině dětí do jednoho roku života bylo v roce 2012 hlášeno 31 onemocnění; z toho 26 dětí nebylo dosud očkováno,
    4 děti byly očkovány jednou dávkou a jedno dítě
    dvěma dávkami hexavakcíny.

  • 10. 11. 2013 22:11

    Hah (neregistrovaný)

    O tom jak funguju % ale zjavne nic nevite... Jestli je vacsina populace ockovana, je jasne ze vacsina nakazenych byla ockovana... Pouzivat cisla tak nesmyslne a ohanet se nima jakoby neco znamenali... nevedomost je odvazna. Vypocitejte si radeji kolik % z ockovane populace onemocnelo, a pak kolik % ne a dostanete cislo ktere neco rika...tedy jak ucinna vakcina je a kolik % lidi se ji podarilo ochranit. A jen tak - z legrace... Vypocitejte si kolik % populace ockovana nebyla, a kolik onemocnelo...dejte si tu namahu kdyz uz mate napovedu jak s cislama narabet... ;) preju prijemne pocitani.

  • 10. 11. 2013 22:51

    Blanci (neregistrovaný)

    Hah,

    prosím, nejsem matematik. Můžete, prosím, tady blíže rozšifrovat, kolik cituji: "% lidí se ji podařilo ochránit" a před čím?

    Zbytek rovnic, výpočtů a výsledků budu brát coby bonus :)

  • 10. 11. 2013 22:59

    Radush07 (neregistrovaný)

    Možná máte lepší/přesnější čísla a já se mýlím, ale když si troufnu odhadnout, že z 10milionu obyvatel ČR je +-20% 0-20 let. Vycházím z demogr. studie o věkovém složení obyvatel, kde bylo 0-14let = 14% populace a vezmu v úvahu, že očkování chrání max. 12let. + kolik % populace může mít skutečné protilátky po prodělaném černém kašli 30...40% populace? Tak mi vychází +- 40-50% nechráněné populace.

    A + kolik % z očkovaných, ale ve skutečnosti nechráněných, spadne ze skupiny očkovaných do skupiny nechráněných?

    Nebo jsem vedle jak jedle?

  • 11. 11. 2013 9:54

    Nevidící & Neslyšící (neregistrovaný)

    Já bych jen podotk, že protilátky (obecně, kdykoliv, ne jen při černém kašli) jsou jen jakási mizerně měřitelná veličina. Vůbec ale nemusí nastat situace, že člověk bez zjištěných protilátek onemocní.

    Běžně a neustále se to děje, akorát to lidé v úvahách rádi opomíjí. Někdy to má na svědomí podpořená slizniční imunita, jindy snížená propustnost buněčných membrán, a pak je tu asi milion věcí které stále zůstavájí tajemstvím života. Podle mne nemá smysl se v tom vůbec šťourat a zkoumat to metodami dnes použivanými. Stačilo by prosté pozorování (prováděné zejména těmi postiženými, protože jen oni mají úplný soubor informací) a intuice, na které již lidstvo zřejmě rezignovalo.

  • 10. 11. 2013 23:23

    Autor (neregistrovaný)

    Milý či milá Hah,

    používáte dost silná slova na to, co je obsahem Vašeho textu. Nic není jasné. Očkováno máme přes 60% populace. U dětí je to samozřejmě mnohem vyšší procento. Přesto 800 nakažených klidně může být z velké části mezi neočkovanými. Vylučujete šmahem varianty, které nejsou šmahem vyloučitelné. Pravdou je, že čísla ze SZÚ ukázaly, že tato varianta opravdu neplatí. Ale rozhodně to nebyla "funkcionalita" %.

    Abych si mohl udělat rámcový obrázek o tom, jak asi funguje vakcína, nezajímá mne kupodivu, kolik % z celé očkované populace onemocnělo. Musí mne zajímat, kolik % očkovaných jedinců onemocnělo z toho počtu osob, které byly ve sledovaném období vystaveny infekční dávce patogenu.

    Jen tak z legrace - Vy víte kolik očkovaných osob v ČR v roce 2013 absorbovalo infekční dávku Bordetella Pertussis?

  • 10. 11. 2013 23:26

    Autor (neregistrovaný)

    A ještě to musím navíc porovnat s údajem o tom, kolik % z neočkovaných osob onemocní černým kašlem, pokud budou vystavení infekční dávce. Ono ani to totiž nebude celých 100%.

  • 10. 11. 2013 6:44

    EC (neregistrovaný)

    Ted uz jenom znat pocet ockovanych a neockovanych v dane skupine a muzeme si vytvorit usudek o ucinnosti vakciny..

  • 10. 11. 2013 8:03

    Asi z Marsu (neregistrovaný)

    Vždyť právě ten počet osob očkovaný třemi a více dávkami (až na děti do jednoho roku) tam je rozepsán.

  • 11. 11. 2013 7:57

    EC (neregistrovaný)

    Mam na mysli v cele populaci, nikoliv u nakazenych. Nicmene jsk spravne poznamenal pan Vavrecka vyse, ani to zdaleka nestaci na rozklicovani ucinnosti ockovani.

  • 9. 11. 2013 19:45

    Lenka (neregistrovaný)

    První co mě napadlo, když jsem si článek přečetla bylo, že někde ve skladu leží vakcína s “tikající“ expirací... je třeba lidi trochu postaršit ;-)

  • 10. 11. 2013 19:58

    Peter Tuhársky (neregistrovaný)

    Pridal by som ešte trošku do mlyna.
    1, K otázke trvania účinku, v súčasnosti sa u vakcíny proti ČK odhaduje na 3-7 rokov u plne očkovaných detí. Pre očkovanie dospelých sú údaje omnoho skromnejšie a zdá sa, že u nich má preočkovanie možno ešte kratšie trvanie (niektoré odhady hovoria len 2 roky). Každopádne, väčšina dospelej populácie nemá z očkovania žiadne protilátky.

    2, Nie je preukázané, že by protilátky stačili na ochranu pred ochorením. Dokonca americká vláda priznala, že neexistuje korelácia medzi hladinou protilátok a ochranou.

    3, Nie je preukázané, že by očkovaný človek menej šíril ochorenie než neočkovaný, a dokonca viaceré štúdie dospeli k záveru, že vôbec nie. Dokonca jeden vedecký tím prišiel aj s experimentálnym vysvetlením - spomedzi zložiek acelulárnej vakcíny, iba jedna je skutočne funkčná a tou je pertussis toxín. Táto zložka však neovplyvňuje zraniteľnosť očkovaného človeka voči ochoreniu, ale len voči niektorým jeho komplikáciám. Riziko ochorenia (a šírenia ochorenia) je u očkovaného prinajmenšom rovnaké ako u neočkovaného.

    Niektoré štúdie dokonca dospeli k názoru, že očkovaný človek je ešte lepším prenášačom ochorenia. To má jednoduché vysvetlenie - pretože keď dlhodobo pokašliava (čo je typický priebeh u dospelých), on a ani jeho lekár nemajú podozrenie na ČK ("veď som očkovaný") a tak namiesto domáceho liečenia v izloácii, berie kortikoidy na "astmu" a veselo roznáša baktérie.

  • 10. 11. 2013 20:18

    Autor (neregistrovaný)

    Děkuji za komentář,

    právě se pokouším si sesbírat a pročíst ty různé studie před zpracováním dílu o černém kašli. Již nyní vím, že to bude opravdu velmi zajímavé.

  • 10. 11. 2013 20:28

    Autor (neregistrovaný)

    Určitě.

    Mám jen sám vždy pochybnost, zda nějaké 2-3 negativní studie nemají náhodou 4-5 pozitivních protějšků? Moc bych význam jedné studie v dnešní době nepřeceňoval.

    Vím, že sledujete tento seriál dlouhodobě a korektně kriticky. Podívejte se na první dvě kapitoly knihy Bena Goldacera "Zkorumpovaná farmacie". Pro mne osobně to udělalo z dosud pouze tušeného otřesnou realitu. To by si opravdu měl přečíst každý, jak je v hlavičce této knihy napsáno. Vyšlo to nedávno a stojí to 300 Kč. Vřele doporučuji.

  • 11. 11. 2013 8:03

    EC (neregistrovaný)

    Samozrejme to neprecenuji, ostatne publikovan je vzdy jenom zkresleny nenahodny vyber ze vsech studii, takze ani napr. dobre udelana metastudie pak nemusi mit realne vysledky. Za tip dekuji, zaznamenal jsem reklamy a uvazuji o ni.

  • 11. 11. 2013 6:53

    M.E. (neregistrovaný)

    A nechtěl jste mít aspoň u vlastní rodiny jistotu? Mě překvapuje, že rodiče-zdravotníci se spokojí s tím, že pediatr dětem neudělal výtěry a nasadil antibiotika na slepo. Zvlášť v případě, že (soudě podle telefonátů na hygienu) mají pochybnosti, že se jedná jen o běžný kašel.

  • 11. 11. 2013 7:41

    Autor (neregistrovaný)

    :-)

    To bylo obecně zajímavé. U nás platí že s pediatrem komunikuje manželka, protože je loajální a subservilní k medicínským autoritám. Já bych se pořád hádal. (...a přišli bychom o pediatra... Jak zde i mnozí jiní tvrdí.)

    Takže jsem s tím měl samozřejmě také problém. Nicméně pediatři skutečně obvykle vědí, co to právě lítá po dětech a co na to zabírá, takže mohou postupovat empiricky. (To zase ano.) A dělat výtěry až poté, co už děti měly nasazeny ATB, může přinést falešně negativní výsledky. Nezbývalo než doufat, že se pediatr trefil.

    Ta pochybnost o tom, o co běží (když mezi úvahami byly i chlamydiové infekce apod.) vznikla až postupně. První 3 týdny přeci jen předpokládáte, že to je obvyklé "těžší" nachlazení a moc to neřešíte. Až když to trvá 4-6 týdnů a postupně to dostáváte všichni, tak vás to zarazí. Nicméně v té chvíli už zase víte, že první díte už to má za sebou a tedy že se z toho dostanete asi všichni a to opět oslabuje vaši potřebu si někde nestandardně nabírat výtěry a kultivace.

    Tož tak... Medicína mezi zdravotníky obvykle moc exaktní nebývá. :-)

  • 12. 11. 2013 21:42

    Elisabeth (neregistrovaný)

    Pane doktore,

    co se týče Vašich hypotéz v úvodu, tak ohledně přinášení bakterií "z východu", to můžeme tak nějak vyloučit. Nemůžu teď najít odkaz, ale ve Velké Británii se tím docela zabývali a dospěli k závěru, že na přistěhovalce to zas tak shazovat nemůžeme (tolik i k téměř hysterickým reakcím některých diskutérů po články jako na Novinkách).
    Co se týče mutace bakterií bordetelly, tak tam skutečně k něčemu takovému dochází. Těžko říct, zda je to mutace v pravém slova smyslu a nebo ono pověstné "když určitou část kmenů potlčíme, začnou se více objevovat do té doby méně běžné". A možnost, že si bakterie černého kašle navzdory očkování žijí svým životem (SIC!), připouští už i epidemioložka SZÚ, paní Fabiánová - viz http://zpravy.idnes.cz/v-cesku-pribyva-nemocnych-cernym-kaslem-f0t-/domaci.aspx?c=A131105_092952_domaci_hv (prý kvůli cestování...).
    Jinak někteří ostřílení imunologové z tábora skalních příznivců očkování také tvrdí (citovaný článek to vlastně také potvrzuje), že největší chyba byla, že jsme chtěli bezpečnější vakcínu, tj. že se upustilo od celobuněčné vakcíny a přešlo k acelulární.

  • 12. 11. 2013 21:59

    Autor (neregistrovaný)

    Vážená paní kolegyně,
    děkuji Vám velmi za oba hezké vstupy.

    Musím říct, že téma "černý kašel" mne až nestandardně zaujalo. Mám k tomu už tolik otázek, že vůbec nevím, kdo by mi je odpověděl. Zatím mezi nejzajímavějšími se mi jeví otázka, zda monovakcína proti černému kašli (nebo alespoň 2 či max. 3 vakcína) je více či déle protektivně účinná než hexa- nebo pentavakcína pokud by ale obsahovaly stejnou antigenní složku v této valenci? Bohužel ta data se právě na tomto vstupu nedají sjednotit. ... Mám před sebou nicméně mnoho večerů hezkého klinického čtení - a velmi těžký článek tak za 3-4 týdny. (Jen nevím kde ty volné večery nyní vzít.)

  • 13. 11. 2013 7:38

    Pavel (neregistrovaný)

    Není obecně účinnost vícevalenčních vakcín nižší? Já osobně být imunitním systémem a dostat najednou dávku šesti vakcín, tak asi každou z nich odbudu, zatímco na jedné si můžu dát záležet.

  • 13. 11. 2013 9:04

    Elisabeth (neregistrovaný)

    Pro mě je ještě otázka, jak je to s odezvou imunitního systému na polyvalentní vakcínu ve smyslu specifity takové odpovědi. Rozumějte, tělo vytvoří protilátky např. proti černému kašli za nějaké situace, tedy v přítomnosti dalších antigenů. Pak mě napadá - čistě hypoteticky, aby došlo k dostatečně ochranné funkci naučeného imunitní systému při střetu s reálnou bakterií černého kašle, nepotřebuje tedy potom naše tělo zároveň potkat i ostatní antigeny? Tj. ať to moc nezamotám, jestli by nakonec nebylo žádoucí, aby bordetella "přišla za ruku" s tetanem, záškrtem a dalšími potvůrkami, proti nimž byl ten či onen jedinec očkován v jedné vakcíně. Imunitní systém by si pak mohl říci: "tenhle gang přeci znám a je nežádoucí" a bylo by vystaráno ;-) Hodně to zjednodušuji, ale snad je to srozumitelné. Třeba jsou ale takové úvahy už úplně mimo mísu... ;-)

  • 13. 11. 2013 11:13

    Autor (neregistrovaný)

    Spíše nejsou...

    Problém ale velmi pravděpodobně neleží ve vyšší specificitě samotných protilátek (multibakteriální superspecificita), ale spíše ve vyšší specificitě imunitní reakce jako takové. Velmi zajímavým způsobem zde mohou hrát roli protilátky proti protilátkám, jejichž tvroba a její příčiny jsou dosud zahaleny mnohým tajemstvím. Jak je to poté s "nakopnutím" buněčné složky získané imunitní reakce po monovakcínách a polyvakcínách, tak to už jsou asi otázky z Říše za zrcadlem.

    Obávám se, že tohle určitě nedořešíme.... :-)

  • 12. 11. 2013 22:37

    Nevidící & Neslyšící (neregistrovaný)

    Je pravda, že s utečenci se nikdo nebaví. Někdo pověřený přijde do toho jejich lágru (osobně mi to příjde stejně hrozné jako basa a udělal bych asi vše, snad i včetně vraždy, abych zdrhnul) a prostě je naočkuje tím co mu kdo naporoučel?

    Co se stane, když se vzepřou a očkování odmítnou? Řeší s nimi někdo důvody, uznávají třeba prodělanou nemoc, jdou do další karantény (on ten celý lágr funguje také jako jedna obří karanténa), je žádost automaticky zamítnuta,...?

    P.S.
    Já jen abych věděl zda má ještě smysl se pokoušet žít jak svobodně, tak v souladu se zákony platící v dané lokalitě (evropské země) nebo je to definitivně ztráta času i poslední svobody.

  • 13. 11. 2013 0:13

    Mary (neregistrovaný)

    Obávám se, že v poslední větě platí odpověď b). Hranice jsou dokořán, a jak se zdá, každému to tak vyhovuje!! Náhody neexistují, vše je záměr. Největší problém je, že občané ztratili možnost navázat komunikaci s politiky: jsou to dva oddělené světy. Občánek je postaven před fakt, že může jít k volbám 1x za 4 roky (zde,kde žiji, dokonce až za 5 let) a mezitím jen sklapnout a platit.

  • 15. 11. 2013 16:44

    Filip (neregistrovaný)

    zajmalo by mě, jestli lze provést nějaký laboratorní imunologický test na stav protilátek proti pertusi a zjistit jestli nejsem, jak zde bylo použito "tichý přenašeč". U pediatra mého dítěte mi bylo řečeno, že nelze protože v krvi i po cca 25 letech jsou pořád stopy v krvi po očkovací látce a proto to nelze rozeznat...Moc mne tato odpověď neuspokojila a vycítil jsem i pediatrovu nejistotu v odpovědi... kdyby byl někdo hodný a trochu mi to vysvětlil.... Děkuji

  • 15. 11. 2013 22:39

    Autor (neregistrovaný)

    Vážený pane Filipe,

    pod pojmem "tichý přenašeč" si ve smyslu článků p. prof. Berana i jiných odborníků nelze představovat, že máte v krku pořád bakterii černého kašle. Jde o stav, kdy můžete onemocnět s velmi malými až podprahovými projevy pertusse a v tomto období můžete být infekční pro nechráněné jedince. Toto období ale netrvá nějak dramaticky dlouho a rozhodně nejde o totéž jako například celoživotní přenašečství nějakého onemocnění.

    Je otázkou, na kterou neznám odpověď, co udělá s hladinami protilátek takto mírně proběhlá pertusse u již dříve očkovaných jedinců?

    Je tedy velmi složité dávat si do vztahu hladinu protilátek s tím, jak vlastně bude právě váš organismus chráněn a reagovat na pertussi. Stejně jako nejistě vám odpověděl pediatr, musím nejistě odpovědět i já. Obávám se, že to, zda můžete být tichým dočasným přenašečem v případě onemocnění, to nelze předem zjistit. Otázkou je, jak by poté dopadly v těchto mírných případech a mírných formách výtěry? Kdo by je ale zase dělal u mírných forem?

    Více otázek než odpovědí....

  • 16. 11. 2013 20:39

    Filip (neregistrovaný)

    Děkuji za víceotázkovou odpověď :) Je až zarážející, že je toliko nevyřešených otázek ohledně očkování a jejich vedlejších účinků a ještě více zarážející je, že když se jenom zmíníte u doktora či pediatra, že máte silné pochybnosti o vhodnosti očkovat své 3 měsíční miminko z důvodu obavy jakým způsobem jeho ještě nezralý či nevyvinutý imunitní system zareaguje na tuhle "hexa koktejlovou párty", tak na vás kouká jako kdyby jste přišel z konspirační planety. Když jsem se rozpovídal zvlášť o každé z hexa modelek tak jsem měl pocit, že mě ani nikdo nechce poslouchat a také jsem se nedočkal ani slova protiargumentace až na jednu " Pane víte, že je černý kašel u dětí na vzestupu? Já: Ano vím ale nejsem si jist jestli mám riskovat vedlejší účinky očkování,na které může každý jedinec reagovat odlišně a ani nevím jestli je mé dítě přecitlivělé či alergické na některou z látek obsaženou ve vakcíně ze šesti různými antigeny nemocí + adjuvans bůhví jaké a požadoval jsem tedy alespoň imunologický test jestli je imunita dítětě v kondici. odpověď: že to mám zkusit někde na imunolgii, že není důvod a ani mi nemůže předepsat žádný test + dodala, že až mi miminko zemře na černý kašel tak si za ní nemám chodit stěžovat BUM! nechápal jsem nic!!! A hlavně podle některých studíí není ani jistota, že vakcína proti pertusi bude účinně chránit jedince při kontaktu s bakterií na ostro. Ještě mě napadla jedna otázka: Pokud je matka dítěte očkovaná (před více jak 3-12 lety kdy podle ofic. zprávy je již ochrana neaktivní ale podle mého názoru si imunitní systém zapamatoval tuto bakterii (takže pokud na ni narazí, tak ji dokáže rozeznat a vyslat signály k protiobraně) tím pádem by měla tuto informaci a protilátku předat dítěti matka prostřednicvím kojení?? Jestli jsou mé otázky hloupé nebo naivní tak se omlouvám, nemám v těchto směrech vzdělání ale nedá mi spát z jakého důvodu jsou tato témata u veřejnosti takto kontroverzní když se přeci jedná o to nejdůležitější co na tomto světě máme: ZDRAVÍ NÁS A ZDRAVÍ NAŠICH DĚTÍ!!!

    S pozdravem Filip

  • 18. 11. 2013 10:25

    Neverím mýtom o škodlivosti očkovania (neregistrovaný)

    Autor tohto textu dlhodobo predvádza obľúbenú praktiku odporcov očkovania: aby pôsobil dôveryhodne, odkazuje na oficiálny zdroj, z ktorého následne povyberá, čo sa mu hodí (cherry-picking), údaje prekrúti, ochorenie bagatelizuje a text doplní sugestívnymi otázkami. V čase zvýšeného rizika vzniku epidémie považujem šírenie takýchto správ za mimoriadne nebezpečné.

    Súbor, z ktorého čerpal grafy, dáva odpovede na väčšinu jeho otázok. Vysvetlenia odborníkov som zhrnula v tomto článku: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=176144612579776&set=a.147311735463064.1073741828.146752628852308&type=1

    Výborne zazdrojovaný je aj tento blog: http://www.hbockovanie.blogspot.sk/2013/11/hot-topic-cierny-kasel-pertussis-co-na.html

    Aha, a čo sa týka ďalšieho popierača kolektívnej imunity z tejto diskusie - pána Petra Tuhárskeho - tak ten bez akéjkoľvek vedeckej opory veselo odporúča zázračný vitamín C – aj na čierny kašel Recenziu jeho knihy o megaskorbickej liečbe nájdete tu: https://www.facebook.com/bezpecne.ockovanie/posts/175568412637396

  • 18. 11. 2013 11:20

    Autor (neregistrovaný)

    Vážená slečno či paní,

    četl jsem Váš článek a čekal jsem od něj po těchto velmi silných slovech opravdu mnohem více. Nedozvěděl jsem se ale nic nového. Tyto informace známe a máme - a uvažujeme s nimi, což se Vám asi nehodí do hezké teorie o škaredých odpůrcích očkování. Především milá paní - nikdo tady nebagatelizuje riziko onemocnění černým kašlem. To si velmi pletete pojmy nebo jste ten článek, na který zde reagujete, vůbec nečetla.

    Soubor SZÚ, ze kterého jsem čerpal grafy naopak nedává odpověď na mnoho velmi významných otázek a Váš článek poté již vůbec ne. To už hezčí (a opatrnější) je článek prof. Beraana v Medical Tribune, který jsem také odkazoval.

    Buďtě prosím natolik korektní (sama k sobě) a odpovězte tedy na tyto otázky tak jak na ně "znáte" svou odpověď, kteropu podle Vás úmyslně překrucuji:

    1.) Proč byl v letech 2009-2012 nejvyšší výskyt černého kašle u očkovaných dětí ve věku 14-19 let a nikoliv u neočkovaných novorozenců případně u neočkovaných seniorů?

    2.) Proč byl v letech 2009-2012 nejvyšší výskyt černého kašle u očkovaných dětí ve věku 14-19 let, ale již velmi výrazně nižší výskyt u očkovaných jedinců vě věku 22-28 let? (Ty populace jsou co do počtu zhruba stejné.)

    3.) Jaká vědecká informace vylučuje nebo hovoří silně proti tomu, že očkovaní jedinci mohou prodělat onemocnění černým kašlem jen ve velmi mírné formě a být po tuto dobu pro ostatní jedince infekční?

    4.) Co lze očekávat od přeočkování jedinců, kteří po 3-12 letech od očkování přestali být účinně chránění? Myslíte si, že lze použít stejné předpoklady a předpokládat tedy stejné výsledky jako v případě primo-očkování dosud neočkovaných malých dětí? Jako vědecké zdroje hovoří pro Vaše předpoklady?

    Rád si přečtu vaše odpovědi a ještě raději zdroje, které mi k těmto odpovědím odkážete. Pokud to bude ale na způsob Vašeho čelánku, tak mi to opravdu k ničemu nepomůže, to mi věřte...

  • 19. 11. 2013 9:17

    Neverím mýtom o škodlivosti očkovania (neregistrovaný)

    Pán Vavrečka,
    Napriek tomu, že nepíšete chvály na môj článok, nijak nevyvraciate žiaden z mojich pro-očkovacích argumentov. K Vašim otázkam:
    1, 2) Odpovede sú zahrnuté v oboch článkoch, ktoré som Vám poskytla: veková distribúcia výskytu ochorenia je daná nedostatočnou a komplikovanou diagnostikou v dospelej populácii, kde má ochorenie odlišný klinický priebeh a ochorenie je následkom toho podhlásené. Dospelí majú dostatočnú imunitu na to, aby sa u nich ochorenie nemanifestovalo tak závažne, ako u detí.
    Veková distribúcia nehovorí nič o závažnosti priebehu ochorenia v danej skupine. Až 75% hospitalizovaných v roku 2012 tvorili deti do 1 roka – t.j. deti neočkované, alebo neočkované úplne. U očkovaných má ochorenie ľahší priebeh http://po.st/HgQACx. Rovnako tak úmrtnosť podľa veku hovorí jednoznačne v neprospech neočkovania. Nízka incidencia u seniorov nie je výsledkom ich celoživotnej imunity získanej prekonaním ochorenia – prirodzená imunita drží síce dlhšie ako po očkovaní, ale maximálne 20 rokov http://journals.lww.com/pidj/Fulltext/2005/05001/Duration_of_Immunity_Against_Pertussis_After.11.as#P46

    A čo je najpodstatnejšie, kalkulovanie toho, koľko % z chorých tvorili očkovanci a koľko neočkovaní/či­astočne očkovaní, je vo vysoko preočkovanej populácii čisté “fallacy”. Korektná interpretácia epidemiologických dát vychádza z kalkulácie toho, koľko % neočkovaných a koľko % očkovaných v skutočnosti ochorelo – teda toho, aká je šanca, že ochorejú. Takýmto spôsobom sa dá dopátrať k tomu, že pravdepodobnosť ochorenia je u očkovaných detí podstatne nižšia ako u neočkovaných (a to až 25-násobne).
    http://justthevax.blogspot.sk/2012/08/washington-state-pertussis-outbreak.html http://archpedi.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1735653
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20929081

    Odmietanie očkovania jednoznačne prispieva k šíreniu ochorenia a znevýhodňuje neočkovaných http://pediatrics.aappublications.org/content/123/6/1446
    3) ako lekárovi vám nemusím osvetľovať známy fakt, že očkovanie nie je 100% účinné. Ani to, že hlavným cieľom plošného očkovania je zabrániť kolovaniu patogénu v populacii a tým znížiť šance na rozvoj ochorenia – či už vo forme symptomatickej, alebo asymptomatickej. To, že očkovanec môže byť zdrojom nákazy pre iných nijak nepopiera význam očkovania pre zníženie pravdepodobnosti, že sa tak stane. U očkovancov ochorenie prebieha častejšie asymptomaticky, to ich ale nerobí nebezpečnejšími pre šírenie ochorenia než sú neočkovaní. Je to aj vďaka tomu, že očkovaní, ktorí ochorejú, menej kašlú, alebo nekašlú vôbec.
    4) dodatočné preočkovanie detí okolo 13 roku veku je jedným z opatrení (ďalšími je napr. cocooning), ktoré môžu prispieť k zníženie incidencie v skupine, ktorá je najviac ohrozená - t.j. detí do 1 roka. http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2013/10/16/peds.2013-1747
    Ešte reakcia na Vašu poznámku o neznámom zdravotnom stave obetí:
    1) vek do 1 roka je sám o sebe rizikovým faktorom, keďže tieto deti a) nie sú očkované 2-3 dávkami, ktoré by im poskytli dostatočnú ochranu, b) komplikácie sú u nich najzávažnejšie,
    2) ak by tieto reálne obete mali nejaký nepriaznivý zdravotný stav, bolo by to dodatočným dôvodoom pre vytvorenie ich ochrany prostredníctvom kolektívnej imunity.
    DTaP vakcína je menej účinná ako DTP, čo je jedným z faktorov pre zvýšený výskyt ochorenia. To nie je nič nové pod Slnkom. Nekorekná interpretácia dát, ktorú uvádzate v článku však môžu viesť ľudí k veľmi mylnému a nebezpečnému záveru, že nedokonalosť očkovania ho robí neúčinným, či dokonca zbytočným.
    Záverom len dve jednoduché otázky na Vás:
    1) ako podľa Vás neočkovanie prispieva ku zlepšeniu situácie?
    2) akú prevenciu (ak nie kolektívnu imunitu dosiahnutú očkovaním) odporúčate?

    Na Vašu reakciu sa mimoriadne teším.

    Andrea

  • 19. 11. 2013 10:06

    JB (neregistrovaný)

    Milá Andreo, tuto vaši větu myslíte vážně?

    "U očkovancov ochorenie prebieha častejšie asymptomaticky, to ich ale nerobí nebezpečnejšími pre šírenie ochorenia než sú neočkovaní. Je to aj vďaka tomu, že očkovaní, ktorí ochorejú, menej kašlú, alebo nekašlú vôbec."

    Máte děti nebo někdo z vašeho nejbližšího okolí? Po narození se všichni příbuzní a známí chtějí podívat na miminko a reakce většiny matek je podobná: Přijďte, ale jen jestli jste zdraví!

    Jakýkoliv kašlající není vítaný, nejlépe ani nikdo z jeho domácnosti - to je myslím dost silná bariéra. Pokud přijde nakažený bez symptomů, tak si buď sáhne na miminko přímo, nebo aspoň mamince a tatínkovi potřese rukou, kterou vzápětí maminka strká miminku vypadlý dudlík ...

    Možná máte v zásobě hromadu studií, ale selský rozum se poněkud vytrácí ...

  • 19. 11. 2013 11:17

    Autor (neregistrovaný)

    Milá Andreo,

    pořád Vám něco trošku uniká. Ten článek vůbec nebyl (ještě) o odmítání očkování proti černému kašli. Příliš rychle si nasazujete černé brýle. Ten článek byl "pouze" o nesprávně a neúplně provedené mediální interpretaci současných skutečností kolem zvýšeného výskytu černého kašle. Média vyvolávají v četenářích vysloveně nesprávné předpoklady - na což jsem chtěl poukázat. Osobně mám velký problém a jsem zatím ambivalentní k očování právě proti černému kašli a proti spalničkám. Ale ještě hodně jsem toho nepřečetl a na ty dva články si proto dám ještě čas. Netroufal bych si je nyní napsat. Vy mi trošku podsouváte názory a závěry, které nemám a které jsem zatím neprovedl. (To jen k předjímání věcí.)

    Skutečnost, že u očkovaných má černý kašel možná pouze "mírnější průběh" je sama o sobě skutečnost velmi významná, se kterou se až dosud vůbec nepočítalo. (Někdo to nevěděl nebo nám někdo lhal - což jsou vážné známky toho, že ten Někdo nemusí vědět mnoho dalších věcí, nebo může lhát v mnoha jiných věcech. To nás musí zarážet apriori již v tomto rozměru dané skutečnosti.)

    Ani s tou korektní interpretací dat nemáte tak úplně pravdu (Viz Vaše "fallacy".) Vaše úvaha především zcela pomíjí právě tu velkou skupnu očkovaných, kteří prodělají černý kašel mírně a proto se na ně nepřijde - nebudou zjištěni. Čísla Vašim úhlem pohledu by byla tedy strašně zkreslená. Já jsem uvedl jen absolutní počty výskytu černého kašle u očkovaných a neočkovaných, což samozřejmě vyžaduje další interpretaci v souvislostech, ale především tento způsob ještě sám o sobě nic neskrývá (proto jsem jej zvolil). Možná lepší volbou by bylo sledovat samostatně, jak nám narůstá incidence černého kašle u neočkovaných a u očkovaných a porovnávat tyto grafy navzájem. Interpretace těchto dat však již také bude složitá (laikům obtížně verifikovatelná a dostupná).
    Takže to Vaše "nejpodstatnější" mi opravdu nejpodstatnější nepřijde. Nepřesvědčila jste mne o své variantě práce s daty jako o variantě správné a relevantně vypovídající o objektivní skutečnosti.

    Pravděpodobnost onemocnění černým kašlem u očkovaných je opět problém, který nelze takto zjednodušit. Vůbec nezpochybňuji, že u očkovaných dětí je situace lepší než u neočkovaných. (To bych byl opravdu blázen.) Uvádíte 25tinásobně lepší. (??) A to myslíte 1 rok po očkování nebo 10 let po očkování? To je přece údaj dynamický s předpokládatelným poklesem. Nelze takto vypíchnout jednu izolovanou hodnotu. MUseli bychom hovořit (a to by bylo fér), že cílem očkování celé populace proti černému kašli, je ochránit děti ve věku 0-5 let aby tuto nemoc nedostaly, protože v tomto věku hrozí vážné průběhy a úmrtí. A poté - to už očkovanec sám zdaleka tolik nepotřebuje a očkujeme jen kvůli kolektivní imunitě. - Takovou nějakou fér řeč bych rád slyšel. Tedy: Od kolika let věku už neočkujeme očkovance - rozumně - kvůli benefitu jeho samého, ale kvůli benefitu malých neočkovaných dětí z kolektivní imunity? (Zajisté velmi dobře víte, proč tuto kvantifikovanou informaci veřejnosti nikdo především vydat nechce.)

    A ještě velmi významný fakt. Vaše úvahy nepočítají s tím, že se nám obměňuje populace starších ročníků a seniorů. Tito lidé (dnes 40%) nebyli nikdy očkování ale z velké části černý kašel prodělali. (Mají přirozenou imunitu a nepředsatvují pro novorozené děti riziko.) Tuto populaci začíná ale nahrazovat populace "očkovaných" starších lidí, kteří už žádnou imunitu nemají nebo jen nižší a o to snadněji budou černý kašel přenášet. Již tento populační posun zvyšuje riziko pro novorozence sám o sobě. (Jsou-li informace o 3-12 letech účinku vakcín pravdivé.) Přeočkování není deus ex-machina. Máte vědecké informace o tom, jak bude fungovat přeočkování proti černému kašli u 40-55 letých osob, které již očkovány jednou byly? U jakého % očkování selže, a jak dlouho vydrží? Budeme snad muset tuto populaci přeočkovávat co tři roky jako u klíšťové encefalitidy? Spočítejte si náklady!

    Proto se vrátím na počátek problému: Neházejte mne (zatím) mezi odmítače očkováníproti černému kašli. Pokud jsem prezentoval nějaký zatím jistější názor, tak svou velkou pochybnost o tom, že současná situace se zvyšující se incidencí černého kašle je řešitelná přeočkováváním starších ročníků. To si myslím, že je naprostý eufemismus a měli bychom mnohem pečlivěji anylyzovat skutečnou příčinu, co se to vlastně stalo a hlavně proč?

    A to jsou věci, které Vám chybí ve článku i v následné reakci. Zkuste je doplnit. Já odpověď neznám.

    Proto pokládám ještě jednou otázku:

    Proč je mezi očkovanými výrazně nejvyšší výskyt černého kašle ve věkové skupině 10-19 let a nastal právě nyní, když očkujeme už od roklu 1958? (A ten pík v grafu se nám každý rok hezky o rok posouvá.)

    Takže nevím jestli jsem Vás svou reakcí právě potěšil...

  • 19. 11. 2013 11:50

    P (neregistrovaný)

    tak presne takovyhle advokaty pharma business potrebuje. takovy, ktery se budou ohanet cisly produkovanymi zainteresovanymi institucemi. dneska neco jako objektivni udaje skutecne zachycujici realitu neexistuji. kdo by asi takove rozsahle statistiky delal, za co a proc? k odpovedi staci zakladni ekonomicke uvahy.
    proto jsou Vase dlouhatanske vykriky s par odkazy opravdu zbytecne. pokud jste takovym priznivcem ockovani, jiste si ho muzete doprat Vy sama v hojnosti :) osobne si myslim, ze pokud byste sla u tema ockovani vice do sirky a hloubky, tu "hojnost" byste si treba u sveho ditete sakra rozmyslela.
    Jinak Vase zapaleni je obdivuhodne, az mimoradne, vzhledem k tomu, ze papouskujete docela snadno manipulovatelne informace nebo veci, ktere stejne nelze prokazat.
    kdyz se odprostite od ruznych publikovanych zprav (ktere zpravy publikuje business?) a presunete se k realnemu fungovani naseho tela (tedy k tomu malu, co se o nem doposud skutecne vi), bude mit Vase zapalenost vetsi uzitecnost

  • 18. 11. 2013 17:29

    Obludný bludař (neregistrovaný)

    Na FaceBooku nelze (pro mne reagovat) tak jen tady vás chci ubezpečit že nejen že lze přežít dávku 30g/den/70-80kg (což bude to vaše 300x násobně), ale naopak si vzít i dávku přes 150g/den/70-80kg a cítit se jako superman aniž by to tělu jakkoli uškodilo.

    Kromě toho vás mohu ubezpečit, že při obou zde uvedených dávkách, ať již je budete užívat z jakéhokoli zdravotního důvodu, pocítíte již i uzdravení v oblasti těla kvůli které jste vůbec tak obrovskou dávku kyseliny askorbové nekonzumovali. Předpokladem je, že tělo ho potřebuje a dostanete se na hranici střevní tolerance (předposranost).
    Já například ještě i dnes, při dlouhodobé každodenní konzumaci dávky 8-15g/den, pociťuji při zvýšené nárazové dávce (děje se párkrát ročně) píchání v žilách na nohách, které ale během pár hodin zmizí (předpokládám že něco v mých žilách se napraví) a následně vždy začnu vnímat mnohem lepší prokrvení očí i nohou (očí je ale výraznější) které zůstane zachováno a pozorovatelné ještě velmi dlouhou dobu, i když již budu na "normální dávce".

    **

    Dále mi vadí, že když se oháníte organickou chemií. Měla být zmíněna alespoň ještě kyselina dehydroaskorbová na kterou se kyselina askorbová okysličuje. Což je vratný děj (jde o velmi důležitý redoxní systém umožňující působit jak oxidačně tak redukčně) a naše tělo v tomto světe mnohdy přežívá jen díky dokonalosti s jakou dokáže člověk kyselinu askorbovou recyklovat. K tomu, k ochraně kyseliny askorbové, k pokrytí zvýšené biologické potřeby a aktivity souvisejících biologických procesů je však tělu potřeba poskytnout celou řadu cenných látek, které však běžná denní strava již dávno neobsahuje (lidé jedí mizerně).


    Někteří lidé popisují vitamín C také mizerně, doufám že jen z neznalosti.
    Například jakýsi Honza Trávníček (o toho kopcolezce snad nejde, podle popisu svých problémů...), který propaguje jakési přípravky na snížení homocystejnu dokonce tvrdí že kyselina askorbová je jen část molekuly vitamínu C (naráží na rutin a ostatní flavonoidy) a působí silně antibioticky, ale prý zabíjí i prospěšné bakterie.
    Podle mne megadávku, kterou popisuje (od 15-20g/den/70-80kg) nikdy nevzal a o střevní toleranci také nic neví. Jinak vás ale směřuje velmi správným směrem, vitamín C potřebuje ochranu, potřebuje zvýšit příjem i jiných biologicky cených látek, ideálně přímo stravou. Ona totiž většina těch zvířat která si nedokáží kyselinu askorbovou sami syntetizovat (podobně jako člověk) má stravu dostatečně bohatou na tuto látku (člověk ne a nachází se neustále ve stavu těsně před vážným poškozením ostatních funkcí těla).

    Nedá mi to a musím se na tomto místě vyjádřit k homocysteinu. Web pana Trávníčka kvůli informacím nehledejte, jsou mnohem kvalitnější (on jen informace vykrádá a vše zbytečně desetkrát opakuje), zkuste třeba přímo pana Erbena (http://www.karelerben.cz/).
    Ona totiž kyselina askorbová (ve vyšších dávkách) velmi výrazně snižuje homocystein (jinou metodou než je normalizace metabolismu, kterému chybí důležité živiny/vitamíny - B6, B12, B9/11). Kniho o vitamínu C (http://rizikaockovania.sk/dok/Vitamin_C-liecba.pdf http://rizikaockovania.sk/dok/Vitamin_C-liecba.epub) se o tom nijak zásadně nezmiňuje (novou verzi která musela nedávno vyjít nemám projitou), ale již jen tento mechanismus může dokázat hotové zázraky.
    Osobně od té doby co doplňuji potravu tak abych lépe odbourával homocystein (původně jsem nevěřil že mohu být také postižený) přijímám také znatelně méně vitamínu C a obojí mechanismus se podle mne velmi dobře doplňuje. Doporučuji tuto kombinaci všem, lidem kteří hlídají každých gram vitamínu askorbové pak obzvlášť. Dobře to působí i na zvířata, která by jinak odmítla kyselinu askorbovou pozřít.

    Abysme tu jen nemluvili obecně (narazil jsem na to, že někteří lidé nedokáží z anglických studí vytáhnout jaká byla dávka vitamínů chybějích nám v potravě)... I těch českých studií je mnoho, ani se mi nechtělo věřit kolik, na to že se o problému vůbec nemluví. Zde jsou některé testované postupy.

    Crdce-cévy (akutní problémy): kys.listová (B9/B11) - 1mg, pyridoxin (B6) - 25mg, kyokobalamin (B12) - 0,5mg

    Neplodnost (užívat minimálně 3 měsíce před oplodněním): kys.listová (B9/B11) - 0,4mg, pyridoxin (B6) - 2mg, kyokobalamin (B12) - 0,25mg

    Epilepsie (dlouhodobé, 60 měsíců, snižování homocysteinu který může být spouštěčem - během sledování žádný záchvat): kys.listová (B9/B11) - 1-5mg, pyridoxin (B6) - 5-10mg, kyokobalamin (B12) - 0,3mg

    **

    Obecná dávka: kys.listová (B9/B11) - 0,8mg, pyridoxin (B6) - 20mg, kyokobalamin (B12) - 0,5mg

    Dlouhodobá dávka poloviční (i menší, záleží na stravě), vhodné doplnit ještě o riboflavin (B2) který by měl omožnit pozvolnější zpracovávání všech těchto vitamínů skupiny B tělem a jejich zbytečné nevyloučení. O vitamínu B12 najdete různé story (zejména na webech vegetariánů), jako třeba že jednorázová dávka 0,5mg a dávka pod 0,01mg jsou srovnatelné (díky omezené vstřebatelnosti, potřebám těla,...) ale neberte to vše doslova a přemýšlejte u toho. Podobně se argumentuje například i u vitamínu C i těch ostatních (doktoři vám budou tvrdit něco o drahé moči a zatížených játrech a ledvinách).

  • 18. 11. 2013 18:03

    Obludný bludař (neregistrovaný)

    Vzkaz pro Petra Tuhárského, pokud sem zavítá:

    Díky za opravu toho problému s obrázkem "obalu". Tahle revize se zdá se bez problémů.

    Ty slíbené zkušenosti. Je to zatím komplikované. Navíc Googlu nevěřím ani že nejsou ďábel, a nebudu tedy mít ani v nejbližší době použitelný e-mail.

    Pokud bude v knize kontakt, když na něco opravdu zásadního narazím tak dám vědět.

    O homocysteinu jsem vás chtěl informovat, pokud jste na něj již nenarazil sám. Myslím že zmíňka, zde na Vitilii, bude dostatčným podmětem.
    Existuje spousta zajímavých studií (a vy si v nich libujete). Ale spousta studií se také, pro mne z nepochopitelných důvodů, zabývá jen snižováním homocysteinu a vůbec nesledují prvotní problémy pro které k jeho snížení přistoupily - o těch, popravdě řečeno, nevím co si mám myslet.

    Není však opět nad praktickou zkušenost. Nevěřil jsem jak lze snadno některé věci, dlouhodobého charakteru (s kterými se jinak nedá nic dělat) napravit a změnit směr.
    Správnou dávkou uvedených doplňkových vitamínů lze u zdravého člověka velmi snížit megadávku vitamínu c v případě potřeby. Zdá se že v případě nemoci (nerovnováhy v těle) se hladina homocysteinu značně zvyšuje a je dobré nepůsobit jen zvýšenou dávkou vitamínu C. Například nižší megadávku (asi 20g/den/70-80kg) lze díky uvedenému snižování homocysteinu, dodáním tělu potřebných vitamínů skupiny B, zredukovat na mírnější dávku (například 15g), což může přinést jak úsporu tak i mnohem větší efekt při "léčbě". Podle některých studí snížení homocysteinu umožňuje i lépe fungovat klasickým lékům.

    Jinak mne značně mne děsí že tak obrovský deficit něčeho zásadního v potravě, lze způsobit (i u lidí nestandardně se stravujících) prostým působením člověka na přírodu a zhoršováním.
    Nedávno jsem tu zmiňoval jak byla hospodářská zvířata krmena ještě za války a jaké nic dostávají dnes...
    Cílem nás všech nesmí být jen příjem vitamínů ale buďto i přizpůsobení se člověka (a nejde jen o člověka ale celý křehnoucí systém přírody) mizerné stravě, nebo dovolením ekosystému aby se obnovil (obojí současně se zdá být nezbytné).

  • 18. 11. 2013 19:18

    Autor (neregistrovaný)

    Vážený pane OB,

    jsem od přírody primární skeptik ke všemu "takto jasnému" a proto bych to chtěl vyzkoušet sám na sobě. (Nevím pouze, co mi je, ale něco se uvnitř určitě už najde.)

    Proto bych měl tento dotaz: Kde koupím v ČR 1 Kg vitaminu C v přijatelné kvalitě? Respektive kolik bych jej měl koupit a jak si "naordinovat" základní testovací kůru?

    Děkuji za odpověď.

  • 18. 11. 2013 20:52

    Obludný bludař (neregistrovaný)

    Vy jste pane Vavrečka trpělivý člověk (já také) a vám bych doporučil přečíst si celou Petrovu sbírku. Ale připouštím, žee je to náročné, já také dočítal až běhe první aplikace (při nemoci).

    Pokud chcete "léčbu" (je to nejvhodnější pojem ale neodpovídá) kyselinou askorbovou vyzkoušet, zkoušejte na nějaké nemoci, nebo nedostatečnosti, která vás aktuálně postihla, znáte ji i běžný průběh, a je vhodné nasadit právě vitamín C.

    Můžete koupit například Vitamín C od firmy Vitar (měl by to být přímo výrobce ne jen ten produkt balit - viz jedna z dřívějších debat). Je to čistá kyselina askorbová v ceně 100 g do 80 Kč. Více neplaťte (za žádnou cenu) nebude nikoho přeplácet, ať si nezvykají. Já kupuji běžně za 77 Kč.
    Je dobré uvažovat minimálně ještě o rutinu (či větším množství pohanky ve stravě), výborný je silný šípkový čaj (minimálně 0,5 litru na den - tak 15 velkých, drcených šípků). Při šípcích vnímám lepší prokrvení očí nejvíce.

    V případě řešení akutní nemoci, budete možná opravdu celý kilogram potřebovat. Ale čistě z výzkumných důvodů vám doporučuji i vysadit léčbu brzy, což vlastní léčbu pravděpodobně značně prodraží (doufám že jste četl o těch stovkách až tisícech eur těch šarlatánů co si říkají Lovci Šarlatánů) ale je třeba znát efekt přerušení dodávání vitamínu C a vyvarovat se ho - obzvláště při léčbě cizích lidí kteří nepodávají adekvátní zpětnou vazbu. Stejného zmaření účinku dosáhnete při špatném časování.

    Příklady (vše uváděno na člověka o hmotnosti 70-80 kg, muži a ženy se zásadně neliší):

    Začínající nachlazení, rýma, kašel,...
    - vezměte nejméně 6-8g
    - nejlépe za půl hodiny (maximálně však do hodiny) 4g
    - pokud se rýma zastavila vezměte pro jistotu ještě za hodinu nejméně 2g a na noc další 2-4g

    Pokud se rýma nezastavila, nebo máte již vážnější stupeň poškození těla. Změňte schéma přibližně na 2g každou půl hodinu až do bodu kdy dosáhnete střevní tolerance (v odkazované knize, revize odpovídající 460-ti stranám, je to popsáno na straně 89 - Tolerančné ústne dávkovanie a pak tam někde ještě Petr uvádí vlastní postřehy a zkušenosti). Pak doporučuji podívat se na přehled nemocí, do grafů na straně 90 a udržovat se na dávce těsně před posráním (ona toleranční dávka), přičemž je nutné správně časovat užívání vitamínu C podle uvedených grafů (například při pořádném nachlazení není možné přijmout méně než osm dávek vitamínu C během dne, většinou je potřeba více - to vše tělo ucítí, ucítíte i ráno vynechanou noční dávku a tělo se začne samo podvědomě budit, dokud bude nemoc významná, abyste mu ji dopřál).

    Pokud však užíváte vitamín C dlouhodobě, nutnost podstoupit takovouto mega-léčbu u vás pravděpodobně ani nenastane.

    Doporučuji ještě zkusit ty vitamíny B v uvedených obecných dávkách. V případě nemoci klidně i 3x denně (ale spolu s ostatními vitamíny skupiny B, třeba ve formě pivovarských kvasnic), poté jen jako doplněk stravy (klidně jen občasný).

    Při určitém množství přijímané kyseliny askorbové může proti plynatosti pomoct dostatečné množství tekutin do kterých vitamín C rozpoštíte. Já běžně na jednu dávku používám asi 2 dcl, vitamín míchám (plastem) vždy čerstvý.

    Dají se "léčit", ale i další neduhy. Například problémy s kůží: seborea - zlatý stafilokok (kteří se podporují), atopický atopický ekzém (ten se ale léčí v podstatě jen vnitřním užíváním), různé záněty spojené s ochlupením,...

  • 18. 11. 2013 21:23

    Obludný bludař (neregistrovaný)

    Ještě jsem chtěl uvést že z počátku jsem se bál jak překyselení organismu (nestalo se a není potřeba ládovat se vápníkem ani nic podobného), tak poškození zubní skloviny. To opět nenastalo ale pro jistotu si vždy vypláchu ústa (a polknu) vodou kterou jsem vyplachoval i sklenici od vitamínu C. Jinak je vitamín C vhodný právě při krvácejích dásních a paradentóze.

    Jinak je ještě třeba vzít v úvahu (z dlouhodobějšího hlediska), že se v těle mění metabolismus. Tělo již nemusí pracovat stejně jako před dodáváním vitamínu C a bude možná potřeba změnit celý jidelníček aby dostalo co potřebuje. Jinak se také potenciál vitamínu C nemusí vůbec projevit. To platí o všech látkách které dávámě tělu, jak o potravě, tak umělých modifikátorech metabolických a buněčných procesů.

  • 20. 11. 2013 14:07

    Obludný bludař (neregistrovaný)

    Ještě jsem si pane Vavrečka vzpoměl na jednu věc (kterou jsem již zapoměl protože nestonám a nemusím se tím vitaminem C léčit. Chápejte jde o dva režimy: v knize popsáno jako farmakologický (využití vitamínu C pro léčbu podle poznatků ortomolekulární medicíny) a genetický (dodání tělu přirozené množství hormonu/vitamínu, který má problém si vyrobit), ten třetí nemá cenu zmiňovat (jde jen o podskupinu).

    Jde o to, že když jsem začínal, tak jak jsem uváděl, že jsem se bál překyselení. Měl jsem nakoupen i vápník, hořčík. Později i zinek.

    Mohu potvrdit, že vápník a horčík umožňují o mnoho zvýšit toleranční mez. Někdy se to může hodit.

    **

    Dále bych vás chtěl odradit od vitamínu C s postupným uvolňováním, obecně od jakékoli tabletované formy (která obsahuje spoustu příměsí).
    Začínal jsem tak také. Jednak se snadno předávkujete a vzápětí poddávkujete, vůbec to nejde kontrolovat. Navíc to může nejednoho člověka, bez zkušeností, zcela odradit (nedostaví se výsledek, jen problémy, nemá nic pod kontrolou). Opravdu hrozí průjem (jsem si jistý že příjde) a s největší pravděpodobností nebude vůbec způsobený kyselinou askorbovou, ale nějakou příměsí. Vůbec o tom neuvažovat při nasazení vitamínu C jako léku (farmakologický koncept).

    Od té doby co užívám čistou formu, tak jsem větší dávku v tabletách zkusil jen jednou a měl jsem z nějaké té příměsi vyrážku.
    Ty tablety jsou dočasně přijatelné když někam pojedete a budete potřebovat tak do 6-8 g během 24 hodin a to jen krátkodobě (den, maximálně dva).

  • 19. 11. 2013 17:54

    Peter Tuhársky (neregistrovaný)

    Vážený čitateľ, ďakujem za odozvu.

    Ohľadom črevnej flóry, myslím, že dlhodobé hnačky by ju mohli poškodiť, ale samotný vitamín C asi nie. Nedávno som čítal štúdiu, kde hodnotili vplyv vitamínu C na kolonizáciu patogénnych a priaznivých baktérií. Hoci samozrejme neskúmali celú šírku mnohých desiatok druhov, ktoré sa v črevách nachádzajú, u vzorky (myslím, že to boli klostrídie vs laktobacily) im vyšlo, že vitamín C potláčal nepriaznivé a podporoval priaznivé osídlenie. Pokúsim sa to pohľadať. Samozrejme, chcelo by to informácie v širokom rozpätí dávkovania. Osobne ma táto otázka zaujíma, hoci nemám v súčasnosti čas na hlbšie rešerše.

    Mimochodom, aké tisíce eur ste mali na mysli?

  • 19. 11. 2013 18:39

    Obludný bludař (neregistrovaný)

    Původně jsem začal reagovat na sérii článků (teprve poté jsem zjistil že je nová revize dokimentu a našel odkazy na Slobodný Vysielač). Jeden z nich, zaměřený na Lovce šarlatánů (https://www.facebook.com/bezpecne.ockovanie/posts/175568412637396), se snaží problematiku užívání vitamínu C posunout rovnou do té nejdražší možné roviny (navíc zřejmě neefektivního intravenózního podávání).
    Podle mne se snaží rovnou zájemce odradit a zastrašit, k čemuž používají i cenu. A zde dospěli výpočtem k měsíční léčebné dávce 1000 EUR.

    Myslím, že nemá cenu ten článek ani číst, protože lidi ho stejně číst nebudou a tvůrce o jeho celkové zvrácenosti a špatném přístupu nepřesvědčíte.

    **
    Mne osobně ta problematika střevní mikroflóry zajímá také. Celkově ten antibakteriální mechanismus. Myslím že jde o více mechanismů, není to podle mne vůbec dostatečně prozkoumané. Naštěstí není problém to vyzkoušet a odhadnout zda to škodí nebo ne.

    Dále mne velmi zajímá jaké jsou výzkumy ohledně nápravy toho našeho špatného genu. Kdyby byly nějaké nové informace, nezapomeňte je prosím do knihy přidat. Děkuji.

    **

    Chtěl jsem vám to napsat soukromě, ale risknu to a napíši to sem. Je možné, že to snížení homocysteinu mi umožní snížit tu dávku vitamínu C až na polovinu dřívější dávky (kterou jsem již samotnou během roku postupně snižoval). Pociťuji již delší dobu že se mi stále větší množství vitamínu C nevstřebává (vzrůstá plynatost), přestože přijímané množství snižuji. Já se tedy každý den modlím aby mi Gaja napravila nefunkční gen, tak že by...

    Budu si asi muset udělat C-průplach a ohodnotit se. Akorát nevím zda nemám před tím (když mám momentálně nadbytek) například na den úplně vysadit. Jde to beztrestně, v poslední době jsem s tím záměrně experimentoval. Ale experimentoval jsem i s přetížením těla chladem (obrovská zátěž: akorát se mi krátkodobě začal vracet exém na ruce - máchal jsem je celé hodiny v ledové vodě, a udělala se mi zima což byl signál přestat experimentovat), což jsem také ustál s pomocí zvýšených dávek vitamínu C. Tak nevím zda jde o nějaké rozkolísání metabolismu, nebo opravdu potřebuji výrazně snížit dávku.

    Když na něco zajímavého narazím tak pošlu mail. Ale bude to až časem.
    Minule jsem vám slíbil informaci ohledně zkušenosti se suplementací těla jódem, ale část zkušeností již sám zapomínám (na žádný správně zaměřený server ve správnou dobu mi to nedovolili uložit) a protože tímto procesem již asi znovu nikdy neprojdu (potřeby mého těla jsou dnes naprosto odlišné) říkám si zda se mi vše jen nezdálo.

    V každém případě, díky za váš čas věnovaný této problematice a hodně zdraví.

  • 2. 12. 2013 16:15

    Obludný bludař (neregistrovaný)

    Ještě jednou chci upozornit, že uvedený návod je/byl orientační, pro lidi kteří kyselu askorbovou běžně nekonzumují. Někteří lidé prostě potřebují přesné a konkrétní návody...

    Sám jsem ale právě prodělal prochlazení a pokoušela se o mne nemoc tak mohu popsat odlišný postup.

    Jsem dlouhodobý uživatel kyseliny askorbové v množství 8-15g/den (běžně 12g/den).
    Ihned po prochlazení jsem si vzal mimořádnou dávku 4g a za půl hodiny další 4g. To jsem ještě žádnou nemoc nepociťoval.
    Po asi hodině bylo jasné že to nachlazení bylo značné a nebude bez následků a tak jsem vzal další 4g a sledoval že jednak nastala plynatost a jednak že i přes kvanta vitamínu C pociťuji narušení zdraví (zatím nejasného původu, jen takový pocit). Rozhodl jsem se udržovat se na hranici zvýšené plynatosti (je to nepříjemné ale ještě to není těsně před průjmem, ale o stupínek níže) což u mne znamenalo 4g/3hod (kdo nebral lék každou hodinu, neuvěří jak je to otravné ale i účinné).

    Celý večer byl v pohodě jako by se nic nedělo. V noci (během noci jsem se samovolně probudil abych přijal dvě dávky) jsem měl teplotu a lehce mne škrábalo v krku. Nicméně ráno jsem byl zdravý a i plynatost naráz zmizela (snad tělo spotřebovalo všechen doposud přebytečný vitamín C za střev).

    Suma sumárum, za dvanáct hodin od podezření se mé tělo s nemocí vypořádalo za podpory vysokých dávek vitamínu C a já přešel na standardní dávku 12g/den. Můj režim byl běžný akorát jsem trpěl zvýšenou plynatostí.
    Myslím si, že tento model je lepší než úplně inaktivovat zdroj nákazy vysokými dávkami kyseliny askorbové (nebo jak to vlastně probíhá). V tomto případě bylo stále zřetelně vidět, že imunitní systém těla s nemocí bojuje.

  • 18. 11. 2013 21:38

    Obludný bludař (neregistrovaný)

    Jinak pokud vám opravdu nic není, můžete si zkusit udělat C-sprchu (str. 289). Jednou za čas může být asi velmi prospěšná.

    Pravděpodobně se vejdete do 50g (40 Kč) a můžete pro všechny ihned ověřit že střevní mikroflóru nepoškodíte a zároveň si udělat představu o svém aktuálním zdravotním stavu.

    Je dobré začít brzy dopoledne, může to trvat docela dlouho (musí téct opravdu již jen voda).

    Tuto procedůru shledávám sám nepříjemnou (a podstupuji ji minimálně), ale věřím že může být někomu prospěšná. Klidně bych ji u sebe nasadil právě při střevní disbalanci (mírná otravy, běžní drobní paraziti typu červů, mikroorganismy), ale já mám zažívaní a trávení naštěstí ve výborné kondici a takovými stavy netrpím ani když pozřu co jsem neměl.

  • 18. 11. 2013 22:04

    Obludný bludař (neregistrovaný)

    Také můžete zkusit nacpat vitamínem C nějakého feťáka. Jestli jej naštvete určitě se ozve. Ale nevím, kdy vždy to bude zabírat, nebo kdy ne.

    Před omamnými účinky konopí vitamín C (v dávce asi 14-15 g vitamínu C/den/70-80kg) ochrání, ale vypozorovat všechny souvislousti je běh na dlouhou trať.
    Ony jsou celkově "omamné" účinky konopí velmi zláštní a dají se ovládat i jinak (člověk který se nechce uvolnit se prostě neuvolní). Vyjímkou je silná dávka canabidiolu, která člověka prostě uzemní (přinejmenším mu může značně poklesnout tlak krve), ale nebude již omámen. Těžko se to popisuje, konopí nevyvolává halucinace, ale o jiný stav vědomí a vnímání těla. Někdo zažije jen "otřepání a rozžhavení nervů", jiný si to doslova užije. Podobně jako únava se nemusí vytratit ani všechny složky euforie kterou vyvolá naopal zase rostina s větším obsahem THC.

  • 18. 11. 2013 23:34

    Obludný bludař (neregistrovaný)

    Můžete zkusit ovlivnit i bolesti velkých kloubů a páteře. Funguje to výborně a zdá se že to i trvale uzdravuje.

    Musít ale přiznat, že jsem to vždy zaznamenal jako vedlejší efekt řešení jiného problému. U sebe jsem měl po prvé měl pocit jako by mi špatné koleno začalo "podšplichovat" (voda v koleně), ale od té doby je už zdravé.

    Pokud se stav nelepší zaměřte se opět na homocystein a doplnění vitamínu C. Teď hovořím například o chronických bolestech kyčlí (ale i křečových žilách, a prý i hemeroidech). Možná budete překvapený, už za jeden den, maximálně dva (nemohu to garantovat ale tak je to v mém okolí při dvounásobku uvedené běžné dávky vitamínů B - po omezenou dobu a vitamínu C).

    P.S.
    Pokud vám něco pomůže, podělte se s lidmi. Nebo alespoň rodině (tedy "ne-odborníkům") nezakazujte o svých vlastních zkušenostech mluvili s jinými lidmi.

  • 20. 11. 2013 17:49

    Obludný bludař (neregistrovaný)

    Těch 50g vám na dokonalou C-sprchu (nejde o klystýr protože vše probíhá přirozenou cestou) stačit nemusí.

    Zrovna to podstupuji. Hranice k prvnímu průjmu byla 18g, beru 2g co 15 minut. Tento průjem zásadně uvolní a vyprázdní střeva a zbavíte se většiny nebo všech nepříjemných křečí v břiše a střevech, nebo alespoň já. I tlak se mi zvýší.
    Druhý, již vodový, průjem při 48g, ale stále jsem nedosáhl optimálního stavu, který zřejmě nastane na potřetí (u mne to bývá někdy již na podruhé).

    Proč sem ty nechutnosti píši. Existuje riziko, že pokud se spokojíte s běžným průjmem, všechen zásadní hnus vám ve střevech zůstane. Když už to člověk podstupuje, tak to musí mít smysl.

    Pokud chcete ovšem poznat opravdovou sílu vitamínu C je lepší začít s léčbou nemoci. Začít zdravý je určitě prospěšnější a vhodnější, ale abyste nám pak věřil...

    Navíc tahle procedura (C-průplach střev) je opravdu nepříjemná (minimálně pro mne), a možná se vám při ní i dostaví různé efekty jako je třeba spuštění rýmy.
    Nevím jak ostatní, ale já u toho vůbec nejím a mám i málo pohybu (čekám průjem), takže mám i nezvykle nízký tlak krve.

  • 20. 11. 2013 18:35

    Obludný bludař (neregistrovaný)

    Jestli máte přístup k jódu (nastudujte si patřičnou kapitolu sám) může být užitečné například den před procedurou průplachu příjmout jód a zbavit tělo některých jiných, nežádoucích, kovů.

    Je to jen možnost, situace která u každého nemusí nastat a pokud i nastane tak nemusí dojít k nahrazení za jód v oblasti těla která to opravdu nejnutněji potřebuje. Záleží na saturaci jednotlivých orgánů a částí těla jódem.
    Po přečtení všech kapitol kolem jódu budete snad moudřejší, je tam popsáno i dost konkrétních situací.

  • 21. 11. 2013 9:41

    Obludný bludař (neregistrovaný)

    Tak jen pro úplnost. Spotřeboval jsem 108g. Zabralo mi to prakticky jeden celý den. Nejedl jsem asi 36 hodin (1,5 dne). Dnes po snídani je mi už úplně fajn.

    P.S.
    Kdo má citlivější konečník, může zvážit jeho ošetření mastí ještě před koncem procedury.
    Ošetření až po skončení procedury může být pálivé a obejdete se i bez něj. Já ho shledávám jako prospěšné a po čase ulevující (zpočátku však velmi nepříjemné).

  • 21. 11. 2013 22:02

    Obludný bludař (neregistrovaný)

    Pokud sem pane Tuhársky ještě zavítáte, jen podnět k úvaze...

    V knize uvádíte že aktuálně testované genetické potřebě odpovídají asi 3/4 z množství které vyvolá průjem. U mne tedy 13,5g (0,56g/hodinu).

    Chtěl bych poukázat na rozdílnou mez vyvolávající průjem v závislosti na nacpání střev.

    Já například před prvním průjmem (18g) asi 15 hodin nejedl a ještě jsem byl ráno normálně na záchodě.

    Přesto je vidět znatelný nárůst množství které bylo nutné pro vyvolání druhého průjmu (48g, tzn o 12g více).

    Třetí průjem není tak jednoznačný (nešlo vše úplně naráz) ale i tak počítám s asi 30g navýšením oproti tomu co bylo potřeba na první průjem.

    **

    Vám pane Vavrečka zase chci říci abyste si uvědomil že já jsem teď spořádal asi 100g během 12,5 hodiny (8g/hodinu) a tělo to nebylo schopno pojmout.

    Nemocný člověk klidně může potřebovat i 150g během 24 hodin (6,25g/hodinu) i více a žádný průjem u něj nenastane. I když podle knihy se již pohybujeme mimo genetický koncept.

    Jak jsem uváděl jak zastavit nachlazení. To spotřebujete během hodiny klidně i 12g a nic vám to neudělá, dokonce pravděpodobně stále ještě nepokryjete zcela okamžitou potřebu těla.

  • 19. 11. 2013 7:43

    Autor (neregistrovaný)

    To vše zní tak šíleně,
    že to určitě vyzkouším.

    Ale máte pravdu, nejprve si dočtu tu publikaci od pana Tuhárského. Jak jste správně odhadl načal jsem ji ale zdaleka ještě nedokončil.

    Jinak moc děkuji za rady, už si to kopíruji do Wordu abych to měl po ruce a zkusím si objednat u Vitaru nějaký ten "koks". :-)

    S pozdravem Vám i ostatním.

  • 19. 11. 2013 9:37

    Obludný bludař (neregistrovaný)

    Zmiňoval jsem že z dlouhodobého hlediska je potřeba dát lidskému metabolismu dostatek potřebných látek pro řádnou funkci.

    Jedna látka ale českému človíčkovi bude chybět hned zpočátku a přimlouval bych se za věnování jí pozornosti. Je jí selen, který je v naší lokaci stejně nedostatkový jako například jód.

    P.S.
    Kdyby někdo věděl jak lze obohatit půdu selenem, ve vhodné formě a levně, ať to sem prosím napíše. Půjde o pěstování "extra" jídla - nepůjde tedy ihned o velkoplošné ošetření, recyklace kompostováním bude probíhat.

  • 19. 11. 2013 12:17

    Obludný bludař (neregistrovaný)

    U toho prášku od Vitaru odpovídá 5 ml = 4 g kyseliny askorbové. Použijte klasickou plastovou normovanou čajovou lžičku.

    Co se týká vnímání kyselosti přijímaného vitamínu C (existuje i vnímání kyselosti vlastních slin, časem možná pochopíte) v roztoku vody, je to také určitá zpětná vazba, ale neumím ji interpretovat a sám ji v podstatě nechápu.

    Dalo by se tedy spoléhat na tělo a nepřemýšlet o tom. Ale z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že například po půl roce pravidelného každodenního užívání, jsem měl jakousi krizi kdy jsem velmi nepříjemně vnímal kyselost u každé dávky kyseliny askorbové. Trvalo to asi tak dva týdny a pak jako když utne, a od té doby naopak vůbec nevnímám žádnou nepříjemnou kyselost.
    Je ale pravda že jsem postupně snížil přijímanou průběžnou dávku, naopak zase neřeším nárazové navýšení (šup tam 4g), když se například podchladím nebo mi to hrozí (je tlumeno jak vnímání chladu, tak se prostě ochráníte a neonemocníte).

  • 18. 11. 2013 19:17

    Obludný bludař (neregistrovaný)

    Jen jsem chtěl upřesnit proč jsem původně (pro mne neznámého pana Trávníčka) vůbec zmínil.

    Kromě toho že v tom zásadním (minimu) vykradl web pana Erbena a toho co tvrdí o molekule vitamínu C se ještě nebojí tvrdit, že vitamín C (jeho komplexní molekula zřejmě) je příliš účinné antibiotikum (hubící stejně prospšné i škodlivé bakterie) aby ho mohl člověk bezpečně užívat.

    Buďte v klidu, je to blbost (nikde jinde než na jeho webu jsem na ni ale nenarazil). Kdo někdy zkusil jaký je život se střevní mikroflorou poškozenou antibiotiky a bral i vitamín C (týká se pouze megadávek - které tělo nezpracuje a přejde do střev, což se projeví například pozvolným nástupem plynatosti, nebo akutním průjmem), tak mu musí být jasné že k tomu nedochází.

    Možná vám o té antibiotické stránce napíše více Petr Tuhárský, ale osobně si myslím že se většinou projevuje schopnost vitamínu C neutralizovat různé toxiny (potřebné pro provedení další kolonizace a poškození těla) a dodat elektronvolt kde je třeba, než že by přímo docházelo k systematickému hubení bakterií zodpovědných za zdravotní problémy.

  • 19. 11. 2013 12:38

    Autor (neregistrovaný)

    Vážený pane kolego,
    buďste tak laskav a ještě mi prosím prozraďte, jak to děláte, že každý vstup máte z jiné IP adresy a jiného serveru? Tenhleten mechanismus mne zajímá stran stopování technik PR agentur. Děkuji za případnou odpověď.

  • 19. 11. 2013 12:43

    Obludný bludař (neregistrovaný)

    Je to moje ochrana. Používám anonymyzér, ale potvrzuji že všechny vstupy jsou ode mne, nikdo se za mne zatím nevydával.

    P.S.
    Když budu chtít, budu mít všechny vstupy ze stejné adresy, a stále budu anonymní, ale necítím potřebu tento mechanismus aktivovat.

  • 19. 11. 2013 17:33

    Peter Tuhársky (neregistrovaný)

    Ospravedlňujem sa ostatným čitateľom za nasledovné tvrdé slová, no veci treba pomenovať pravým menom.

    Nevážená Andrea, musím skonštatovať, že klamete. Chápem, že je to bežná pracovná metóda PR brigádnikov, ale to vás neospravedlňuje. V kapitole o čiernom kašli citujem viacero vedeckých prác, medzi iným aj kontrolované štúdie. Tvrdenie, že píšem "bez akejkoľvek vedeckej opory" je lož.

    Tiež by ma zaujímalo, akými slovami niečo k čiernemu kašľu odporúčam. Citujem tam postupy Dr. Humphries, je to však zreteľne uvedené ako jej odporúčanie, nie moje.

    Oba fakty sa dajú poľahky overiť: http://rizikaockovania.sk/dok/Vitamin_C-liecba.pdf

    Autor vami citovaného pamfletu sa zjavne neunúval ani len prečítať materiál ku ktorému vypisuje svoje exudáty. Pomenovanie "recenzia" je teda značne prehnané.

  • 19. 11. 2013 20:28

    Autor (neregistrovaný)

    K panu Tuhárskému a paní Andrei:

    Právě včera jsem si v práci rozbalil nějakou poštu, co mi přišla jako lékaři od spol. Edukapharm. Kromě několika vědeckých statí a kratších článků obsahovala mnohostránková brožura speciální volně vloženou přílohu o intravenózní léčbě vysokými dávkami vitaminu C u onkologických pacientů. Je tam citováno takové množství klinických studií a prací, že i kdyby pan Tuhárský necitoval vůbec nic, tak je pro mne naprosto zjevné, že kritikům "megaaskorbické léčby" ujel do slova a do písmene vlak. Ta kritika zde položená (a nejen zde) je skutečně již naprosto nepřijatelná a zcela obsolentní ve vztahu k aktuálnímu stavu vědeckého poznání účinků vitaminu C.

  • 20. 11. 2013 10:45

    Obludný bludař (neregistrovaný)

    Na to jsem právě upozorňoval když jsem zmiňoval to zastrašování drahotou. V "recenzi" (shrnutí jsou mnohdy celkem dobrá, zásadní smysl nepochopen, pokusy zastrašovat) je také "argumentováno" drahou injekční formou a tím, že pojišťovny to neproplácí.

    Myslím že většině lidí kteří o askorbické léčbě informují jde o to, aby lidé věděli že lze snadno změnit pár věcí v životě tak aby člověk nebyl téměř vůbec nemocný a život byl hodnotnější.
    O rakovině, jakožto výsledném stavu špatného života nebo záměrném poškození civilizací (včetně poškození způsobených medicínou) se nemá v zásadě cenu bavit, s běžnými lidmi.

    Je jistě dobré jim připomínat, že zde existují jisté možnosti léčby, včetně použití askorbátů.
    Ale ruku na srdce. Vzhledem k tomu jak lékaři k celkové léčbě, i těch nejbanálnějších nemocí (pomocí vitamínu C) přistupují, bych se jim velmi nerad nesvěřil do péče. Kolik lidí, "správně" léčených (pomocí vitamínu C), již údajně zaplatilo zdravím i životem jen pro aroganci lékařů, kteří prostě léčbu neprovedli řádně nebo ji nebyli schopni dokončit.
    Těžko se někomu s takovou pověstí svěřit do péče. Nesvěřil bych se lékařům ani kdybych byl bohatý člověk. Radši bych si, dokud bych mohl, sehnal dostatek medikamentů, zaplatil si soukromě sestřičku a ještě k ní nějakého poučeného drába co by ji hlídal.

    Proto je dnes jedinou jistotou předcházet podobným stavům.

    Není tedy pro lidi, na místech jako je Vitalia, přínosné když zde řešíte postupy které jsou mimo jejich kontrolu a běžnou aplikaci (mimo kontrolu lékařů). Ti lidé zde řeší zda vám budou věřit s očkováním, a vy jim chcete předhodit, že vám mají plně věřit když mají život na kahánku a již žádnou sílu z vaší péče utéct.

    Podle mne je to stejná chyba, ale jde o jejich rozhodnutí a je mi obecně jedno zda je to stojí život.
    Vadí mi pouze nátlak k péči o kterou nestojím a boj o vlastní způsob života (včetně péče o své zdraví). Pochopitelně i informační embargo.

    Je to prostě jako povídat si o tom jak je úžasné létat na Měsíc (pokud toho je lidstvo opravdu schopno, což mne spíše znepokojuje).

  • 20. 11. 2013 11:05

    Obludný bludař (neregistrovaný)

    Například nedávno tu na Vitalii nějaká redaktorka, nebo přispěvatelka, psala o svém zážitku s podáním askorbátu intravenózně.

    Nepamatuji si již detaily, ale vím že šlo o zbytečnou "péči".
    Dávka byla malá (což ji patrně zachránilo od bolestí hlavy při rychlém vstřebání). Bylo to předražené. Byla použita naprosto nevhodná forma podání.
    V jejím případě by bylo podání ústy mnohonásobně prospěšnější i levnější (vůbec teď neberu v úvahu věnovaný tomu čas a související věci).

    Jestli si takhle představujete to uchopení vitamínu C, tak pán bůh s lidmi.

    P.S.
    Jestli někdo má odkaz na ten článek, tak ho sem dejte.

  • 20. 11. 2013 14:23

    Obludný bludař (neregistrovaný)

    Tohle je ten článek který jsem zmiňoval http://www.vitalia.cz/clanky/vitamin-c-rovnou-do-zily-v-krvi-vydrzi-az-osm-hodin/

    P.S.
    Podle informací uvedených v knize pana Tuhárského je kolování nitrožilně podaného vitamínu C, po dobu osmi hodin, nesmysl.

    Naopak tam je uvedeno spoustu příkladů, kdy po intravenózním podání dochází k nevolnosti nebo bolestem hlavy, protože vitamín se vstřebal příliš rychle. Naznačeným řešením je podat vitamín C i ústně, ten se vstřebává pomaleji a hladina v plazmě neklesne příliš rychle.

  • 20. 11. 2013 9:03

    Neverím mýtom o škodlivosti očkovania (neregistrovaný)

    Pán Tuhársky,

    Ste rozrušený, chápem. Niekto Vám skočil na otlak, preto reaguje tak, ako reagujete. Bez toho, aby ste čokoľvek o mne vedeli, šírite hypotézy o mojich motívoch. Ubezpečujem Vás, že moje názory nie sú ovplynené nikým a ničím, čo má dočinenia s komerčnou stránkou očkovania. Píšete, že klamem. Tak nech sa páči:

    Ďakujem, že ste „vypichli“ postupy Dr. Humphries. Ak sa tým snažíte odvrátiť moju kritiku a narážku na to, že píšete bez vedeckej podpory, tak neúspešne. Citujem rationalwiki: „Suzanne Humphries is a nephrologist (kidney doctor) who has recently (as of 2011) become a vocal proponent of pseudoscience and quack medicine. Humphries has been involved with the International Medical Council on Vaccination, a front group for vaccine hysteria, and is a signer of the organization's anti-vax Project Steve petition.”

    Stručný preklad: Humphries je nefrologička, ktorá šíri psedovedu a šarlatánstvo, čím podporuje antiočkovaciu hystériu.

    Čo tak začať byť trochu náročnejší na kvalitu zdrojov a držať sa lege-artis? Ideálne ešte predtým, ako začnete motať hlavy slovenským rodičom cez pochybné médiá?!

  • 20. 11. 2013 10:39

    Autor (neregistrovaný)

    Probůh!!!

    Ani to nechci komentovat. Na www.rationalcritic totiž někdo napsal, cituji: "že takové reakce nemá nikdo rozumně kritický raději ani komentovat..."

    Kdo tady prosím určuuje a rozhoduje o kvalitě vědeckých zdrojů a odborných názorů? Rationalwiki? Nebo pouze příznivci očkování? "Temno...", řekl by Jirásek...

    Zlatý přístup odborníků z Cochrane Collaboration.

  • 20. 11. 2013 11:21

    Obludný bludař (neregistrovaný)

    Co je to ta RationalWiki? Já jsem od tamtud jednou musel páčit (radši to nebudu rozebírat) dokumenty o Batesovi a očních cvicích.

    Patrně pokud se jim nelíbí adresa z které přistupuje tak se vás snaží zacyklit nebo směrovat kdo ví kam. Podle mne web na který by se nemělo vůbec lézt ani mu důvěřovat, ať si ta moudra schovají (stejně ten článek nestál za nic a Internet obsahuje kvalitnější).

    Dnes se již ten web může chovat jinak. Co vidím tak úvodní stránka přešla na JS.

  • 20. 11. 2013 16:05

    Neverím mýtom o škodlivosti očkovania (neregistrovaný)

    Pán Vavrečka, skúste byť ešte viac teatrálny, to na sile Vašich argumentov, ktoré majú skôr filozofický, než vedecký character, skutočne “pridá”. Ak sa Vám nepáči citát z rationawiki, vedzte, že pre Susanne Humphrie to nevyzerá dobre nielen tam. Ak viete po anglicky, môžete si to prečítať sám:
    http://scienceblogs.com/insolence/2011/02/16/dr-suzanne-humphries-and-the-internation/
    http://biologyfiles.fieldofscience.com/2011/02/suzanne-humphries-i-think-oath-isnt.html
    http://blogs.timesofisrael.com/suzanne-humphries-bad-advice-on-the-polio-vaccine/
    http://scienceblogs.com/insolence/2011/12/19/quoth-dr-suzanne-humphries-vaccines-are/

    Vlastne, ono to dobre pre ňu nevyzerá v žiadnom dôveryhodnom zdroji. Je to homeopat šíriaci antiočkovacie nezmysly bez adekvátnej kvalifikácie a kvalitných vedeckých zdrojov. Hmm, počkajte, ale tento popis mi niekoho pripomína… žeby vzácna zhoda náhod?

    Snáď Vám, nemusím ako laik vysvetľovať aké sú atribúty vedeckého dôkazu. Ak Susanne Humphrie na niečom takom stavia svoje metódy, výroky a odporúčania, sem s tým. Či to bude od pána Tuhárskeho alebo Vás, je mi jedno.
    Dr. Suzanne Humphries and the International Medical Council on Vaccination: Antivaccine to the core
    scienceblogs.com

  • 20. 11. 2013 17:00

    JB (neregistrovaný)

    Milá Andreo, předvádíte tady přesně to, co sama kritizujete pod pojmem "cherry-picking". Důvěryhodnost S. Humphries je dobrá třešnička pro odvedení pozornosti od původního tématu?

    Než jste se uchýlila ke kádrování lidí na odborníky a šarlatány nebo hodnocení médií mimo vaši kontrolu jako "pochybných", těšila jste se na reakci na váš příspěvek výše v tomto vláknu. Tak proč nyní reakci JV i ostatních necháváte bez odpovědi?

    A když tak zdůrazňujete věrohodnost zdrojů, tady je příklad vaší práce se zdroji. Odkazujete se jednak na "skvěle zazdrojovaný" článek zde: http://www.hbockovanie.blogspot.sk/2013/11/hot-topic-cierny-kasel-pertussis-co-na.html
    kde autor píše o různé době trvání imunity vakcín wP a aP (s odkazem na velmi důvěryhodný zdroj na idnes.cz :-))
    V dalším příspěvku pak uvádíte zdroj:
    http://journals.lww.com/pidj/Fulltext/2005/05001/Duration_of_Immunity_Against_Pertussis_After.11.as
    kde autoři vyhodnotili dobu trvání imunity obou vakcín jako shodnou.

    Můžeme se spolehnout na to, že další informace z vašich zdrojů jsou stejně spolehlivé a jednoznačné?

  • 20. 11. 2013 17:37

    P (neregistrovaný)

    Pani Andrea je presne ten typ, ktery vi vsechno a nezna pochyby. Nevadi, ze jeji zdroje pracuji jen s nejakym vysekem informaci, ktery si vybraly, ze kterych i ona sama si pozdeji vybere dle vlastnich potreb. A zbytek se nahazi do pytle jako "nesmysl" a snad si i mysli, ze timto to prestane existovat. Tito lide si hraji na bohy a pokora jim nic nerika. Bohuzel, na tento pristup lidstvo pekne dojede.

  • 20. 11. 2013 21:47

    Autor (neregistrovaný)

    Nic něž opět "Probůh!!!"

    Já nemohu být obhájcem Susane Humphrie. S její prací jsem se dosud detailně neseznámil. Vy evidentně asi ano. Já jsem však na rozpacích z Vašeho pohledu na svět a z přístupu k němu a k ostatním lidem. Vy máte snad pocit, že vyjadřovat se k tématu očkování mohou pouze lidé s institucionální (adekvátní) kvalifikací? Tak to musíte milá Andreo okamžitě především sama zmlknout asi společně se mnou a s mnoha dalšími. :-)

    Možná bychom měli vygumovat i tento seriál, protože nejsem imunolog ani člen České vakcinologické společnosti. (V dětství jsme tomu říkali "mít patent na rozum".) Nicméně ručím Vám za to, že mnoho pediatrů je na tom s odbornými znalostmi o očkování a vakcínách ještě hůře než já. Zakážeme jim proto úplně doporučovat očkování (jako neschopným) nebo přiznáme všem pacientům a rodičům, že pediatři jsou oprávněni pouze papouškovat, co jim ti vaši kvalifikovaní napovídali? Bylo by to fér...

    Víte, už jsem na svou osobu zažil mnoho hnusných útoků. Je zajímavé, že se dosud žádný nevyznačoval nějakou drtivou věcnou kritikou. Začínaly vždy kdo jsem, co jsem, odkud jsem, co jsem v životě "podělal" a končily tím, co ještě asi "podělám" a jak je to se mnou už nyní zoufalé. Pak pár nějakých obecných tlachů bez důkazů jako že jsem mimo mísu apod. (Ještě že nejsem ten homeopat! Mrzí Vás to? :-) )Je mi to samotnému divné, protože se skutečně určitě v mnoha věcech pletu (tak jako úplně každý včetně vašich institucionálních autorit) a zaútočit tímto směrem tedy nemůže být na nikoho vůbec až tak složité. Naopak to musí být i docela jednoduché.

    Zvykl jsem si už na to. Je to chronicky známá manipulativní technika (učebnicová) - Je účinná pokud se jí neumíte bránit. Přijde mi to ale jako strašně odporný lidský hnus a eklhaft. A lidé, kteří tuhle bulvární techniku používají pak rozhodně taky. ... že by jen vzácná shoda náhod?

    Nemusíte mi opravdu vysvětlovat atributy vědeckého důkazu. V klinických studiích jsem strávil spoustu času. S tou statistikou jsem ale na štíru pořád. To je obor sám pro sebe. O kvalitním vědeckém zdroji může nicméně tahle psát jenom někdo, kdo vůbec netuší jak se tyto zdroje v praxi skutečně vytvářejí. Máte za sebou zatím příliš málo zkušeností, rozhovorů a stráveného času s lidmi, kteří o tom skutečně něco vědí, mohou vám o tom skutečně něco říct, ale nikdy to neřeknou veřejně. (A vědí proč.)

    Líbí se mi ale, jak tady asertivně kopete hyperlinky aniž byste dosud sama odpověděla na jednu jedinou vědeckou otázku, kterou jsem Vám (odborně nadopované) zde položil. Přestaňte už s těmi triky, uvědomte si, že Vám to "nesežereme", prostě proto, že to opravdu není k sežrání. Neurážejte a nehanobte poté lidi, které vůbec neznáte - a to i kdyby se skutečně mýlili. Neříká to o Vás samotné totiž vůbec nic hezkého. Omyl a lež je podle mne zásadní rozdíl. My si tady mnozí myslíme, že nám ty Vaše informované pomazané autority nestoudně lžou, a proto si snažíme pomoci sami jak jen můžeme a dokážeme. A nepochybně se při tom často mýlíme. Pomozte nám ty omyly korektně odstranit, pokud věda již zná odpověď. To jste ale neudělala dosud vůbec ničím. Pokud se domníváte, že poslat nám 10 odkazů na něco k přečtení, je to pravé, tak pan Tuhárský Vám tam poslal taky mnoho co k přečtení - a to je to levé. Takhle se polemika opravdu nedělá. Rozhodně ne ta funkční.

    A ještě jednu soukromou poznámku. Myslím si, že než napsat lidem částečně pomýlenou knížku (o nevhodnosti či naopak vhodnosti očkování), je velmi korektní tyto nedokonalé texty a názory psát právě na web. To je platforma přístupná věcné kritice a korektním názorům oponentů. Čtenář by tak mohl mít před sebou oba názorové proudy. V tomto ohledu mne tento seriál velmi zklamal. Korektní věcnou kritiku jsem jen zřídka zaznamenal, přestože bych právě tuto velmi uvítal.

  • 20. 11. 2013 18:41

    Peter Tuhársky (neregistrovaný)

    Andrea, ak nemáte agendu a nerobíte tu platenú diskutérku, tak prosím zvážte návštevu psychológa vo vlastnom záujme, pretože bezdôvodné útočenie klamstvom na ľudí iného názoru jednoducho nie je v poriadku.

    Celkom zbytočne ad hominem útočíte aj na Dr. Humphries, pretože moja kapitola o čiernom kašli nie je argumentačne postavená na jej názoroch. Jej odporúčania som citoval preto, lebo boli najcelistvejšie podané, ale každý sa môže presvedčiť, že ona je len jedným z 33 citovaných zdrojov. Do toho, skúste ich všetky spochybniť.

    Klamstvo, že píšem "bez akejkoľvek vedeckej opory", ostáva klamstvom. Keďže ad hominem útoky sú bežným spôsobom práce aj vo vašej komunite "Neverím mýtom o škodlivosti očkovania", v podstate som rád, že ste to tu čitateľom predviedli.


    Citované zdroje kapitoly o čiernom kašli:
    Infect Immun. 1990 Oct; 58(10):3445–3447
    Biochemistry. 1989 Feb 21;28(4):1744-9
    Infect Immun. 2005 May;73(5):2698-703
    Pediatr Infect Dis. 1984 Sep-Oct;3(5):467-86
    Clin Infect Dis. 2004 Feb 15;38(4):502-7
    Brit J Nutr. 1949 Dec;2(4):341-347
    Orient J Dis Infants. 1939;25:1
    Klinische Wochenschrift. 1936 December 19;15(51):1884-5
    Annals of Dermatology and Syphiligraphie 1936 7E Série;7(9)
    C R Soc Biol. 1935;120(29)
    Ann de l’Inst Pasteur. 1936;56:413-26
    Guidebook to protein toxins and their use in cell biology. Oxford University Press, 1997. ISBN 0198599544, 9780198599548
    Can Med Assoc J. 1937 August;37(2):134–136
    Rev franç De Péd. 1921;4:509
    Can Med Assoc J. 1937 Sep;37(3):268–72
    J Agri Soc Sci 2008;4(4):176-9
    The Healing Factor: Vitamin C Against Disease. Grosset and Dunlap, New York, 1972. ISBN 0-399-50764-7
    Br Med J. 1938 Oct 8; 2:742-744
    J Kan Med Soc. 1938 Nov;XXXIX(11): 469, 479
    Kinderaertzliche Praxis (Leipsig). 1937;8:70-1
    Riforma Medica. 1940;56:38-43
    Helv Paediatr Acta. 1947 Jan;2(1):106-12
    Kinderergenees­kunde. 1949;17:367-74
    Annales de Pédiatrie (Paris) 1945;164:50-3
    Prensa Med Argent. 1951 Aug 3;38(31):1955-7
    Pediatr Prat. 1957 Jan;28(1):51-62
    Munch Med Wochenschr. 1953 Nov 13;95(46):1230-1
    Zentralbl Bakteriol. 1959 May;175(1-2):98-100
    Medical Practice, 2009;IV(8):62-3
    Cochrane Database Syst Rev. 2007 Jul 18;(3):CD004404
    Br Med J. 2006 Jul 22;333(7560):174-7
    FASEB J. 2005 Oct;19(12):1657-67
    International Medical Council on Vaccination: Special Report. 2011 Dec 20 (toto je článok Dr. Humphries)

  • 19. 11. 2013 23:29

    Radush07 (neregistrovaný)

    Já "jedu" na čisté kyselině askorbové z drogerie DM 100g za 52kč i s odměrkou.

  • 20. 11. 2013 18:33

    Viktor (neregistrovaný)

    Perfektní seriál. O očkování hledám informace už cca 4 roky = od té doby, co mi MMR zprasilo syna. Patří Vám velké uznaní. Musí to stát fůru času.

    PS: Nedaří se mi najít na sukl ony informace SmPc o jednotlivých vakcínách

    PS2: Doporučuji po dopsání seriálu vydat knižně.

    Přeji hodně úspěchů

  • 20. 11. 2013 20:25

    Autor (neregistrovaný)

    Děkuji.
    To vždy potěší a podpoří.

    Na www.sukl.cz jděte v levém menu do databáze léků. Vyhledejte vakcínu podle názvu a v nějaké položce zvolte proklik na SPC - (SPC se uvádí častěji, ale tato zkratka již něco znamená. Přesnější je SmPC - SuMmary of Product Characteristic.)

    Někdy se Vám otevře SmPC přímo jako PDF, někdy Vás to ale přepne na databází EMEA. Tam je nutné to poté dohledat znovu.

  • 21. 11. 2013 0:15

    Viktor (neregistrovaný)

    Díky díky...na všem linkách už nacházím co potřebuji k doplnění si informací.


    Osobně mám pocit, že východní blok, je nějaký testovací segment, nebo spíše část civilizace, určená někým ( NWO ? ) k likvidaci. Jinak se neumím vysvětlit tu povinnost očkování tady a tu dobrovolnost na západě....to si myslím je opravdu správná úvaha pana Vavrečky, jak postupovat proti tomuto šílenství.

    Internet a info z něj je sice plus, ale většina lidí ví stejně prd, protože čumí na novinky, idnes a pod. Televize to je kapitola sama pro sebe...( proto před pár lety letěla z baráku )

    A když Prymula doporučuje ponejvíce očkovat mimo jiné tetanus...kde v pruměru je timto možnááá zachráněn 1 stařec za 2 roky ....tak nechápu...a nebo vlastně chápu.

    BTW: znám 2 lékaže z FNHK a vím o něm své...jak nutil lékaže očkovat proti prasečí chřipce a pod. ... komedie.

  • 27. 11. 2013 10:02

    Mariana (neregistrovaný)

    A mohu se tedy autora nebo někoho jiného zeptat, do jakého věku představuje pertuse pro kojence smrtelné nebezpečí?

  • 27. 11. 2013 11:29

    Autor (neregistrovaný)

    Správná otázka.
    Pátral jsem po nějakém souboru mapujícím mortalitu neočkovaných dětí na černý kašel se snahou zjistit přesná data o věku (týdny, měsíce), kdy k úmrtím vlastně nejvíce dochází i o jejich předchozím zdravotním stavu (zdravé, nemocné). Nepodařilo se mi to.

    Nicméně v zahraničních zdrojích tato data určitě někde přítomna budou. Je to však náročná práce věnovat se takto detailně každému problému a každé otázce. - Tím chci říct, že jsem se k tomu zatím nedostal zpět. Ale pokusím se to udělat do článku o černém kašli jako takovém. Tady to zatím byla spíše jen kritická reflexe na zjevné mediální manipulace s veřejným míněním.

  • 27. 11. 2013 22:26

    Peter Tuharsky (neregistrovaný)

    Bezne sa uvadza, ze vacsina umrti nastava do 3 mesiacov veku a vacsina komplikacii do 6 mesiacov. Po zavrseni 1. roku zivota su uz zavazne priebehy zriedkave.

  • 27. 11. 2013 18:47

    Bara (neregistrovaný)

    Dobry den,velmi zajimavy clanek. Chci se jen pridat,ze ten sileny kasel postihl od listopadu do puli prosince i nasi rodinu,take trval 4-6 tydnu,nic na nej neucinkovalo z beznych leciv a byl opravdu uporny,nic tak hnusneho jsem nezazila leta.

  • 27. 11. 2013 22:33

    Peter Tuhársky (neregistrovaný)

    Rád by som pogratuloval autorovi k jeho úsudku. FDA najnovšie potvrdzuje, že súčasná acelulárna vakcína nechráni pred nakazením a šírením nákazy. http://www.fda.gov/NewsEvents/Newsroom/PressAnnouncements/ucm376937.htm

    Ani celulárna vakcína nebola v tomto nijak zvlášť účinná, no tieto zistenia potvrdzujú, že na vakcíny sa treba pozerať kriticky a zapájať zdravý rozum, čo autorovi ide dlhodobo skvele.

  • 28. 11. 2013 9:47

    P (neregistrovaný)

    FDA je jeden z nejzkorumpova­nejsich uradu na svete..mozna se chysta nova vakcina a tohle by ji melo pomoci nahoru :) a jinak plne s Vami souhlasim
    vsem, kteri stale neveri "osklivym teoriim" o pharma a potravinarskem prumyslu, vrele doporuju pocist o kauzach kolem FDA, o schvalovani produktu, zakazovani rady dovazenych veci a financnich tocich smerem k FDA

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).