Hlavní navigace

Apríl: Nejúspěšnější fóry - necháte se taky nachytat?

1. 4. 2011

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
První den dubnového kalendáře poskytuje k nejrůznějším žertům jedinečnou příležitost. Jak vznikl zvyk dělat si z druhých blázny? Podívejte se, na co všechno lidé naletěli. Nevěříte?

Bez různých legrácek a mystifikací by byl život mnohem prázdnější. První den dubnového kalendáře poskytuje k nejrůznějším žertíkům jedinečnou příležitost. Některé pobaví, jiné méně. Pokud vám vaše vtipná přítelkyně pošle esemesku "Byla jsem u lekare. Jsem tehotna," nenechte se vyvést z míry a radši se jí zeptejte, jestli se to malé třeba nejmenuje Aprílek.

Zmatený kalendář

Přestože byl zvyk pozorován již po staletí, není s jistotou známo, kdy a kde začal. Nejpřijímanější vysvětlení klade zvyk aprílového dne do Francie 16. století. Lidé se tehdy řídili juliánským kalendářem, který kladl počátek roku do období kolem dubna. Král Karel IX. poté vyhlásil, že Francie začne používat gregoriánský kalendář, který posouval první den nového roku na 1. leden.


Autor: Isifa.cz


Ne každý toto posunutí dat okamžitě přijal, některým nedošlo, že se nějaký posunu vůbec udál. A právě tito lidé se stali terčem aprílových žertů a byli vysmíváni jako blázni. Lidé jim posílali dary a zvali je na smyšlené novoroční oslavy. Oběťmi vtipů se rovněž stávali obyvatelé venkovských oblastí Francie. Tehdy se totiž zprávy šířily pomalu a někteří se o posunu dat nemuseli dozvědět měsíce nebo i léta. Lidé si z neinformovaných rolníků dělali legraci, protože slavili nový rok v nesprávný den.

Tomuto vysvětlení se však nedostává přímého historického svědectví.

Císařův šašek

Hodnověrněji proto vyznívá vysvětlení, které poskytl Joseph Boskin, profesor historie na Bostonské univerzitě. Uvedl, že obyčej vznikl za vlády císaře Konstantina, kdy skupina dvorních šašků a bláznů řekla římskému císaři, že by impériu dokázali vládnout lépe.

Pobavený Konstantin umožnil šaškovi jménem Kugel stát se na jeden den králem. Kugel vydal edikt nařizující na tento den vykonávat absurdní činy, a tento zvyk se pak stal každoročním obyčejem. "Svým způsobem," vysvětluje prof. Boskin, "to byl velmi vážný den. V těch časech byli blázni opravdu moudrými muži. Bylo úkolem šašků uvádět věci do správné perspektivy s humorem." Toto vysvětlení, které veřejnosti předložil článek Associated Press, bylo publikováno mnoha médii v roce 1983.

Snažíte se na Apríla někoho napálit?

Nechali byste se napálit?

Dělat si na Apríla z lidí blázny není zvykem pouze mezi lidmi navzájem, se svou trochou do mlýna si občas zajdou i média, respektovaní odborníci nebo uznávané instituce.

Dokážete z následujících zpráv rozeznat, které z nich jsou pravdivé a které vymyšlené? Ty aprílové patří k mystifikacím, které se co do známosti, kreativity a počtu napálených lidí řadí k těm nejzdařilejším.

1. Létající tučňáci

2008: BBC oznámila, že její kameramani zachytili tučňáky, jak se vznesli do vzduchu. Zpravodaj Terry Jones uvedl, že místo aby se tučňáci seskupili, aby schouleni přežili krutou antarktickou zimu, vzlétli do vzduchu a přeletěli tisíce mil, aby přezimovali v tropickém slunci jihoamerických deštných pralesů. Nevěřící Tomášové se mohou podívat na jedno z nejsledovanějších videí na internetu.

2. Barevnou televizi okamžitě

1962: V tomto roce byl ve Švédsku pouze jeden televizní kanál, který vysílal černobíle. Technický expert Kjell Stensson se objevil ve zprávách a oznámil, že díky nové technologii mohou diváci přeměnit své dosavadní nastavení na barevný příjem. Stačilo přes televizní obrazovku přetáhnout nylonovou punčochu. Stensson tento proces názorně předvedl. Tisíce lidí jeho příkladu následovaly.

3. Burger pro leváky

1998: Společnost Burger King zveřejnila v USA Today celostránkový inzerát, který představoval novou položku v menu jako "Levoruký obří karbanátek", speciálně vytvořený pro 32 milionů amerických leváků. Inzerát sdělovat, že nový karbanátek obsahuje tytéž ingredience jako původní, pouze všechny přísady jsou otočeny o 180 stupňů, aby levákům lépe vyhovovaly. Tisíce zákazníků přišly do restaurací a požadovaly nový sandwich. Současně, jak uvádí tiskové prohlášení, "mnoho jiných požadovalo svou vlastní ´pravorukou´ verzi."

4. Nebezpečná látka!

Dihydrogen monoxid (DHMO) je bezbarvá chemická sloučenina bez zápachu, nazývaná rovněž dihydrogen oxid, hydrogen hydroxid nebo jednoduše kyselina hydrická. Jejím základem je vysoce reaktivní druh hydroxylového radikálu, který způsobuje mutace DNA, denaturuje bílkoviny, narušuje buněčné membrány a chemicky pozměňuje kritické neuropřenašeče.

Dále je tato substance součástí kyselých dešťů, způsobuje mnoho dopravních nehod a vdechnutí byť i nepatrného množství této látky vás může zabít. Látka představuje nebezpečí pro člověka i jeho životní prostředí. Atomické složky DHMO jsou obsaženy v mnoha žíravých, výbušných a jedovatých sloučeninách jako kyselina sulfurická, nitroglycerin nebo ethylalkohol.

Podle amerických výzkumníků Patricka K. McCluskeyho a Matthew Kulicka je téměř 90 % občanů, kteří se zúčastnili jejich průzkumu, ochotno podepsat petici vyžadující nekompromisní zákaz užívání dihydrogen monoxidu v USA. Kritici vlády uvádějí, že mnoho politiků a veřejných činitelů nepovažuje dihydrogen monoxid za "politicky vděčné" téma, a proto veřejnost trpí nedostatkem spolehlivých informací, co je to DHMO a proč bychom se o ni měli zajímat. Podrobnější info a rady jak se před substancí chránit naleznete na www.dhmo.org.

Řešení:

Všechny obsahy zpráv jsou samozřejmě vymyšlené, s výjimkou informací o nebezpečné substanci. Ale i zde se jedná o vtip: dihydrogen monoxid (DHMO), stejně jako ostatní uvedené názvy látky, jsou jen méně známými označeními pro obyčejnou vodu. Vtípek s vodou je sice známý, přesto se pokaždé někdo nachytá.

Nápad s nylonovou punčochou nepotřebuje komentář. Pravidelné barevné vysílání začalo ve Švédsku 1. dubna 1970.

V případě létajících tučňáků vám následující video odhalí, jaké triky filmaři BBC použili.

Kdo se směje naposled…

Každému, kdo dočetl článek až sem a má pocit, že žádnou ze zde uvedených mystifikací "nezbaštil", bych si dovolil přidat jeden malý dovětek: Profesor Boskin, který médiím vysvětlil původ aprílového zvyku v období Konstantinovy vlády - si celé vysvětlení vymyslel jako aprílový žert! Vítejte v klubu napálených!

Použité zdroje:
April Fools’ Day. (2011). In Encyclopædia Britannica.
http://www.museumofhoaxes.com/hoax/aprilfool/

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudoval jsem obor teologie - český jazyk. Snažím se přijít na kloub různým otázkám a záhadám, zejména z oboru psychologie a duchovna.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).